Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je opoldne 8. avgusta 2018 sprejel na pogovor Marjana Šarca, predsednika LMŠ-ja, ki je postal kandidat za predsednika vlade. Foto: STA/Daniel Novakovič
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je opoldne 8. avgusta 2018 sprejel na pogovor Marjana Šarca, predsednika LMŠ-ja, ki je postal kandidat za predsednika vlade. Foto: STA/Daniel Novakovič
Marjan Šarec
Pod kandidaturo Marjana Šarca je zbranih 43 podpisov. Foto: BoBo
Golubovič
Šarec je tudi uradno postal kandidat za predsednika vlade Foto: BoBo
Šarec vložil kandidaturo s 43 podpisi

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se bo iztekel v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je v DZ-ju predvideno prihodnji teden v petek. Za izvolitev kandidat potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov.

Šarca je na pogovoru sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, kjer ga je Šarec seznanil z vložitvijo kandidature, pogovarjala pa sta se tudi o nadaljnih postopkih oblikovanja nove vlade, so sporočili iz urada predsednika republike.

Negotova podpora Levice
Peterica strank se je pogajala za sodelovanje tudi z Levico, a protokol za sodelovanje s to stranko še ni usklajen. V Levici so ob tem poudarili, da želijo trdna zagotovila, da peterica po morebitni podpori Levice Marjanu Šarcu ne bo spreminjala vsebine partnerskega sporazuma in protokola o sodelovanju. O Šarčevi mandatarski kandidaturi bo DZ predvidoma odločal prihodnji teden v petek.

Če bo Šarec prihodnji teden v DZ-ju dobil potrebno podporo, bo 40-letni novinec v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade. Politične izkušnje si je do junija, ko je bil prvič izvoljen za poslanca v DZ-ju, nabiral na lokalni ravni kot župan občine Kamnik.

V LMŠ-ju so po torkovih usklajevanjih sicer presodili, da je bil narejen velik korak, medtem pa so v Levici bolj zadržani. Skrbi jih namreč, da bi po njihovi morebitni podpori Šarcu na glasovanju o mandatarju iz koalicijske pogodbe izločili pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki jih je Levici uspelo vnesti na pogajanjih s peterico strank. Medtem pa iz nekaterih strank peterice opozarjajo, da so se o vsebini z Levico uskladili pod predpostavko, da bo tudi ta stranka del vlade.

Svet Levice je prejšnji teden zavrnil vstop v Šarčevo vladno koalicijo, menijo pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju. Če bo dogovor med strankami dosežen, bo ta stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na strankarskem referendumu. Enotedensko glasovanje se bo končalo danes opolnoči, rezultati pa bodo po napovedih iz stranke na voljo najpozneje v petek.

SMC si želi finančnega ovrednotenja
Tudi v SMC-ju so enotni glede podpore Šarčevemu mandatarstvu, glede manjšinske vlade s podporo Levice Miro Cerar dodaja, da bo treba sodelovanje doreči na način, ki bo zagotavljal konstruktivnost. "Tisti, ki se je umaknil iz vlade oziroma ne želi biti del vlade, mora privoliti v korektno sodelovanje, takšno, ki bo pomagalo delu vlade. SMC želi tudi finančno ovrednotenje, zapisano v partnerskem sporazumu, saj bodo lahko le tako videli, za koliko načrti presegajo fiskalni okvir, in na podlagi tega določiti prioritete.

Šarec brez podpore SNS-a, v NSi-ju še brez odločitve
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec na tajnem glasovanju za mandatarja, ki bo v državnem zboru najverjetneje prihodnji petek, ne more računati na podporo poslancev SNS-a, v NSi-ju pa odločitve o podpori Šarcu "še niso pretresli". V SDS-u, ki je relativna zmagovalka parlamentarnih volitev, se na vložitev Šarčeve kandidature še niso odzvali.

Diplomirani igralec in župan
Kandidat za sestavo 13. slovenske vlade je po izobrazbi univerzitetni diplomirani igralec, javnost si ga je najbolj zapomnila po imitacijah mnogih znanih osebnosti, tudi najvidnejših slovenskih politikov. Igralsko kariero pa je leta 2010 nepričakovano zamenjal za politično in bil izvoljen za župana Kamnika, funkcijo je opravljal do letošnje izvolitve v DZ.

Šarec vložil kandidaturo s 43 podpisi