Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman velja za strokoven kader, ki pa nima političnih izkušenj. Foto: BoBo
Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman velja za strokoven kader, ki pa nima političnih izkušenj. Foto: BoBo
Cerar: Mateja Vraničar Erman bo nasledila Mramorja

Mateja Vraničar Erman je na ministrstvu za finance zaposlena že 23 let in ima magisterij s Harvarda. Položaj državne sekretarke je prvič zasedla v času, ko je naloge finančnega ministra opravljal Franc Križanič, sprejemljiva pa je bila tudi za Uroša Čuferja in Dušana Mramorja.

Vraničar Ermanova je na ministrstvu pristojna za področje proračuna in davkov, prav pri davkih pa je doživela tudi hud udarec, ko so marca 2014 ustavni sodniki zavrnili zakon o nepremičninskem davku.

Vabljeni k ogledu pogovora s predsednikom vlade Mirom Cerarjem v oddaji Odmevi ob 22. uri na 1. programu TV Slovenija in na MMC-ju.

Kandidatka za Mramorjevega naslednika velja za izjemno strokoven kader, a brez političnih izkušenj. Ekonomist Maks Tajnikar je ob tem dejal, da tudi Mramor ni bil politično močna oseba, zato sprememb ne pričakuje, a bodo vseeno nekatere interesne skupine in drugi ministri po njegovem mnenju pridobili moč.

Vraničarjevo čaka več izzivov: znova bo zagrizla v nepremičninski davek, trd oreh bodo tudi imetniki podrejenih obveznic. Državo lahko negativna odločitev sodišča stane 600 milijonov evrov, tega denarja pa za zdaj v proračunu ni.

Vraničarjeva si bo kot ministrica prizadevala za nadaljevanje začrtanih ukrepov
Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman vabilo na to mesto ocenjuje kot veliko priznanje svojemu delu. Poudarja, da si bo v nadaljevanju mandata odločno prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov, kot sta davčno prestrukturiranje in skrbno vodenje javnih financ.

Kot je poudarila za STA, so cilji na področju dela ministrstva za finance v splošnem sicer že določeni, tako v programskih dokumentih vlade kot tudi v strateških dokumentih ministrstva, ki so bili oblikovani z Dušanom Mramorjem, ki je sredi julija nepričakovano odstopil z mesta finančnega ministra.

Cerar: Mateja Vraničar Erman bo nasledila Mramorja