Fištravec je ob izbruhu protestov prestopil iz teorije v prakso in s podporo civilne družbe zbral dovolj podpore za župansko kandidaturo, nato pa tudi za zmago. Foto: BoBo
Fištravec je ob izbruhu protestov prestopil iz teorije v prakso in s podporo civilne družbe zbral dovolj podpore za župansko kandidaturo, nato pa tudi za zmago. Foto: BoBo

Rodil se je 18. januarja leta 1957 v Mariboru. Po osnovni in srednji šoli se je odločil za študij sociologije na sedanji Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je tudi magistriral. Sociološki doktorat je pridobil na zdajšnji Filozofski fakulteti v Mariboru. Tam je več kot desetletje delal kot asistent in visokošolski učitelj, vse dokler se ni zapletel v spor s tedanjim vodstvom univerze, ki mu je odvzelo habilitacijo.

Do nedavnega je bil zaposlen v mariborski enoti zavoda za šolstvo, zdaj pa je vodja Znanstvenoraziskovalnega centra Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO). Raziskuje predvsem na področju mladine in zasebnega šolstva.

Dejaven na več področjih
Po lastnih navedbah je Fištravec že od nekdaj družbeno angažiran. Med drugim je sodeloval pri ustanavljanju mariborskega mladinskega razstavišča Avla, na fakulteti je soorganiziral svobodne katedre in urednikoval na Radiu Študent. Sodeloval je pri ponovnem odpiranju Kluba mladih v Mariboru in zagonu radia MARŠ.

Trenutno je dejaven član odbojkarskega kluba, društva in slovenske zveze za biološko dinamično gospodarjenje, waldorfskega in antropozofskega gibanja. V zadnjih dveh letih se je v javnosti pojavljal predvsem kot soavtor cikla pogovornih srečanj Družabnega družboslovja, ki sta jih vodila z antropologinjo Vesno Vuk Godina.

Komentiral in sodeloval na protestih
V ospredje je stopil ob nedavnih množičnih protestih v Mariboru, tako kot komentator in kot dejaven udeleženec. Skupaj z drugimi vidnimi Mariborčani, kot so Peter Boštjančič, Vlado Novak, Tone Partljič, Primož Premzl in Boris Vezjak, je spisal manifest Skupaj za Maribor, v katerem so ponudili vrsto idej za prihodnje upravljanje Maribora. Ta skupina je tudi dejavno podprla njegovo kandidaturo za nadomestnega župana Maribora, medtem ko je uradno kandidaturo vložil s pomočjo podpisov, zbral jih je več kot 1.200.

Poročen je z znano voditeljico prireditev Ireno Polak Fištravec, s katero imata hčerki Vito in Lucijo. Le redko se loči od svojega značilnega klobuka.