Marta Kos. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Marta Kos. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V enem od redkih pojasnil svoje odločitve je kolegom z Dnevnika potrdila, da veleposlaništvo v Bernu zapušča zaradi drugačnih pogledov na vodenje veleposlaništva in slovenske zunanje politike ter nadzora njenega dela.

Marta Kos, ki je tako na veleposlaništvo v Berlin kot v Bern odšla v okviru politične kvote veleposlaniko, je zunanje ministrstvo obvestila, da predčasno odstopa s položaja. Eno leto pred iztekom mandata je to odločitev sprejela, ker ima drugačne poglede na usmeritev slovenske zunanje politike.

Navedbo takega razloga so na zunanjem ministrstvu sprejeli s presenečenjem, takega vtisa v dosedanjem delu z njo namreč niso dobili. Kot pojasnjuje govornik ministrstva Aleksander Geržina, niso od nje dobili ne kritik ne predlogov za spremembe: "Ta izjava me preseneča tudi zaradi tega, ker prave zunanje politike v teh nekaj več kot treh mesecih pravzaprav ni bilo. V glavnem smo se ukvarjali s pandemijo covid-19, odpiranjem meja, zapiranjem meja, stiki, v glavnem vezanimi na premagovanje epidemije covid-19. Tako da me to preseneča."

Sorodna novica Marta Kos Marko veleposlanica v Berlinu, Primož Šeligo v Moskvi

Notranji nadzor nad njenim delom

Za predčasen odstop naj bi se odločila tudi zaradi nedavnega izrednega internega nadzora njenega vodenja veleposlaništva v Bernu in očitkov o neprimernem ravnanju s kolegi. Vsebine izsledkov inšpekcije ministrstvo ne razkriva, so pa tam izrazili dvom, da bi bili razlogi za njen odstop obremenilni rezultati izrednega nadzora. Tovrstni nadzori so običajna praksa preverjanje dela na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, pa naj bo nadzor vezan na porabo proračunskega denarja, na oceno ustrezne zastopanosti Slovenije v tujini ali dela z osebjem.