Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da sta Trofenik in Posedel
Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da sta Trofenik in Posedel "politična preračunljivca". Foto: BoBo

Poslanska skupina nepovezanih poslancev ima z vstopom nekdanjih poslancev Zaresa Vilija Trofenika in Alojza Posedela že toliko članov, kot jih ima koalicijski LDS. A niso enotni.
Opoldne se je poslanska skupina nepovezanih poslancev prvič sešla v razširjeni sestavi. Franc Žnidaršič je po sestanku pojasnil, da bo delo v razširjeni poslanski skupini potekalo tako kot do zdaj, imeli bodo skupne sestanke in pokušali uskladiti stališča. "Kolikor se bo dalo, bomo enotni, kar se ne bo dalo, spoštujemo," je dejal. Poudarja, da imajo poslanci ustavno pravico razmišljati s svojo glavo in glasovati po svoji vesti.

Na vprašanje, ali bodo v poslanski skupini razmislili o morebitnem vstopu v vlado, Žnidaršič odgovarja, da o tem ne bodo "nič razmišljali, če ne bo nihče nič vprašal". "Če bo pa kdo kaj vprašal, ali bomo sodelovali ali ne, pa bomo tako kot vedno sklicali sestanek in se dogovorili o tej možnosti," pojasnjuje. Nekateri mediji so namreč namigovali, da bi koalicija lahko nepovezanim ponudila eno izmed sekretarskih mest.

Žnidaršič je povedal še, da so se na sestanku dogovorili tudi o tem, da bodo predsedniku parlamenta poslali predlog, da Trofenik in Posedel ohranita svoje pravice in članstva v delovnih telesih državnega zbora.

Na vprašanje novinarjev, ali pričakujejo v poslanski skupini Alojzija Potočnika (Zares) ali še kakšnega drugega poslanca, je odgovoril, da bodo sprejeli in spoštovali vsakogar, ki pride. Glede morebitnega vstopa v vladno koalicijo pa je Žnidaršič dejal, da se o tem na sestanku niso pogovarjali. Zatrdil je, da bodo o tem govorili, če bodo za to dobili uradno povabilo.

Odbor za lokalno samoupravo brez predsednika
Trofenik in Posedel, ki se pridružujeta Žnidaršiču, Viliju Rezmanu in Magajni, sta bila do zdaj predsednika po enega delovnega telesa in člana v več telesih. Trofenik je dejal, se zaveda, da mu bo s prestopom tudi samodejno prenehala funkcija predsednika odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Žnidaršič poudarja, da jim nekatera mesta v delovnih telesih pripadajo, in upa, da bo kolegij to obravnaval že v petek.

Alojz Posedel je po sestanku poslanske skupine povedal, da so z Zaresom že dosegli dogovor o tem, da s Trofenikom ohranita svoje položaje v delovnih telesih DZ-ja.

Magajna bo ohranil "kritično držo"
Poslanec Andrej Magajna je povedal, da bodo odločitev glede sodelovanja v delovnih telesih državnega zbora sprejeli na kolegiju DZ-ja, glede tega pričakuje, da stranka Zares, iz katere sta Trofenik in Posedel izstopila, ne bo zahtevala menjav.

Tudi po besedah Magajne danes niso razpravljali o tem, ali bi sodelovali v vladi, čeprav meni, da bo povabilo prišlo. Poudaril je, da sebe v vladi "ne vidi," saj je izstopil iz poslanske skupine SD-ja zaradi nestrinjanja z nekaterimi vladnimi odločitvami. Še naprej bo "ohranil kritično držo" do vprašanj, o katerih bodo v DZ-ju razpravljali in odločali.

Na vprašanje, ali se jim bo v poslanski skupini pridružil tudi Potočnik, je Magajna odgovoril, da gre pri tem zgolj za ugibanje, vendara "tudi o tem razmišlja".

Nepovezani imajo tako pet poslancev, prav toliko, kolikor jih ima koalicijski LDS.