Lukšič bi
Lukšič bi "zaplaval" s PS-jem šele, ko bo "bazen poln". Foto: BoBo


SD se je na posvetu stranke pogovarjal o razmerah v državi in ugotovil, da so edina stranka, ki je zainteresirana, da se očistita tako levi kot desni avtoritarizem in klientelizem, je v izjavi novinarjem v Ljubljani pojasnil Lukšič.
Pozitivna Slovenija po njegovem prepričanju zastopa le to, da mora "oditi desni klientelizem z vlado Janeza Janše", kar pa je zanje, pravi, premalo velikopotezno. Projektna vlada po njegovih besedah prej vnaša negotovost, kot rešuje težavo. Ob tem je dodal, da se na strankarski ravni s PS-jem verjetno ne bodo več sešli, dozdajšnji sestanki pa so bili neki vljudnostni obisk formalne narave, na katerem je PS "lahko predstavil svoj sklep kongresa".

"Ko bo voda v bazenu, bi bilo pošteno, da nas povabijo, da gremo skupaj plavat," je dodal, misleč na zahteve po popolnem umiku Zorana Jankovića z vrha PS-ja.
SD se je tako že lotil priprav na volitve. Kandidate želijo izobraziti in pripraviti na to, da ne bodo "kot nekateri drugi prileteli kot mesečniki v parlament", je še dejal predsednik te stranke. Glede postopka za spremembo referendumske ureditve je dejal, da zanjo še ni dovolj trdne večine v DZ-ju, vendar meni, da to spremembo lahko sprejmejo še v tem mandatu.

"Janša meče slabo luč na vso politiko v Sloveniji"
Dotaknil se je tudi pogovorov predsednikov strank s predsednikom države Borutom Pahorjem na skupnem srečanju. Opozoril je, da tak sestanek ne sme biti v obliki, ki bi nakazovala na preoblikovanje političnega sistema, zato je pri tem previden. Po njegovem mnenju namreč ni dobro, da kdor koli izmed funkcionarjev izvršne ali katere druge veje oblasti sklicuje predsednike strank.
Odgovoril je tudi na vprašanje zamenjav v Sodu. Po njegovem mnenju so menjave popolnoma neutemeljene in za Slovenijo škodljive. SDS kadruje ljudi, ki so ne le strankarski, "temveč so pod določenimi sodnimi procesi", kar "meče slabo luč na celotno politiko v Sloveniji", je prepričan.
Kadrovske menjave v vladi pa so bile po njegovem mnenju pričakovane. Od Janše zdaj pričakuje, da bo "vendarle ugotovil, da je njegova naloga samo še to, da naredi, kar je dobro za državo, in da se drugih projektov ne loteva".