Vraničar Ermanova je dolgoletna državna sekretarka na ministrstvu za finance. Foto: BoBo
Vraničar Ermanova je dolgoletna državna sekretarka na ministrstvu za finance. Foto: BoBo
Dušan Mramor in Miro Cerar
Mramorjevega naslednika oz. naslednico bo Cerar DZ-ju predlagal prihodnji teden, je napovedal. Foto: BoBo
Kmetija
Cerar je kmetijstvu napovedal podporo vlade. Foto: BoBo

Kandidata oziroma kandidatko na omenjeno mesto bo DZ-ju sicer predvidoma predlagal do konca prihodnjega tedna, je povedal Cerar ob robu kmetijskega sejma Agra v Gornji Radgoni.

Vraničar Ermanova je Cerarju po poročanju četrtkovega Dnevnika že povedala, da je pripravljena naslediti Dušana Mramorja, česar pa v Cerarjevem kabinetu niso komentirali. O tem, da bi utegnila Mramorja naslediti prav Vraničar Ermanova, se je sicer ugibalo že takoj po Mramorjevem odstopu.

Kmetijstvo vidi kot temeljno panogo
Poleg tega je premier na sejmu poudaril, da vlada kmetijstvo absolutno šteje za eno izmed temeljnih dejavnosti in stebrov naše družbe, podpora kmetijstvu za ustvarjanje ugodnejših razmer pa je ena izmed prednosti vlade.

"Ena vladnih prioritet je zagotovo zelena Slovenija, ne samo pitna voda, za katero si ta hip posebej prizadevam, da jo čim bolj zavarujemo z našo ustavo, ne samo gozdovi, pač pa tudi rodovitna, kakovostna kmetijska zemlja, to, kar je naše skupno dobro. In za to bom tudi sam storil, kar bom mogel, da bodo imeli vsi tisti, ki si za to prizadevate, podporo," je povedal Cerar. Napovedal je, da bo mogoče pozidati zemljo, kot se je to množično dogajalo v preteklosti, le še izjemoma.

Zaradi pozidave 15 odstotkov manj kmetijskih površin
Do pozidave kmetijskih zemljišč je bil kritičen tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. Pred 25 leti smo namreč imeli 560.000 hektarjev obdelovalnih kmetijskih površin, to naravno bogastvo pa smo predvsem s pozidavo zmanjšali za 15 odstotkov, je pojasnil.

Zato je pozval vse odgovorne za slovenska kmetijska zemljišča in za slovensko proizvodnjo hrane, da pomagajo pri varovanju slovenskih kmetijskih zemljišč.

Na težek položaj panoge sta opozorila tudi predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetko Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Prvi je prepričan, da skupna evropska kmetijska politika slovenskemu kmetijstvu prinaša negativen učinek, katerega posledice so sramotno nizke odkupne cene. "Nujno bo treba doseči, da se evropski in državni ukrepi v največji meri vežejo na pridelavo in tudi s tem dodajo pridelku višjo vrednost in povečajo odkupno ceno," je opozoril Vrisk.