Vlada se zanaša le na
Vlada se zanaša le na "strankarske vojake", je zatrdil Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik vlade je že 4. decembra, torej takoj, ko so bili objavljeni rezultati volitev, napovedal predčasne volitve. To, kar dela vlada, je dejansko neko mučno pripravljanje na neko stanje, kjer verjetno Sloveniji ne bo ostalo kaj drugega. Če se je on zavestno za to odločil, da sedaj išče le nek alibi, da bi to naredil, potem naj to naredi

Igor Lukšič, predsednik SD-ja
Konferenca SD
Konferenca je najvišji organ stranke SD med dvema kongresoma. Foto: SD
SD ocenjuje

V Ljubljani je zasedala konferenca SD-ja, najvišji organ stranke med dvema kongresoma, namenjen (samo)refleksiji. Predsednik SD-ja Igor Lukšič je pojasnil, da so pri tej oceni upoštevali tudi dogajanje po svetu. Zadeve se namreč "radikalizirajo", gibanje pa se vse bolj spreminja v korist tistim rešitvam, ki jih zagovarjajo tudi v SD-ju, je dejal.
Proti holdingu, za AUKN
Vladnega predloga o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga v SD ne podpirajo. Takšno je bilo po Lukšičevih besedah tudi stališče vseh razpravljavcev na današnji konferenci, tako da imajo strankini poslanci mandat, da razpravljajo in glasujejo proti predlogu. Alternativo vidijo v tem, da se dogradi in utrdi neodvisna vloga, ki jo ima AUKN pri upravljanju državnega premoženja.
"Vladi ni do reševanja problemov"
V oceni vlade je dejal, da ta glede na ponujene rešitve nima namena reševati težave, temveč je njen namen netiti spore. "Vlada je obstala v neki ideologiji, v neki doktrini, ki je svet in tudi Slovenijo pripeljala v krizo. In tega enostavno ne ugotovi," je dejal Lukšič.
Izpostavil pa je tudi, da se vlada odpoveduje "velikemu kadrovskemu potencialu, ki ga Slovenija ima", in se zanaša le na "zelo ozek del strankarskih vojakov", ki jih nastavljajo na ključne položaje. To pa je za vlado in za državo slabo, je poudaril predsednik SD-ja.
"Fiskalno pravilo je milni mehurček"
Na konferenci so govorili tudi o fiskalnem pravilu. Kot je dejal Lukšič, ga ni podprl nihče od sodelujočih v današnji razpravi. Zadeve v povezavi s tem so se v zadnjega pol leta izrazito spremenile, je zatrdil. "Če je bilo zlato pravilo neka rešilna pravno-formalna bilka, ki jo je ponujala naveza Merkel-Sarkozy, je danes popolnoma jasno, da je to samo neki milni mehurček, ki so ga poskusili dati kot neki obliž na rano, namesto da bi se lotili reševanja težav," je dejal.

Premier Janez Janša je sinoči v nastopu na Info TV znova poudaril, da večjega preizkusa, kot je glasovanje o zlatem fiskalnem pravilu, še ni bilo. Vlada prevzema vso odgovornost, ki jo ima, pravi premier, odgovornost za stanje v javnih financah zaradi nasprotovanja zlatemu fiskalnemu pravilu pa bo nosila tudi opozicija, saj koalicija sama nima dovolj glasov za vnos pravila v ustavo. Če se bo opozicija prihodnji teden odločila proti zlatemu pravilu, bi to pomenilo, da se je Slovenija odločila za predčasne volitve (iz TV Dnevnika).

Težave pa so po njegovih besedah strukturne narave. In od vlade pričakujejo, da se bo lotila pokojninske reforme, končno ponudila predlog za oživitev gospodarstva, končno našla formulo za stabilizacijo javnih financ in da bo naredila neko koalicijo za zaposlovanje mladih ljudi.
O možnosti predčasnih volitev
Lukšič je sicer že pred začetkom konference odgovarjal na novinarsko vprašanje o možnosti predčasnih volitev in tega, da bi predsednik vlade na zlato fiskalno pravilo vezal zaupnico.

"Predsednik vlade je že 4. decembra, torej takoj, ko so bili objavljeni rezultati volitev, napovedal predčasne volitve. To, kar dela vlada, je dejansko neko mučno pripravljanje na neko stanje, kjer verjetno Sloveniji ne bo ostalo kaj drugega. Če se je on zavestno za to odločil, da sedaj išče le nek alibi, da bi to naredil, potem naj to naredi," je dejal Lukšič. Pri tem pa je poudaril, da vlada obvladuje večino v DZ in je odgovorna za vse ključne poteze v državi.

SD neenoten glede fiskalnega pravila
Na vladi in koaliciji je, da sprejme za državo prave odločitve. "Jaz ji ne priporočam, da vztraja z nečem, kar ne uživa podpore," je še dejal izpostavil. Po njegovih besedah bodo nekateri poslanci, ki so fiskalno pravilo zagovarjali doslej, verjetno glasovali za, "ampak vse kaže, da več kot trije to ne bodo".

Glede ustavnih sprememb na področju referendumske ureditve se v SD-ju po Lukšičevih besedah zavzemajo za to, da se postopek začne in se imenuje strokovna skupina ter se na tem dogovoru gradi naprej. V SD-ju si obetajo predlog, ki bo dejansko izboljšal referendumsko stanje v Sloveniji.
Virant podaljšal rok za podpise
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je rok za podpise pod predlogom za ustavno spremembo referendumske ureditve za zdaj podaljšal do petka opoldne, saj želijo nekatere poslanske skupine nekaj več časa za preučitev predloga. Podpise je sicer pričakoval do danes.

Predsednik vlade je že 4. decembra, torej takoj, ko so bili objavljeni rezultati volitev, napovedal predčasne volitve. To, kar dela vlada, je dejansko neko mučno pripravljanje na neko stanje, kjer verjetno Sloveniji ne bo ostalo kaj drugega. Če se je on zavestno za to odločil, da sedaj išče le nek alibi, da bi to naredil, potem naj to naredi

Igor Lukšič, predsednik SD-ja
SD ocenjuje