Glede prodaje so usklajeni, prvi sveženj privatizacije gre v DZ še ta teden. Foto: BoBo
Glede prodaje so usklajeni, prvi sveženj privatizacije gre v DZ še ta teden. Foto: BoBo
Prodaja
15 podjetij na pladnju za prodajo. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Lukšič je pozabil, kako je na vladi in v parlamentu, je dejal vodja PS-jevih poslancev. Foto: STA
Gregor Virant
Iz SD-ja dobivamo signale, da jim je politična stabilnost pomembna in so zato pripravljeni popustiti, kje se pa potem zalomi, naj sami pojasnijo, poziva Virant. Foto: BoBo
Koalicija poenotena o prodaji premoženja

Koalicija je ugodila zahtevam in pogojem SD-ja, je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja. SD je želel dopolnitev vladnih gradiv o prodaji, ki imajo, kot pravijo, zdaj "bolj malo mesa", z določili za večjo transparentnost. Nad prodajo naj bi tako bedela Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije.

SD želi še pojasnila, zakaj so na seznamu 15 podjetij prav ta podjetja. Če bo vse to tudi uresničeno, bodo v DZ-ju podprli prodajo, je še poročala Baranja.
Kot poroča STA, bo odbor DZ-ja za finance o prvem svežnju prodaje odločal že ta teden na izredni seji. Neuradno naj bi ta potekala v petek.
Pred vrhom je sicer SD imel "hude pomisleke" glede prodaje, zaradi česar so se predstavniki stranke zapletli v besedni dvoboj s predstavniki PS-ja.
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je tako še pred koalicijskim vrhom ocenil, da so koalicijski partnerji glede privatizacije že dogovorjeni, a da se, kot je videti, niso najbolje razumeli in se bodo "še enkrat isto dogovorili".
Möderndorfer: Lukšič je pozabil
Na očitke prvaka SD-ja Igorja Lukšiča, da je PS v procesu priprave privatizacijskega svežnja vsaj dvakrat soliral, je Möderndorfer odgovoril: "Lahko je nekje sedeti in nekaj odločati. Ko pa sediš v DZ-ju in dejansko odločaš, pa je malo drugače". Lukšič je po mnenju Möderndorferja verjetno že pozabil, kako je, ko si minister ali poslanec. Sicer pa pravi, da bodo prva podjetja za prodajo po njegovih besedah tista, o katerih bodo dosegli dogovor.
DeSUS: Prodajo smo obljubili Evropi
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je tudi pred koalicijskim vrhom poudaril, da so začetek privatizacije obljubili tudi v programu stabilnosti, ki so ga predstavili Bruslju. Ne verjame, da se vlada lahko temu izogne, zato mora koalicija po njegovih besedah doseči dogovor. Sicer bo vlada izgubila svojo kredibilnost, je posvaril Erjavec. Spomnil je še, da je minister za finance Uroš Čufer ob prodaji obveznic privatizacijo obljubljal tudi finančnim trgom.

Erjavec se sicer strinja, da so se nekatera podjetja, ki so v prvem svežnju za prodajo, že prodajala, pa jih niso prodali. Kot je dejal, ne gre namreč vedno za podjetja, ki bi z lahkoto našla kupca. DeSUS težave vidi pri prodaji Zavarovalnice Triglav, ker imajo v njej velik del v lastnini upokojenci. Če prodaja bo, naj se to zgodi z interesi upokojencev, je opozoril.

SD ima "hude zadržke
Poslanska skupina SD-ja je še pred sestankom sprejela pogoje, pod katerimi se je bila pripravljena pogovarjati o podpori prvemu privatizacijskemu svežnju. Najprej jih je predstavila svojemu predsedniku Igorju Lukšiču, zatem pa še koaliciji. Če koalicija sklepov ne bi upoštevala, bi imel SD s podporo predlogu za privatizacijo po njegovih besedah hude zadržke, je povedal vodja strankinih poslancev Matjaž Han. Iz SD-ja sicer vseskozi prihajajo nekoliko nejasni signali, ali bodo privatizacijski sveženj podprli ali ne. O tem naj bi DZ glasoval julija.
Lukšič: Boljša je Janševa klasifikacija
Posebej oster je bil Lukšič, ki je v ponedeljek ocenil, da je bil predlog klasifikacije državnih naložb, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, boljši od zdajšnjega predloga za prodajo podjetij. Predlog klasifikacije je bil sicer še v času Janševe vlade zaustavljen na odboru DZ-ja.

DL bi Janševo klasifikacijo takoj podprl
Lukšičeva izjava pa je spodbudila DL, ki je sodeloval tudi v Janševi koaliciji. Predsednik DL-ja in minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je namreč v izjavi novinarjem pojasnil, da bi Državljanska lista klasifikacijo Janševe vlade takoj podprla. Ta predlog je dal na mizo tudi na koalicijskem sestanku. Da si DL to želi, je že dopoldne povedal vodja poslanske skupine te stranke Rihard Braniselj. A je priznal, da je politična resničnost verjetno drugačna.

Privatizacija je zaveza iz programa stabilnosti
Virant je poudaril, da morajo poiskati rešitev glede privatizacije in privatizacijski sveženj potrditi pred poletjem. Po njegovem mnenju gre pri tem za verodostojnost države. "Privatizacija je namreč sestavni del zavez v programu stabilnosti in je jasna usmeritev Evropske komisije. Tu tveganj ne smemo sprejeti," je posvaril.

Slovenija je namreč po njegovem mnenju v preteklosti že večkrat pokazala nekredibilnost pri tovrstnih projektih, zato si "tega ne moremo več privoščiti". Sicer pa je prvak DL-ja poudaril, da morajo čim prej pripraviti tudi klasifikacijo državnih naložb in strategijo upravljanja kapitalskih naložb ter postopek privatizacije nadaljevati.

Strinjal se je, da s koalicijskih sestankov vedno pridejo optimistični, tudi glede privatizacije. "Od SD-ja vedno prejemamo signale, da jim je politična stabilnost in uresničevanje zavez tako pomembno, da so se pripravljeni odpovedati svoji ideološki premisi, da mora država upravljati državna podjetja," je dejal. Kje se pozneje "zalomi", pa je treba vprašati SD, je pristavil.

Janševo klasifikacijo bi podprl tudi DeSUS
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je še pred sestankom spomnil, da so bile pripombe DeSUS-a pri pripravi končne verzije klasifikacije v Janševi vladi upoštevane. Če bi "iz predala" potegnili zadnjo verzijo klasifikacije tedanje vlade, bi ta predlog verjetno tudi podprli, je ocenil.

DeSUS za prodajo Telekoma
Po njegovem mnenju je sicer v predlaganem privatizacijskem svežnju le eno podjetje, ki ga bodo lahko prodali, in sicer Telekom. Preostala se bodo, je ocenil, prodajala kar precej dolgo. Han pa je menil, da ni težava klasifikacija državnih naložb, temveč je pomembnejša strategija. Zato ni podprl ideje, da bi spet oživili predlog Janševe klasifikacije.

Koalicija poenotena o prodaji premoženja