Predaliču se zdi vsebina petkove proslave ob 21-letnici državnosti bistveno pomembnejša kot avtorstvo. Foto: BoBo
Predaliču se zdi vsebina petkove proslave ob 21-letnici državnosti bistveno pomembnejša kot avtorstvo. Foto: BoBo
Proslava
Proslava ob dnevu državnosti je dvignila veliko prahu. Foto: BoBo
Proslava ob dnevu državnosti

Vodji koordinacijskega odbora za državne proslave Božu Predaliču se zdi vsebina petkove proslave ob 21-letnici državnosti bistveno pomembnejša kot avtorstvo. "V tem se zrcali mnenje številnih. Stvari je treba postaviti na pravo mesto in Kuntner ni storil nič drugega, kot obudil spomin na tiste dogodke ob osamosvojitvi," je za STA dejal Predalič.

Türk v govoru obsodil delitve
Tokratno proslavo ob obletnici državnosti so namreč zaznamovale polemike o tem, kateri praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna mnenja pa so bila izražena tudi na sami proslavi.

Medtem ko je predsednik republike Danilo Türk v govoru obsodil delitve, so bili prireditelji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

Vodja koordinacijskega odbora in generalni sekretar vlade Predalič "ne ve, zakaj imajo nekateri s tem tak problem, saj je Kuntner povedal samo dejstva".

V Liberalni akademiji Predaliča pozivajo, da kot prvoodgovorna oseba zaradi škandalozne ideologizacije včerajšnjega osrednjega dogodka ob dnevu državnosti nemudoma odstopi.


"Ne le, da bi se Predalič moral opravičiti vsem veteranskim organizacijam praporščakov zaradi nesramne politično dirigirane izključitve iz sodelovanja na proslavi, ta je bila obenem načrtno koncipirana in je izzvenela v duhu totalitarističnega zanikanja zgodovine, kot nesramen napad na vrednote NOB in našo zgodovino, Zvezo borcev in osebno Janeza Stanovnika. Povezovalni govor igralca Jerneja Kuntnerja, vnaprej spisan kot svojstven pritlehen obračun z vsemi, ki so že v pripravah pravilno podvomili v čisto politizacijo proslave, povsem zadostuje za ogorčenje,"
so zapisali.


Dodajajo še: "Letošnja državna proslava je zato na ravni simbolne geste po vsem videnem sodeč premišljen dogodek popolnega ideološkega razkola, skrbno pripravljen s strani vladajoče stranke in k sreči pospremljen s kar nekaj distanciranja strank v vladajoči koaliciji."

"Scenarij smo prilagodili ravni praznika"
Predalič poziva predsednika SLS-a Radovana Žerjava, naj se opraviči vsem tistim organizacijam praporščakov, ki "so bile iz proslave izključene", ne more komentirati, ker ga ni slišal. O pozivu Zveze društev general Maister za njegovo razrešitev z mesta vodje koordinacijskega odbora, za katerega je slišal sicer iz medijev, pa pravi, da "enostavno ne razume, kaj jih tako moti".

"Scenarij smo prilagodili ravni praznika - praznovala se je razglasitev slovenske države, dan državnosti, zato se nam je zdelo prav, da so bili k sodelovanju povabljeni praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne," je pojasnil Predalič.

Predalič za razmejitev zgodovine
Predalič sicer tistim, ki so za domovino tvegali svoja življenja, izreka vse spoštovanje, a je prepričan, da je treba pač razmejiti "zgodovino po odsekih". "Ta trenutek se je praznovala slovenska osamosvojitev in temu primerno smo vabili, kar se mi je zdelo povsem korektno in prav," je še poudaril.

Po številnih čestitkah, ki jih je dobil po koncu slovesnosti, Predalič sklepa, kot je še dodal, da jim je bila proslava državnosti zelo všeč.

PS zahteva opravičilo
"V Pozitivni Sloveniji smo ogorčeni zaradi politizacije sinočnje državne proslave ob dnevu državnosti, ki si jo je privoščila vlada oziroma v njenem imenu koordinacijski odbor za državne proslave. Vlada razslojuje državljanke in državljane, ko jih deli na 'prave' in 'neprave' (pri čemer je tistim, ki po njenem niso 'pravi', celo onemogočila sodelovanje na proslavi) ter namenoma ustvarja ideološki razkol," so v odzivu na proslavo zapisali v največji opozicijski stranki Pozitivna Slovenija.

Kuntnerjev govor je bil po njihovem mnenju žaljiv do vseh, ki spoštujejo vrednote NOB-ja in cenijo zgodovino naše države. Tovrstnega manipuliranja z zgodovinskimi dejstvi si, kot trdijo, ne bi smel privoščiti nihče.

"Prepričani smo, da je bil predsednik vlade Janez Janša seznanjen s scenarijem državne proslave in da je bil ta tudi deležen njegove odobritve. Zato pričakujemo, da se bo vlada opravičila vsem državljankam in državljanom, še zlasti pa tistim, ki jih je z organizacijo takšne proslave najbolj prizadela – to so borci NOB in predstavniki veteranskih organizacij," so še zapisali.

Proslava ob dnevu državnosti