Naša prihodnost so mladi, je dejal predsednik. Foto: BoBo
Naša prihodnost so mladi, je dejal predsednik. Foto: BoBo

Želeli smo mirno oditi na svoje, oni pa so na nas poslali eno najmočnejših armad v Evropi. Slovenija je takrat pogumno ostala v obrambi, proti odporu so javno nastopile posamične organizacije zveze združenj borcev, njihov sedanji predsednik pa je že predtem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor.

Jernej Kuntner, igralec in govorec na proslavi
Proslava
Proslavo so spremljale polemike okoli praporščakov. Foto: BoBo

Ne zavrzimo tistega, zaradi česar nas spoštujejo v svetu. Imamo bogato svobodoljubno tradicijo iz časov generala Maistra in boja za severno mejo. Primorci so se že v dvajsetih letih preteklega stoletja uprli fašizmu. Borci narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda so nas vključili v zmagovito koalicijo Združenih narodov med drugo svetovno vojno. Ob koncu 20. stoletja smo zmogli stopiti skupaj in doseči samostojno državo Slovenijo.

Predsednik republike Danilo Türk

V vojni za Slovenijo so padle tudi žrtve. Ne žalimo njihovega spomina s totalitarnimi simboli, ki jih je nosil agresor. Prav oni in njihovi svojci so dali največ, kar človek lahko da, da je Slovenija danes svobodna in neodvisna.

Kuntner

Na vse to smo lahko ponosni. Zato je ločevanje tistih, ki so se med drugo svetovno vojno borili za našo svobodo, in vseh, ki negujejo spomin na našo slavno preteklost, vključno z osamosvojitveno vojno leta 1991, neodgovorno ravnanje, ki nas ponovno in brez potrebe deli.

Predsednik republike
Proslava
Navzoč je bil celoten državni vrh. Foto: MMC RTV SLO

In v ospredje postavljajmo dogodke in simbole, ki so nas združevali, in ne tistih, ki so nas usodno delili. Tako bo vse mogoče in blaginja naše in prihodnjih generacij bo spet v ospredju skupnih prizadevanj ter spet povsem uresničljiv cilj.

Predsednik vlade Janez Janša
Janez Janša
V poslanici ob dnevu državnosti je premier poudaril pomen dogodkov, ki združujejo, in pomen slovenskih državnih simbolov. Foto: BoBo
Maša za domovino 2012
Tudi letos je v ljubljanski stolnici potekala maša za domovino. Foto: BoBo

Ni namreč bolj hladnokrvnega in neizprosnega tirana, kakor je pridobitništvo, za katero nič ni sveto in nedotakljivo. Zato Jezus tako odločno svari pred nevarnostjo njegove diktature. Materialna sredstva morajo ostati sredstva in morajo služiti življenju, ne pa, da življenje služi njim.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, pridiga med mašo za domovino
Türk
Predsednik republike je že zjutraj položil venec pred spomenik padlim v vojni za Slovenijo. Foto: BoBo
Goršek
V Tacnu je bil prvi policist v državi Janko Goršek osrednji govornik. Foto: BoBo
Mnenja o proslavi
Osrednja proslava

Slovenija praznuje 25. junij, dan državnosti. Pred 21 leti je namreč slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.

Osrednja proslava ob dnevu državnosti se je začela s salvami topov Slovenske vojske. Slavnostni govornik je bil predsednik države Danilo Türk, prireditev pa je povezoval igralec Jernej Kuntner. Slednji je presenetil s krajšim govorom.
Sledil je umetniški program z več kot 250 nastopajočimi, večinoma folklornimi skupinami.
Türk: Zaton komunizma kot preživete ideologije
"V času nastajanja Slovenije smo doživeli dokončni zaton komunističnega sistema in njegove preživete ideologije, konec hladne vojne in začetek novega, vse bolj povezanega, boljšega sveta. To je bilo dobro in je odprlo nove perspektive človeške in naše skupne svobode," je izjavil predsednik republike v svojem govoru.
"Nabralo se je veliko tranzicijske navlake"
Kmalu pa je po njegovem mnenju zavladala obratna misel: "Vse se hoče, če je le mogoče." Prišlo je obdobje nebrzdanega pohlepa, prilaščanja skupne lastnine, lastniške neodgovornosti in lahkomiselnega zadolževanja. Vse to je predsednik označil kot tranzicijsko navlako.

"Potrebujemo več Evrope in ne manj"
Njeni sindromi pa niso omejeni na Slovenijo, temveč tudi na Evropsko unijo in svet. Smer reševanja je nakazal kot smer proti krepitvi Evropske unije: "Evropski parlament mora postati naš skupni dom demokracije, Evropska komisija pa resnična garancija učinkovitega upravljanja, v katero bomo lahko verjeli vsi. Danes potrebujemo več Evrope in ne manj," je izjavil.

Pri tem pa ne smemo pozabiti nase, razumeti in spoštovati moramo lastno preteklost, je pozval: "Ne zavrzimo tistega, zaradi česar nas spoštujejo v svetu. Imamo bogato svobodoljubno tradicijo iz časov generala Maistra in boja za severno mejo. Primorci so se že v dvajsetih letih preteklega stoletja uprli fašizmu. Borci narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda so nas vključili v zmagovito koalicijo Združenih narodov med drugo svetovno vojno. Ob koncu 20. stoletja smo zmogli stopiti skupaj in doseči samostojno državo Slovenijo."
Ločevanje na tiste, ki so se borili med drugo svetovno vojno, in tiste, ki so se borili za osamosvojitev leta 1991, je neodgovorno, je izjavil. Prav na Kongresnem trgu, kjer je pesnik Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo, morajo stati s svojimi simboli vse generacije veteranov in domoljubnih organizacij, je dejal.

Nepravično bi bilo, če bi dejali, da je slovenski narod kot celota v moralni krizi, je nadaljeval Türk - tisti, ki tako pravijo, ne vidijo ustvarjalnih, poštenih in kulturnih ljudi, "ki jih je pri nas velika večina". Med nami so prostovoljci, medgenaricijska solidarnost, velik intelektualni potencial, je poudaril.
Po njegovih besedah bomo v prihodnosti morali te potenciale skrbno premisliti, zaupati v naše sposobnosti in priznati dobre lastnosti drugim. Poudaril pa je pomen pravosodja pri pravičnosti - če jo namreč ponuja trda roka, je to slaba napoved za prihodnost.

"Naj živi Slovenija"
Prazne parole o povezovalnosti moramo nadomestiti s pristno socialno solidarnostjo ter z usposobljenostjo za resničen dialog in za doseganje dobrih dogovorov in dobrih rezultatov. Potrebujemo voljo in znanje. In oboje je mogoče, če se le hoče, je dejal predsednik republike, sklenil pa z besedami: "Naj živi Slovenija!"
Po Türku je nastopil igralec, sicer povezovalec na prireditvi, Jernej Kuntner.

Kuntner: Ne žalimo padlih v vojni za Slovenijo s simboli vojske, ki jih je pobila
Med krajšim govorom je povedal, da je za Slovenijo "šlo zares" poleti 1991, ko nas je napadla agresorska JLA z rdečo zvezdo na tankih in kapah. Simboli skupne države so postali simboli agresorja, pod njimi pa so streljali na slovenske vojake, policiste in civiliste, je dejal.

Ko smo želeli mirno na svoje, je Jugoslavija na nas poslala eno najmočnejših armad v Evropi. "Slovenija je takrat pogumno ostala v obrambi, proti odporu so javno nastopile posamične organizacije zveze združenj borcev, njihov sedanji predsednik pa je že predtem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor," je Kuntner okrcal Janeza Stanovnika.

Kot je dejal, nobena takratna borčevska organizacija, ki danes kritizira proslavo, leta 1991 ni izrazila želje po sodelovanju na proslavi ob razglasitvi državnosti. "A današnja proslava je kljub temu namenjena vsem, ki dobro v srcu mislimo," je izjavil in dodal, da smo leta 1991 uspeli, ker je bilo 90 odstotkov ljudi za samostojnost.

"V vojni za Slovenijo so padle tudi žrtve. Ne žalimo njihovega spomina s totalitarnimi simboli, ki jih je nosil agresor. Prav oni in njihovi svojci so dali največ, kar človek lahko da, da je Slovenija danes svobodna in neodvisna," je sklenil Kuntner.
Drugi dogodki ob dnevu državnosti
Svojo poslanico je sporočil tudi premier Janez Janša, minila je slavnostna seja DZ-ja, v ljubljanski stolnici pa je potekala maša za domovino. V Tacnu so skupaj z generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom in notranjim ministrom Vinkom Gorenakom izjemoma danes počastili dan policije (ki se sicer navadno praznuje 27. junija).
Janša: Dan državnosti je čudovit praznik
Dan državnosti je čudovit praznik vseh, ki v srcu nosimo ljubezen do domovine, je v poslanici zapisal predsednik vlade. "Pred 21 leti smo dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče - samostojno državo Slovenijo," je poudaril.

Čeprav dogodke poletja 1991 počasi prekriva "prah pozabe, nikoli ne bo zbledel spomin na pogum in veliko enotnost v tistih dneh, ko smo se združili okrog novih simbolov slovenske države in ko je ponosno zaplapolala slovenska zastava z državnim grbom", je nadaljeval.
Od takrat je minilo 21 let in v tem času smo po premierjevem mnenju uspeli z izjemnimi dosežki, hkrati pa smo "spregledali" nekatere pasti, ohranili nekatere slabosti iz nedemokratične države ter ustvarili nove. "Zato danes naši temelji niso tako trdni, kot bi si želeli," je naslovil tudi gospodarsko stanje.
Dejal je, da je slovenska država v zadnjih treh letih zaostajala z gospodarskimi ukrepi, zato je treba nadoknaditi zamujeno. "Seveda so rezi boleči, vendar pa lahko samo na ta način ponovno stopimo na pot razvoja in blaginje. Kot rojstvo države terja svoj čas, svoj čas terja tudi obrat v ponovno rast. In bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ti ukrepi, bolj varna in lepša bo naša prihodnost," je zapisal Janša.
Po njegovih besedah se moramo ob tej priložnosti ozreti sami vase, najti tisto energijo, ki nas je kot narod povezovala, in ugotoviti, da je usoda "v nas samih in ne v zvezdah". "Odgovornosti ne smemo prelagati na druge." Kot narod se moramo po Janševih besedah zavedati, da imamo neprecenljive izkušnje in lastno državo, ki je lahko topel dom. Zato moramo v ospredje postavljati tisto, kar nas združuje, in ne tisto, kar nas deli.

Državljanom je še česital za "vztrajnost, pogum in močno voljo", ki so nas povezali ob osamosvajanju in nas lahko "povezujejo spet danes in jutri".

Leto 2011: Proslava in slavnostna seja DZ-ja.
-
Vabljeni k ogledu portala, ki smo ga na MMC-ju pripravili ob 20. obletnici samostojne Slovenije.


Maša za domovino
Tudi letos je v ljubljanski stolnici potekala maša za domovino. V svoji pridigi je ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres poudaril potrebo, da vzpostavimo pravo lestvico vrednot, s katere bo razvidno, kaj je cilj in kaj je sredstvo. To namreč v družbenem, v potrošništvo usmerjenem okolju, v katerem smo, ni več jasno, "čeprav je prav od odgovora na to vprašanje odvisno vse", je opozoril.

Stres: Pridobitništvo, hladnokrven tiran
"Če se namreč pridobivanje sprevrže v cilj," tako Stres, "mu bomo življenje podvrgli, in to ne samo svoje, ampak hitro tudi življenje drugih". "Ni namreč bolj hladnokrvnega in neizprosnega tirana, kakor je pridobitništvo, za katero nič ni sveto in nedotakljivo. Zato Jezus tako odločno svari pred nevarnostjo njegove diktature. Materialna sredstva morajo ostati sredstva in morajo služiti življenju, ne pa, da življenje služi njim," je dejal.

"Država duhovnosti nima pravice omalovaževati"
Bolj kot materialna sredstva je po besedah Stresa pomemben pravi smisel življenja, pri čemer pa tudi državi ne more biti vseeno, ali si in kako si državljani iščejo. "Če to področje iskanja poslednjega življenjskega smisla imenujemo duhovnost, potem te duhovnosti država nima pravice omalovaževati. To niso prostočasne dejavnosti, ampak zaslužijo vsaj tolikšno pozornost in spodbudo kakor vsa druga prizadevanja, saj državljanom dajejo osrečujoč življenjski smisel," je opozoril nadškof. Ob tem je omalovaževanje duhovnosti ocenil kot pomanjkanje prave modrosti, prav pomanjkanje te pa je pripeljalo do krize, v kateri smo, je opozoril.

Maše za domovine se sicer udeležujejo nekatere vidne osebnosti iz slovenskega političnega in družbenega življenja, med njimi Janša z ženo, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič ter nekateri ministri in poslanci.
Sporni vidiki proslave
Proslava je že dolgo pred samo izvedbo sprožala ostre odzive. Burne polemike je najprej povzročil način oblikovanje proslave, saj je organizator, koordinacijski odbor za državne proslave, umetnike pozval, naj na proslavi nastopajo brezplačno.

Pred dnevi pa je prah dvignilo še selektivno vabljenje veteranskih organizacij na proslavo. Po mnenju številnih odločitev sproža ideološke delitve, zaradi nje pa je bilo nekaj razhajanj v koaliciji.

Želeli smo mirno oditi na svoje, oni pa so na nas poslali eno najmočnejših armad v Evropi. Slovenija je takrat pogumno ostala v obrambi, proti odporu so javno nastopile posamične organizacije zveze združenj borcev, njihov sedanji predsednik pa je že predtem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor.

Jernej Kuntner, igralec in govorec na proslavi

Ne zavrzimo tistega, zaradi česar nas spoštujejo v svetu. Imamo bogato svobodoljubno tradicijo iz časov generala Maistra in boja za severno mejo. Primorci so se že v dvajsetih letih preteklega stoletja uprli fašizmu. Borci narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda so nas vključili v zmagovito koalicijo Združenih narodov med drugo svetovno vojno. Ob koncu 20. stoletja smo zmogli stopiti skupaj in doseči samostojno državo Slovenijo.

Predsednik republike Danilo Türk

V vojni za Slovenijo so padle tudi žrtve. Ne žalimo njihovega spomina s totalitarnimi simboli, ki jih je nosil agresor. Prav oni in njihovi svojci so dali največ, kar človek lahko da, da je Slovenija danes svobodna in neodvisna.

Kuntner

Na vse to smo lahko ponosni. Zato je ločevanje tistih, ki so se med drugo svetovno vojno borili za našo svobodo, in vseh, ki negujejo spomin na našo slavno preteklost, vključno z osamosvojitveno vojno leta 1991, neodgovorno ravnanje, ki nas ponovno in brez potrebe deli.

Predsednik republike

In v ospredje postavljajmo dogodke in simbole, ki so nas združevali, in ne tistih, ki so nas usodno delili. Tako bo vse mogoče in blaginja naše in prihodnjih generacij bo spet v ospredju skupnih prizadevanj ter spet povsem uresničljiv cilj.

Predsednik vlade Janez Janša

Ni namreč bolj hladnokrvnega in neizprosnega tirana, kakor je pridobitništvo, za katero nič ni sveto in nedotakljivo. Zato Jezus tako odločno svari pred nevarnostjo njegove diktature. Materialna sredstva morajo ostati sredstva in morajo služiti življenju, ne pa, da življenje služi njim.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, pridiga med mašo za domovino
Mnenja o proslavi
Osrednja proslava