RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Komisija je za kandidate za člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO), ki jih DZ imenuje na predlog političnih strank, z 11 glasovi za in osmimi proti določila Dejana Cesarja, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anušo Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vaneta Gošnika na predlog SNS-a, Jožefa Jerovška na predlog SDS-a in Majo Lapornik na predlog NSi-ja.

Kandidati za člane nadzornega sveta RTV Slovenija pa so po sklepu komisije kandidatka SDS-a Tamara Besednjak Valič, kandidat NSi-ja Janez Čadež, kandidatka SMC-ja Metka Čobec, kandidatka DeSUS-a Romana Fišer in kandidatka SNS-a Alenka Vodončnik. Kandidate je komisija potrdila prav tako z 11 glasovi za in osmimi proti. O predlogu bo zdaj glasoval DZ.

Poslanci LMŠ-ja, Levice, SD-ja, SAB-a in nepovezani poslanci (NeP) so takšnemu predlogu ostro nasprotovali. Kot so poudarili na seji, med kandidati za obe funkciji na RTV-ju ni predstavnika 43 poslancev v DZ-ju, čeprav zakon o RTV-ju piše, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ-ju, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati.

Vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga je opozarjala, da sta takšna sklepa nezakonita. Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubovič in vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec sta dejala, da gre koaliciji ter DeSUS-u in SNS-u, ki jo podpirata, za enoumje in preoblikovanje javne RTV v novo RTV, vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je poudaril nujnost sorazmerne zastopanosti strank v DZ-ju. Da določila zakona niso bila upoštevana, je ugotavljal tudi Andrej Rajh iz SAB-a.

Alenka Jeraj iz SDS-a je dejala, da to poslancev v prejšnjem mandatu, ko oni niso imeli predstavnika v nadzornem svetu RTV-ja, ni skrbelo. "Vi ste vzpostavili takšno prakso in zdaj jo nadaljujemo. Tudi pravna služba je rekla, da je to v redu," je dejala. Vatovec je takšno logiko označil za "sprevrženo do konca" in spomnil, da so se v Levici tedaj borili, da predstavnika v nadzornem svetu dobi NSi, kar se zaradi SMC, ki je danes del koalicije, takrat ni zgodilo.

Popoldne pa so se oglasili še v stranki DeSUS, kjer se distancirajo od predloga poslanske skupine DeSUS-a in z izborom ne soglašajo. Kot je zapisal predsednik stranke Ljubo Jasnič, je poslanska skupina predlog za mandatno-volilno komisijo DZ-ja oblikovala sama in tako izključila pristojne organe stranke iz kadrovskega postopka.

Komisija je danes sklenila DZ-ju predlagati, da se za osem članov programskega sveta RTV-ja, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV-ja, imenujejo Mitja Čander, Jurij Pavel Emeršič, Peter Gregorčič, Ivan Kramberger, Žiga Kušar, Klara Remec, Jelka Stergel in Matevž Tomšič. Za ta predlog je glasovalo 11 članov mandatno-volilne komisije, proti jih je bilo sedem.

Mandatno-volilna komisija DZ-ja je danes brez razprave sklenila DZ-ju predlagati, da za predsednika fiskalnega sveta za obdobje petih let spet imenuje Davorina Kračuna, za člana pa Alenko Jerkič in Tomaža Peršeta. Mandat jim bo potekel 21. marca prihodnje leto, predlog za njihov novi mandat pa je podala vlada. Za tak predlog je danes glasovalo 14 članov komisije, proti je pri predlogu za Kračuna glasoval en član komisije, pri predlogu za Alenko Jerkič dva in pri predlogu za Peršeta trije.

Komisija je z 18 glasovi za in nobenim proti sklenila DZ-ju predlagati, naj za vrhovnega sodnika imenuje Damjana Oroža. Za to mesto je prispelo šest prijav, dve sta bili umaknjeni. Predsednik Sodnega sveta RS Vladimir Horvat je opisal, zakaj je Orož najbolj primeren kandidat za to mesto, in dodal, da med kandidati pozitivno odstopa in da je prejel soglasno podporo sodnega sveta.

Za namestnika varuha človekovih pravic je komisija danes DZ-ju sklenila znova predlagati Miho Horvata. Mandat se mu bo iztekel 29. marca prihodnje leto, DZ pa je njegovo ponovno imenovanje konec oktobra zavrnil. Kot je povedal varuh Peter Svetina, ga na to mesto predlaga, ker je "prepričan, da je prava oseba na pravem mestu". Komisija je predlog, s katerim predlaga DZ-ju, da se Horvat s 30. marcem 2022 ponovno imenuje na to mesto, danes podprla s 13 glasovi za in enim proti.

Mandatno-volilna komisija je danes za kandidata za člana sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS na predlog humanitarnih organizacij izbrala Natašo Jan in Janjo Završnik. O predlogu bo prav tako odločal DZ.

Komisija je glede kandidata za člana Državne revizijske komisije sklenila, da bo komisiji za presojo ustreznosti kandidatov poslala predloge petih kandidatov. Ta bo z njimi opravila pogovore in pripravila mnenje, mandatno-volilna komisija pa bo o predlogu za DZ predvidoma glasovala na januarski seji. Kandidat bo nasledil Gregorja Šebenika, ki se mu bo konec aprila 2022 iztekel mandat. Šebenik se poteguje za novi osemletni mandat, ob njem pa še Maja Marinček, Betka Pajnič, Mateja Škabar in Klemen Štibelj.

Opozicija in koalicija na nasprotnih bregovih glede obeh svetov RTV Slovenija