Alenka Bratušek, ki začasno vodi PS, zagovarja velike infrastrukturne projekte za zagon gospodarstva. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, ki začasno vodi PS, zagovarja velike infrastrukturne projekte za zagon gospodarstva. Foto: BoBo
Alenka Bratušek misli, da je rešitev politične kriza možna

O konkretnih imenih za tehničnega mandatarja s strankami še niso govorili, je dodala. V PS-ju sicer imajo nekaj imen v mislih, je pojasnila Bratušek, a ni želela nikogar izpostavljati. Na pobudo PS-ja za pogovore so se odzvale vse parlamentarne stranke razen ene, je poudarila vodja PS-ja. Sogovorniki so strinjali, da je treba politično krizo rešiti čim prej, na mizo pa so dali tudi konkretne projekte, s katerimi bi se morala spoprijeti projektna vlada, je dejala.

Dodala je, da potrebujemo polno operativno vlado, ki se bo sposobna poenotiti okoli ključnih projektov za premik položaja v Sloveniji na bolje. Zdajšnje stanje je namreč nevzdržno, je pojasnila. Kot je dejala, so se sogovorniki "bolj ali manj" strinjali, da je treba začeti velike infrastrukturne projekte. To bi pomenilo zagon gospodarstva, hkrati pa bi bil dosežen dogovor o konsolidaciji javnih financ. A za to je potreben čas, je dejala. V PS-ju nikakor niso "za tako brutalno varčevanje, kot se izvaja danes".

Bratušek je omenila še potrebo po končanju reforme trga dela in pogajanj o novi finančni perspektivi. Omenila je tudi spremembo referendumske zakonodaje. Poudarila je, da se z zdajšnjim predlogom ljudem ničesar ne jemlje, temveč se politika samoomejuje.

"Zakon o slabi banki je padel v vodo"
T. i. projektna vlada bi se lotila tudi sanacije bančnega sistema. Ob tem je dejala, da je projekt zakona o slabi banki v takšni obliki, kot je sprejet zdaj, očitno padel v vodo. Kmalu se bo treba sestati s strokovnjaki in najti rešitev, je dodala.

Glede zunanjepolitičnih tem je Bratušek dejala, da "jih je predsednik vlade začel izkoriščati in uporabljati za notranjepolitična izsiljevanja". Upa, da se predsednik vlade Janez Janša zaveda, "da s tem lahko povzroči nepopravljivo škodo državi".

Bratušek je še dejala, da vlada čuti, da se bliža njen konec, zato je "pospešila tudi škodljive kadrovske procese, ki bodo državi prinesli le dodatne stroške in konflikte". Pri tem je izpostavila Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, ki naj bi postajala strankarska obveščevalno-varnostna agencija, "in to je za državo škodljivo".

Glede odločitve predsednika SD-ja Igorja Lukšiča, da se z njo ne bo sešel, saj da formalno sestankuje samo s predsedniki strank, je Bratušek dejala, da je Lukšiču očitno pomembnejša oblika od vsebine. Tako se je pri SD-ju udeležila sestanka brez Lukšiča.

Prihodnji teden, še pred obema shodoma, napovedanima v Ljubljani, je predviden tudi sestanek predsednika republike s predsedniki parlamentarnih strank.

Alenka Bratušek misli, da je rešitev politične kriza možna