Nadomestni župan bo položaj zasedal predvidoma do jeseni prihodnje leto. Foto: BoBo
Nadomestni župan bo položaj zasedal predvidoma do jeseni prihodnje leto. Foto: BoBo

Za nadomestnega župana se poteguje enajst kandidatov. To so Matevž Frangež (SD), Folko Puconja (SNS), Milan Mikl (SLS), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičnost in razvoj), Andrej Ketiš (Lista za Maribor), Avgust Heričko (NSi), Milan Razdevšek (LDS), nestrankarski kandidat Andrej Fištravec, Monika Piberl (Glas žensk Slovenije), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda) in Andreja Špernjak (SDS).

V Mariboru prvič v Sloveniji monitoring volitev
Center za državljansko vzgojo bo kot prva slovenska nevladna organizacija uradno izvajal monitoring lokalnih volitev za župana v Mariboru. Na pobudo civilne družbe in po dogovoru z mestno volilno komisijo bodo njihovi prostovoljci nenapovedano obiskovali volišča po Mariboru in beležili morebitne kršitve. Po zaprtju volišč bodo lahko prostovoljci CDV prisotni pri štetju glasov ter zapisovanju in poročanju volilnih rezultatov. O svojih opažanjih pa bodo pripravili poročilo za javnost in strokovne organe.

Izstopili štirje SD-jevi svetniki
Na volitvah bodo Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, ki je po več uličnih protestov 31. decembra lani odstopil z županskega položaja. Prav tako bodo volili kandidate za štiri izpraznjena mesta v mestnem svetu. Ta je 21. decembra izpraznil opozicijski SD, ki je po množičnih protestih neuspešno upal na razpustitev celotnega mestnega sveta.

Za štiri mesta v mestnem svetu se poteguje 37 kandidatov z dvanajstih strankarskih list. V nasprotju s prejšnjimi volitvami bodo tokratne potekale po večinskem sistemu.

Ankete: na vrhu Fištravec in Frangež
Najbolj pričakovani bodo seveda izidi volitev za župana. Javnomnenjske raziskave za zdaj kažejo največ podpore Fištravcu in Frangežu, s tem da se bosta najverjetneje morala pomeriti še v drugem krogu volitev. Ta je napovedan za nedeljo 24. marca.

Novoizvoljeni župan bo na položaju do naslednjih rednih volitev predvidoma jeseni prihodnje leto. Po Magdaleni Tovornik, Alojzu Križmanu in Borisu Soviču je mesto zadnjih šest let vodil Kangler. Ta je leta 2006 s 55 odstotki podpore v drugem krogu premagal Gregorja Pivca in si nato leta 2010 s 50,4 odstotka vseh oddanih glasov zagotovil zmago že v prvem krogu. Kangler tokrat ne kandidira, za njegovega kandidata pa velja sedanji podžupan in vršilec dolžnosti župana Mikl.