Pred 21 leti se je rojevala samostojna, neodvisna Slovenija. Foto: BoBo
Pred 21 leti se je rojevala samostojna, neodvisna Slovenija. Foto: BoBo
Proslava ob dnevu državnosti
Država praznuje
Proslava ob Dnevu državnosti, prenos s Kongresnega trga v Ljubljani
Mnenja o proslavi

Predsednik opozicijskega SD-ja je za STA sporočil, da je proslava pokazala, da SDS razume vladanje kot priložnost, da izpostavlja samo svoj pogled, ne pa da predstavi pogled s stališča celotne države. "Ne združevalno, temveč izključevalno. Takšne vlade ne potrebujemo," meni prvak SD-ja.

Kritični so tudi v vladni stranki DeSUS. Karl Erjavec je za STA dejal, da so takšni govori, kot je bil Kuntnerjev, neprimerni, ker spodbujajo nestrpnost. Ob državni proslavi bi morali po njegovih besedah spodbujati optimizem in pozitivna sporočila, ki bi povezovala narod in dajala upanje na boljšo prihodnost. Erjavec je govor označil za "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo".


Koalicijski SLS po petkovi proslavi ob dnevu državnosti meni, da se mora operativni organizator proslave zaradi izključitve praporov določenih veteranskih združenj opravičiti. SLS se kot koalicijska stranka in članica vlade opravičuje za ta zaplet, so zapisali v stranki. "SLS se kot koalicijska stranka in članica vlade opravičuje za ta neljubi zaplet, ki je povsem po nepotrebnem vznemiril in razdvojil javnost," so navedli. Državljankam in državljanom želijo, da državni praznik preživijo "samostojno in neodvisno od dnevnih političnih polemik, bolj zrelo kot vsakodnevna politika in povezani v svoji pestri različnosti optimistično usmerjeni v prihodnost naše skupne države in družbe".

V drugih strankah v soboto niso bili dosegljivi, že pred proslavo pa so se odzvali na odločitev o (ne)vabljenju praporščakov. V SDS-u so odločitev o vabljenih na proslavo podpirali, saj menijo, da je prav, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot je bila na proslavi leta 1991. Njihov član in predsednik koordinacijskega odbora za proslave Božo Predalič je sicer po proslavi dejal, da je zanjo prejel številne čestitke in da je Jernej Kuntner v govoru samo navajal dejstva.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob dnevu državnosti v imenu predsednika ZDA Baracka Obame in ameriškega ljudstva čestitala Sloveniji ter izrazila najboljše želje za nadaljevanje miru, blaginje in uspeha. "Slovenija zagovarja demokratične vrednote in promovira svobodo ter človekove pravice, ki so dragocene našima državama, od Kosova do Afganistana in po svetu. V le dveh desetletjih je Slovenija postala trden partner v zvezi Nato in drugih mednarodnih organizacijah. Dajete pozitiven vzor za druge in izkušnje ter pomoč državam, ki želijo postati uspešne demokracije," je zapisala Clintonova. Zagotovila je, da so ZDA partner in prijatelj vsem Slovencem.

V stranki SDS so danes na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim zapisali: "Poslanci LDS, danes zbrani v PS in t. i. Liberalni akademiji, so leta 1991 z vsemi sredstvi ovirali osamosvojitev."

V NSi-ju o tej temi, kot so dejali, niso razpravljali, so se pa pred dnevi oglasili v strankinem podmladku, kjer so poudarili, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati".

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je tako dejal, da selektivno vabljenje praporščakov na državno proslavo vidi kot nepotrebno odpiranje ideoloških tem in kot kršitev koalicijske pogodbe.

Na dogajanje ob proslavi ob dnevu državnosti se je odzval tudi kardinal Franc Rode, ki je v soboto na Valični vasi daroval mašo za domovino, je poročala POP TV. "Vprašajmo se, kdo deli slovenski narod," je za POP TV dejal Rode. Po njegovem mnenju je komunistična partija najgloblje zarezala delitev med Slovenci. "Boj za Slovenijo je bil boj proti rdeči zvezdi, proti jugoslovanski armadi," je povedal.

"Ne vem, zakaj bi njene simbole gledali na proslavi slovenske državnosti in samostojnosti," je dodal. "Partizanom so vsilili rdečo zvezdo," je menil. "Večina partizanov ni bila komunistov. Večina partizanov so bili verni slovenski fantje," je dodal. Kot je dejal, bi želel, da ta simbol "sam po sebi izgine iz naše javnosti".

Proslava ob dnevu državnosti
Država praznuje
Proslava ob Dnevu državnosti, prenos s Kongresnega trga v Ljubljani
Mnenja o proslavi