Foto:
Foto:

Minister za notranje zadeve Rado Bohinc je povedal, da je bilo upravičenih pritožb le 13 odstotkov, kar je opazno manj kot v prejšnjih letih, vendar pa v to številko niso všteti podatki iz pomiritev, saj se v teh krivda oziroma utemeljenost niti ne ugotavlja.

Bohinc je sicer izrazil zadovoljstvo nad prenovljenimi postopki obravnavanja pritožb, saj se sedaj te rešujejo z večjo vlogo civilne družbe pri obravnavi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v policijskih postopkih.

V sektorju za pritožbe so do zdaj prejeli 225 pritožb, ki so jih ali jih še bodo reševali po novem postopku. Neposredno od pritožnikov so jih prejeli 47, od teh pa iz 30 izhaja sum storitve kaznivega dejanja policista, ki se preganja po uradni dolžnosti, medtem ko so 17 pritožb odstopili vodjam organizacijskih enot policije.

Predvidevajo, da bodo na letni ravni prejeli okrog tisoč pritožb, od katerih jih bodo 500 do 600 pripadlo senatom. Ker se razlog za večino neutemeljenih pritožb skriva v dejstvu, da večina državljanov sorazmerno slabo pozna predpise in dovoljene policijske postopke, so na MNZ-ju izdali še žepno izdajo priročnika policijski postopki in spoštovanje človekovih pravic, obenem pa predstavili še tretjo izdajo policijskih vicev.