Predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS). Foto: DZ/Mitja Sušnik
Predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS). Foto: DZ/Mitja Sušnik

Pred prekinitvijo burne seje so podprli predlog za imenovanje vrhovne državne revizorke Maje Bilbije na mesto prve namestnice predsednika Računskega sodišča. Prav tako so potrdili predlog za razrešitev člana nacionalnega sveta za kulturo Andreja Gasparija, ki je sam podal odstopno izjavo, člani komisije pa so ob tem potrdili še predlog za imenovanje Uroša Rajterja v nacionalni svet za kulturo.

Bi poslanske skupine morale opraviti pogovore s kandidati za fiskalni svet?

Na dnevni red seje pa je predsednik MVK-ja Ivan Hršak (DeSUS) dodatno uvrstil glasovanje o predlogu za imenovanje predsednika in članov fiskalnega sveta. Temu so nasprotovali v delu opozicije, saj da je za imenovanje predsednika in dveh članov fiskalnega sveta v DZ potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev, zato so pričakovali, da bodo poslanske skupine opravile pogovore s finančnim ministrstvom in predlaganimi kandidati, kar pa se po njihovih besedah ni zgodilo. Vlada je za predsednika fiskalnega sveta znova predlagala Davorina Kračuna, za člana pa znova Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je zato predlagal, da Hršak točko umakne z dnevnega reda in bi glasovanje o predlaganih kandidatih opravili na eni izmed prihodnjih sej. Po besedah Braneta Golubovića (LMŠ) je fiskalni svet ena najpomembnejših institucij v državi, zato bi bilo državotvorno, da bi predlagatelji članov fiskalnega sveta iskali širše soglasje o njihovem imenovanju.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat pa je odvrnil, da je postopek imenovanja do tega trenutka tekel skladno z zakonom, poslanske skupine pa so pogovore s predlaganimi kandidati opravile že pred petimi leti, ko so prvič kandidirali.

Po burni razpravi članov komisije so nato v LMŠ-ju zahtevali 45 minut odmora za posvet pred glasovanjem, zato je Hršak sejo prekinil, nadaljevali jo bodo predvidoma v ponedeljek še pred začetkom redne decembrske seje DZ-ja.

Foto: DZ/Mitja Sušnik
Foto: DZ/Mitja Sušnik

Prestavljena tudi druga glasovanja

Na današnji seji bi morali glasovati še o predlogu za imenovanje namestnika varuha človekovih pravic, predlogu za imenovanje na sodniško mesto vrhovnega sodnika na vrhovnem sodišču, predlogu sklepa o imenovanju članov v programski in nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija in o predlogu sklepa o imenovanju dveh članov Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.