Kdo bo po novem vodil Maribor? Foto: BoBo
Kdo bo po novem vodil Maribor? Foto: BoBo

Kangler sam ne namerava kandidirati, je pa podprl podžupana Milana Mikla, ki bo na volitvah nastopil kot kandidat Županove liste in SLS-a. SDS je kot svojo kandidatko za županjo Maribora na marčevskih nadomestnih volitvah predstavil biologinjo in kemičarko Andrejo Špernjak. Ta je v svoji prvi javni predstavitvi povedala, da je "politično popolnoma neobremenjena" in želi postati županja vseh Mariborčanov.

Za svojega kandidata se je tik pred iztekom roka odločil tudi LDS. Volivce bodo poskušali prepričati z nekdanjim direktorjem Zavoda za turizem Maribor Milanom Razdevškom. Ta je na predstavitvi dejal, da želi biti povezovalen, sicer pa se namerava potegovati za mandat le do rednih volitev.
Lista za pravičnost in razvoj (LPR) bo nastopila s kandidatko Lidijo Divjak Mirnik. Ta vidi rešitev za mesto v združevanju različnosti in opustitvi dosedanjih praks vodenja občine. "Reševanja problemov in kriz se je treba lotiti s spremembo razmišljanja," je dejala v predstavitvi.
Le en brez zaledja stranke
Nestrankarskemu kandidatu Andreju Fištravcu pa je do poldneva uspelo zbrati 1.271 podpisov, kar zadostuje za vložitev kandidature. Kot kaže, bo tudi edini kandidat s podporo volivcev, saj drugim zahtevanih 812 podpisov najverjetneje ne bo uspelo zbrati.
Kandidaturo je oddal tudi borec za čisto lokalno okolje Franc Jesenek. Kot nestrankarski kandidat je Jesenek želel zbrati 812 podpisov volivcev, kar pa se mu ni izšlo, zato je njegovo kandidaturo podprla Stranka slovenskega naroda. Jesenek je pojasnil, da je zbral nekaj manj kot 600 podpisov. Na vprašanje, ali se bo s tem kakor koli spremenil tudi svoj program, je odvrnil, da ne, saj bo stranko zgolj "izkoristil za kandidaturo".
Edini nestrankarski kandidat na volitvah bo tako Fištravec, saj tudi Denisu Kokolu do izteka roka najverjetneje ne bo uspelo zbrati podpisov. Župansko kandidaturo so napovedali še Folko Puconja (SNS), Matevž Frangež (SD), Avgust Heričko (NSi), Andrej Ketiš (Lista za Maribor) in Monika Piberl (Glas žensk).