Predsednik SD-ja Dejan Židan je po seji predsedstva stranke dejal, da je pogodba o sodelovanju manjšinske vlade z Levico za stranko ustrezna. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja Dejan Židan je po seji predsedstva stranke dejal, da je pogodba o sodelovanju manjšinske vlade z Levico za stranko ustrezna. Foto: BoBo
Protokol o sodelovanju tako med strankami petorčka kot z Levico mora biti po Cerarjevih besedah zelo jasno napisan in tudi spoštovan (na fotografiji Miro Cerar ob prihodu na pogajanja v Kamnik). Foto: BoBo
V sredo bosta v DZ vloženi dve kandidaturi - Šarčeva za mandatarja in Židanova za predsednika državnega zbora. Bosta dobila podporo? Foto: BoBo
Violeta Tomić
Violeta Tomić je po sestanku s petorčkom dejala, da Levica ne bo privolila v to, da bi po njihovi podpori Marjanu Šarcu za mandatarja izpogajane socialne ukrepe naknadno odstranili. Foto: BoBo
Janez Janša, Matej Tonin in Marjan Šarec
Matej Tonin bo držal obljubo in odstopil z mesta predsednika DZ-ja, so zatrdili v NSi-ju. Foto: BoBo
SMC glede manjšinske vlade
SD pričakuje dober razplet
V Levici čakajo na strankarski referendum
Pogajanja se nadaljujejo

Vsebinsko je vseh šest strank sporazum o partnerstvu potrdilo že včeraj, danes pa je na pobudo Levice potekalo še usklajevanje na ravni strokovnih skupin okoli oblikovanja protokola o sodelovanju peterice z Levico. Po treh urah je sklep strokovne skupine, "da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh", so sporočili iz Liste Marjana Šarca.


Židan: Za SD pogodba ustrezna
Za stranko SD je partnerska pogodba o sodelovanju manjšinske vlade z Levico ustrezna, je po seji predsedstva, ki je v popoldanskih urah sledila usklajevanju petorčka z Levico, v izjavi za javnost dejal predsednik SD-ja Dejan Židan. Predsedstvo je pogodbo tako potrdilo, zdaj pa bo sledilo potrjevanje še po strankinih odborih po Sloveniji.

V stranki jih veseli, da je pogodba socialna, saj jim je vanjo uspelo vključiti zaščito ljudi, ki so najšibkejši, to pomeni dvig minimalne plače in pokojnin. "Pokojnina za polno delovno dobo bo višja, kot je prag revščine," je poudaril Židan. V pogodbo so zapisali tudi usmerjenost k razvoju. "Povečujejo se vlaganja v razvojno infrastrukturo in kulturo, glede preživetja slovenskega naroda se moramo zavedati, da smo preživeli, ker smo varovali jezik in kulturo," je dodal.

Koalicija bi bila po njegovem mnenju učinkovitejša, če bi bilo v vladi vseh šest strank, a v SD-ju so pripravljeni sodelovati tudi v manjšinski koaliciji petih strank s podporo Levice od zunaj. Poslanci SD-ja bodo tako prispevali svoje podpise za kandidaturo Šarca za predsednika vlade. "Verjamemo, da bo Marjan Šarec izvoljen za mandatarja in bo hitro sestavil vlado, ki bo realizirala kvalitetno partnersko pogodbo," je sklenil Židan.

Cerar: SMC podpira Šarčevo kandidaturo
V SMC-ju so se soglasno odločili, da bodo s podpisi poslancev podprli kandidaturo Šarca, je po seji stranke dejal predsednik SMC-ja Miro Cerar. "Želimo si koalicijski sporazum, ki še ni oblikovan, saj je pri pogajanjih z Levico prišlo do razhajanj glede načina sodelovanja med nami," je dejal v izjavi za javnost.

"Obžalujem nekatere izjave predstavnikov levice, saj ne pripomorejo h konstruktivnemu dialogu in sestavljanju vlade, za kar si v SMC-ju ves čas prizadevamo, imeti je treba potrpljenje, biti spoštljiv, zato zavračam izjave, kot je tista Violete Tomić," je opozoril na izjavo poslanke o "Levici kot privesku neoliberalne vlade".

Protokol o sodelovanju tako med strankami petorčka kot z Levico mora biti po Cerarjevih besedah zelo jasno napisan in tudi spoštovan. "Če ne bomo mogli učinkovito voditi vlade, potem je ni smiselno sestavljati," je bil jasen.

Javnofinančno ovrednotenje
Svet SMC-ja pričakuje v prihodnjih dneh javnofinančno ovrednotenje celotnega sporazuma, ki je vsebinsko že zelo dobro dorečen. "Šele takrat bomo videli, koliko naše postavke v sporazumu presegajo fiskalni okvir, da bomo lahko znotraj okvira postavili prioritete vlade, s tem pa je povezano tudi oblikovanje resorjev," je pojasnil Cerar.

Cerar: Predlog petorčka "korekten"
Kje se petorček največ razhaja z Levico glede sodelovanja? "Nekatere predloge Levice smo upoštevali, a smo jih nadgradili s predlogi, ki omogočajo konstruktivno sodelovanje, saj je sodelovanje manjšinske vlade s stranko, ki jo podpira, zelo občutljiva zadeva," je odgovoril na novinarkino vprašanje in dodal, da je bil predlog petorčka "korekten".

Koalicijska pogodba se je z Levico usklajevala pod predpostavko, da stranka vstopi v vlado. "To, da so se premislili, je velik izziv za vse nas, ki smo pri vsebinskem delu pri marsičem popustili bolj, kot če bi vedeli, da Levica ne želi biti član vlade in prevzeti polne odgovornosti, za kar je res potreben pogum," je sklenil Cerar.

Tomić: Levica ni šla v politiko, da bo privesek neoliberalni vladi
Predlog sodelovanja, ki ga je napisala Levica, je sicer peterica zavrnila in oblikovala svojega. Največja razhajanja naj bi bila sicer pri določanju načina dela. "V teh pičlih dveh dnevih smo vendarle uspeli vnesti nekatere socialne ukrepe v koalicijsko pogodbo. A pojavlja se tendenca, da bi po naši podpori Marjanu Šarcu za mandatarja – o čemer naše članstvo odloča na referendumu – te socialne ukrepe naknadno odstranili. V to ne moremo privoliti. Pri ključnih stvareh še nismo našli konsenza, je pa upanje, da to uredijo v četrtek na pogovoru med predsedniki teh strank," pa je po pogovorih povedala Violeta Tomić iz Levice.

Ob tem je Tomićeva poudarila, da Levica ni šla v politiko, da "bi bila privesek neoliberalni vladi", ampak so prišli z obljubo, da bodo spremenili politike, ne samo obrazov. Levica sicer po besedah Luke Mesca ne bo podprla Marjana Šarca za mandatarja, dokler protokol ne bo usklajen in dano zagotovilo, da se ne bo spreminjal.

Tonin bo držal obljubo in odstopil
Predsednik DZ-ja Matej Tonin ne bo požrl besede, ki jo je dal ob izvolitvi na to funkcijo, in bo z nje odstopil, so zatrdili v NSi-ju po ponedeljkovem dogovoru petorčka pod okriljem LMŠ-ja, da bo na to mesto predlagal prvaka SD-ja Dejana Židana.

Spomnimo, da je Tonin ob svoji izvolitvi 22. junija napovedal, da ne bo ovira prihodnji koaliciji in da se je s predsedniške funkcije pripravljen umakniti, ko bo prihodnja koalicija znana. Kot so pojasnili v NSi-ju, zdaj ko se LMŠ s še štirimi strankami pogovarja o manjšinski vladi s podporo Levice, iščejo pot, da se Toninova obljuba postopkovno učinkovito in pravilno izpelje.

Je pa treba pred Toninovim odstopom izvoliti podpredsednika, ki bo namesto njega vodil sejo, navajajo v državnem zboru (DZ), kjer so pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden izmed njih, ki bo lahko vodil sejo namesto Tonina. Temu bo funkcija prenehala, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom.

Seje v vmesnem času ne more voditi najstarejši poslanec, saj je to predpisano le za ustanovno sejo ob začetku mandata do izvolitve predsednika DZ-ja, so še pojasnili.


Odprta vprašanja ostajajo

Čas ni zaveznik nikogar v zgodbi o oblikovanju koalicije, prav veliko manevrskega prostora pred petkom, ko bo potekel drugi krog iskanja mandatarja, nimajo. V ponedeljek bo odločanje poslank in poslancev.

Po vseh peripetijah v koalicijskih usklajevanjih se je tako le zgodil premik glede oblikovanja vlade. Peterica strank bo v sredo v DZ vložila kandidaturi Šarca za mandatarja in Židana za predsednika DZ-ja. Ob tem odprta vprašanja ostajajo. Med drugim to, ali bo peterčku in Levici uspelo uskladiti protokol o sodelovanju, pa tudi, ali bo Levica prikimala predlogu peterice, da Dejan Židan postane predsednik DZ.

Kaj pa SAB in DeSUS?
V SAB-u bodo z dokončnimi odločitvami počakali in o vstopu v koalicijo odločali, ko bo dogovorjeno vse, torej partnerska pogodba, protokol o sodelovanju z Levico in kadrovski razrez. V DeSUS-u pa si bodo čas za vnovičen pogovor vzeli, ko bo Šarec potrjen za mandatarja.

Celotne izjave Violete Tomić, Dejana Židana in Mira Cerarja v videu spodaj.

SMC glede manjšinske vlade
SD pričakuje dober razplet
V Levici čakajo na strankarski referendum
Pogajanja se nadaljujejo