S SD-jem in DL-jem so bila preliminarna usklajevanja opravljena, zdaj je na vrst še DeSUS. Foto: BoBo
S SD-jem in DL-jem so bila preliminarna usklajevanja opravljena, zdaj je na vrst še DeSUS. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Alenka Bratušek se je pogovorila že z DeSUS-om in SD-jem. Ostane še DeSUS. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na koalicijskih pogajanjih tokrat SD

Pričakovati je, da se bodo PS, SD, DL in DeSUS kmalu uskladili vsaj o novem razrezu ministrstev, saj bo novelo zakona o vladi matični odbor DZ-ja obravnaval že v ponedeljek. DeSUS pa bo pogajalsko skupino za pogovore o oblikovanju nove vlade imenoval na današnjem kongresu, na katerem volijo tudi novo vodstvo stranke.

Predsednik SD-ja Igor Lukšič je po pogajanjih dejal, da so orisali ključne prioritete nove vlade. Po njegovih besedah gre pravzaprav za osnutek koalicijske pogodbe, a se o podrobnostih ukrepov še niso dogovorili. Dogovarjajo se sicer o ključnih prioritetah za čas do predčasnih volitev. Medtem ko mandatarka vztraja pri molčečnosti, je Lukšič dejal, da ne bodo pisali "kakšnih obširnih besedil, temveč samo prioritete" glede tistih točk, ki jih potencialne partnerice lahko skupaj izpeljejo v dobro Slovenije. Pogajanja gredo v pravo smer.
Nov zagon za gospodarstvo
Predsednik SD-ja je dejal, da so se opredelili, da bodo šli "v nov zagon za gospodarstvo", torej po Lukšičevih besedah v drugo smer, kot je delala vlada Janeza Janše. Dogovorjeni so, da nadaljujejo "protikorupcijsko delovanje" in povrnejo ljudem "zaupanje v pravičnost ter poštenost vlade", je dejal.

Kot je pojasnil Lukšič, so se o teh prioritetah že pogovarjali s predsedniki drugih potencialnih koalicijskih strank, obravnaval jih je tudi kolegij predsednika SD-ja. Ko bodo prioritete dokončno dogovorjene, jih bo mandatarka predstavila, pripravljena besedila pa bodo morala skozi sito organov strank.

Ukrepi še niso konkretizirani. Tako še ni bilo dogovarjanja glede morebitnega dviga DDV-ja ali glede mase za plače v javnem sektorju. "To bo v zaključku pogajanj, ko bodo sodelovali tudi kandidati za ministre," je pojasnil Lukšič. Kot je dodal, bodo lahko kandidati za ministre predstavili svoje predloge in podali mnenje o tem, kaj lahko naredijo v enem letu. Lukšiča omenjajo kot kandidata za šolskega ministra. A o vprašanju mase plač v javnem sektorju, torej tudi v šolstvu, se bodo pogovarjali, "ko bo čas za to", je dejal.

Nič znanega glede ministrov
Nič ni dokončno znanega tako glede kandidatov za ministre kot glede natančnega razreza ministrskih mest po strankah. Ali bodo v vladi sedeli predsedniki koalicijskih strank, se bodo odločali na koncu pogajanj, je dejal Lukšič. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je sicer danes dejal, da mandatarka želi, da predsedniki strank sodelujejo v vladi.

Časa za uskladitev osnutka koalicijske pogodbe imajo stranke do 14. marca, je dejal Lukšič in dodal, da ne bi bilo dobro, da bi se osnutek pogodbe pojavil v javnosti že ta konec tedna oziroma v prihodnjih dneh.

Potem ko se je Alenka Bratušek s svojo ožjo ekipo v četrtek sestala s pogajalsko ekipo DL-ja, je pričakovati, da se bo v prihodnjih dneh sestala še z DeSUS-om. Ta stranka bo pogajalsko skupino imenovala na današnjem kongresu.

Na koalicijskih pogajanjih tokrat SD