Koordinator levice Luka Mesec meni, da je lahko manjšinska vlada stabilna. Foto: BoBo
Koordinator levice Luka Mesec meni, da je lahko manjšinska vlada stabilna. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec opozarja, da časa za pogovore ni več veliko. Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik SMC-ja Miro Cerar je dejal, da ga odločitev Levice ni presenetila. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je razočarana nad odločitvijo Levice. Foto: BoBo
Petorček razočaran nad Levico
Mesec: Manjšinska vlada je lahko stabilna

.

"Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko ne boš prišel domov, ampak v bolnišnico," je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec odgovoril na vprašanje, ali je razočaran nad odločitvijo sveta Levice. "Naslednji dnevi bodo posvečeni temu, da izpeljemo to, kar smo se danes dogovorili, časa pa ni veliko," je še dejal Šarec in dodal, da se bodo z Levico pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju.

Temelj nadaljnjega sodelovanja bo usklajena koalicijska pogodba, sodelovanje pa bo projektno. Šarec je ob tem dejal, da je za zdaj opcija tudi manjšinska vlada, "če bo ponujeno vzdržno sodelovanje".

Mesec: Obetamo si lahko stabilno manjšinsko vlado
Koordinator Levice je dejal, da je bila ponudba Levice o projektnem sodelovanju "dobro" sprejeta in bodo v nadaljevanju oblikovali protokol, po katerem bo to sodelovanje potekalo. "Tiste, ki jih skrbi politična nestabilnost, lahko pomirim, da so usklajevanja konstruktivna, zato si lahko obetamo stabilno manjšinsko vlado."

Dejal je, da so zadovoljni z doseženim na področju zdravstva in stanovanjske problematike, ne strinjajo pa se pri privatizaciji NLB-ja, težnjah po fleksibilizaciji trga dela in lažjem odpuščanju. "imamo pa dovolj stičnih točk, da lahko s to vlado izpeljemo nekaj razvojnih projektov v naslednjih letih." Mesec je dejal, da bo manjšinska vlada, če bo protokol dober in se ga bodo vsi držali, stabilna.

Cerar: Korak nazaj me ni presenetil
Predsednik SMC-ja Miro Cerar pa je po sestanku dejal, da ga ta delni korak nazaj Levice ni presenetil, saj sta za odločitev vstopa v vlado potrebna "pogum in politična zrelost, kar ni enostavno". Cerar je ob tem dejal, da SMC vztraja pri tem, da bo podprl Marjana Šarca za mandatarja, "si pa želimo, da bi se okrog njega oblikovala čvrsta razvojna koalicija".

Ob tem je Cerar opozoril, da Slovenija potrebuje novo vlado in da je čas, "ko je treba interese države postaviti pred interese posameznih strank". Cerar je prepričan, da za Slovenijo manjšinska vlada ni najboljša mogoča rešitev.

Bratušek: Levica onemogočila levosredinsko vlado
Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je po odločitvi sveta Levice dejala, da je razočarana nad odločitvijo sveta Levice, ki ni podprl vstopa stranke v koalicijo, temveč zgolj sodelovanje pri projektni vladi. "Razočarani smo, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti, da zagotovi blaginjo vsem, ne le peščici. To kaže, da je to samo predvolilni stavek, ko je treba zavihati rokave, pa se stisne rep med noge."

Bratuškova je sicer poudarila, da ima Šarec podporo SAB-ja pri glasovanju za mandatarja, na vprašanje, ali je boljša rešitev manjšinska vlada ali predčasne volitve, pa je odgovorila, da so "volivci pokazali, da želijo levosredinsko vlado, in žalostno je, da bo prav Levica tista stranka, ki bo to onemogočila".

V DeSUS-u naklonjeni projektni vladi
Organi stranke DeSUS so sprejeli sklep, da podpirajo kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, odločali pa bodo še o vsebini koalicijske pogodbe. Prav tako v DeSUS-u podpirajo projektno sodelovanje Levice v morebitni prihodnji vladi, je poudaril predsednik stranke Karl Erjavec in dodal, da so v predlogu koalicijske pogodbe zajete vsebine, ki so za DeSUS zelo pomembne. Med temi je prvak DeSUS-a omenil krepitev javnega zdravstva in ukrepe na področju položaja upokojencev, med drugim usklajevanje pokojnin in vzpostavitev demografskega sklada. Prav tako naj bi za polno delovno dobo pokojnina presegla prag revščine.

Kot je še dejal Erjavec, se v DeSUS-u zavedajo, da Slovenija vlado potrebuje čim prej. Predčasne volitve bi po njegovih besedah Sloveniji škodile, saj je država v tem času v dobri gospodarski kondiciji. Za DeSUS je zato zlasti pomembno, da Slovenija pride do vlade, v kakršni koli obliki že bo.

Mesec: Stališč ne moremo spremeniti čez noč
Kot je znano, je svet Levice včeraj pozno zvečer sprejel sklep, po katerem je zavrnil sodelovanje v koaliciji s peterico strank, je pa potrdil možnost projektnega sodelovanja. Očitek, da si v Levici ne upajo prevzeti odgovornosti za ukrepe, je Mesec zavrnil. "Glavni problem je, da bi morali nekatera stališča čez noč 100-odstotno spremeniti, če bi hoteli polno podpirati tako vlado, in to je bil glavni razlog, zakaj k njej polnopravno nismo mogli pristopiti."

Podporo sprejetemu sklepu bodo v Levici preverili še na internem referendumu, ki se začne danes in bo trajal do 8. avgusta. Po mnenju Mesca se je sicer stranka poenotila do te mere, da s podporo temu ne bo težav.

Glavni tajnik SD-ja: Škoda
Na sklep sveta Levice se je najprej odzval glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič, ki je na Twitterju zapisal, da je "škoda za odločitev Levice. Pogajanja so bila konstruktivna in veliko bi lahko naredili skupaj. Nikoli sicer zadeve niso idealne, vendar vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost," je še dodal Levanič.

Petorček razočaran nad Levico
Mesec: Manjšinska vlada je lahko stabilna