Poslanci menijo, da komisija ne more ugotoviti nič novega in služi le kot orodje za politično obračunavanje. Foto: Posnetek spletne strani YouTube
Poslanci menijo, da komisija ne more ugotoviti nič novega in služi le kot orodje za politično obračunavanje. Foto: Posnetek spletne strani YouTube


Mate se je vprašal po smislu delovanja komisije, ki naj bi pripravila podlago za spremembo zakonodaje na področju ekstremizma. Komisija o protestih v Mariboru in Ljubljani namreč ni ugotovila ničesar novega, saj se je z isto problematiko podrobno ukvarjala že komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Prav tako je komisija letos prejela dve poročili policije, ki po besedah Mateja nedvoumno kažeta, da na demonstracijah policija ni zaznala organiziranih skupin ali skupin, ki bi bile povezane z ekstremisti. Zaradi tega in ker v komisiji prepoznava politično zlorabo in manipulacijo z dobronamernimi predlogi, iz nje izstopa, je dejal.

Zelo podobne razloge je navedel tudi Matej Tonin (NSi) in dodal, da je glavni namen komisije člane SDS-a povezati z določenimi ekstremističnimi skupinami. "Potem ko se je tudi pri samem delu preiskovalne komisije o ekstremizmih v praksi pokazalo tisto, na kar smo ves čas opozarjali, in sicer da gre za politično farso stranke Pozitivna Slovenija, smo se poslanci SLS-a odločili, da pri delu komisije, ki jo vodi poslanka PS-ja Maja Dimitrovski, ne bomo več sodelovali in iz nje kot član nepreklicno izstopam," je po izstopu pojasnil Pukšič.

Odzvala pa se je tudi Dimitrovska: "Z izstopom iz komisije so trije poslanci rešili problem, ki so ga sami povzročili. Obžalujem, da do spoznanja o nesmiselnosti zaslišanj teh prič niso prišli že prej, ko sem jih na to opozarjala. Upam, da se bo odslej trezneje presojalo, ali se lahko anonimna pisma uporabljajo kot dokazno gradivo in pravna osnova za zaslišanja državljanov pred parlamentom." Prav tako je odločena delo preiskovalne komisije nadaljevati in privesti do konca, je še zapisala.