V maturitetnih krogih so prepričani, da je sama izvedba splošne in poklicne mature razmeroma majhna dodana nevarnost za širjenje okužb. Foto: BoBo
V maturitetnih krogih so prepričani, da je sama izvedba splošne in poklicne mature razmeroma majhna dodana nevarnost za širjenje okužb. Foto: BoBo

Tik po prvomajskih praznikih se za nekatere dijake zaključnih letnikov že začenja matura. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je na vladni novinarski konferenci znova poudarila, da bo ta izpeljana na način, ki je bil predstavljen že decembra lani. K splošni maturi je prijavljenih 7180 kandidatov, k poklicni 10.623. Med njimi je 2106 kandidatov takih, ki nastopajo v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.

"Koledarja obeh matur ostajata nespremenjena, kar pomeni, da se splošna matura za šolsko leto 2020/21 začenja v torek, 4. maja, s pisanjem eseja iz materinščine. Poklicna matura in osrednji del splošne mature pa se začenjata v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine," je sporočila ministrica.

Zaradi epidemije so v sodelovanju s številnimi vključenimi predstavniki, Državnim izpitnim centrom, obema maturitetnima komisijama, ravnatelji in dijaki sprejeli tudi določene prilagoditve. Razmere pa se še vedno spreminjajo na tedenski ravni. "Temu je treba prilagajati aktualne epidemiološke smernice, iskati vse možne ukrepe, ki bi v teh razmerah zagotavljali čim bolj optimalne razmere za učenje, pripravo in seveda tudi za pisanje same mature," je poudarila ministrica.

Zupanc: Matura je relativno majhna dodatna nevarnost za širjenje okužb

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je pojasnil, da časovnice letošnje mature niso spreminjali, saj bi novi datumi med maturante lahko prinesli negotovost.

Tudi sicer so v maturitetnih krogih prepričani, da je izvedba mature "relativno majhna dodatna nevarnost za širjenje okužb z novim koronavirusom". Kot je še poudaril, na Državnem izpitnem centru menijo, da čas, ki je pred nami, ni primerljiv z lansko situacijo med epidemijo. "Lani so bile v tem času namreč šole za vso generacijo zaprte, letos so deloma odprte. Letos je torej izvedba mature bolj predvidljiva." Pri njeni izvedbi bodo po pričakovanjih upoštevali priporočila NIJZ-ja, ki so dobro znana že od lanskega leta, v nasprotju z lani pa imajo letos "še večjo prekuženost in večji delež cepljenih učiteljev", zato bo po njegovem mnenju "izvedba mature učinkovita".

Okuženi bodo lahko maturo opravljali v jesenskem roku

Splošna matura se torej začenja 4. maja s pisanjem eseja iz slovenščine. Podrobne informacije bodo morali maturanti dobiti pravočasno: od časa prihoda, lokacije učilnice, sedežnega reda, do uporabe osebnih pisal. Franc Vindišar, državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu, je dejal, naj maturanti prihajajo posamično, ohranjajo razdaljo in tudi po koncu posamično zapuščajo prostore. Opozoril je še na nujnost spoštovanja zaščitnih ukrepov med opravljanjem maturitetnih obveznosti, nujnost prezračevanja prostorov, samozaščitno ravnanje znotraj družine oz. pri visokotveganih stikih ipd.

Po tem dogodku bodo spremljali, kaj se bo dogajalo z okužbami med maturanti, na podlagi tega pa bodo v prihodnje morda vpeljali še kakšno dodatno izboljšavo.

Okužbe po srednjih šolah sicer za zdaj niso množične, je pa več učencev v karanteni. Predvčerajšnjim je bilo v karanteni 199 maturantov, teh je tudi precej več kot okuženih.

Dijaki, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, bodo lahko to prekinili in k maturi pristopili z negativnim izvidom PCR-testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur. Foto: BoBo
Dijaki, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, bodo lahko to prekinili in k maturi pristopili z negativnim izvidom PCR-testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur. Foto: BoBo

Maturanti, ki bodo zaradi visokotveganega stika v razredu v karanteni, pa bodo imeli izjemno možnost prekinitve karantene za čas opravljanja maturitetnih testov. Kot je razložil Zupanc, je izvedba PCR-testa predvidena največ 24 ur pred vsako maturitetno obveznostjo med trajanjem karantene. Pri izvajalcih, ki izvajajo testiranja, pa bodo imeli maturanti tudi prednost pred drugimi, ki se bodo hoteli testirati sočasno. Testiranje bo zanje brezplačno, nanj pa se bodo lahko naročili prek izbranega osebnega zdravnika.

Maturanti, ki bodo lahko prekinili karanteno, naj ne bi uporabljali javnega prevoza, teste bodo pisali z ustrezno masko (za maturitetne obveznosti, ki bodo trajale manj kot dve uri, priporočajo uporabo kirurške maske, pri dalj časa trajajočih pa uporabo tipa FFP2) v ločenih učilnicah z učitelji, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, šole pa bodo morale zagotoviti ločene vhode in koridorje do učilnic, namenjenih takih primerom.

Tisti, ki bodo v spomladanskem roku okuženi z novim koronavirusom in mature ne bodo mogli opravljati, pa jo bodo z zdravniškim potrdilom lahko opravili jeseni, kar bo enako, kakor če bi jo spomladi, saj bodo fakultete, kot je pojasnil Zupanc, te kandidate "počakale".

V prihodnjih dneh bodo šole od ministrstva dobile tudi priporočilo za izvedbo pouka 3. maja, torej dan pred začetkom mature, in sicer, da naj ravnatelji pouk v 4. letnikih organizirajo tako, da ne bo mogoče, da bi v šolah prišlo do visokotveganega stika in s tem povezanih dilem o tem, ali celoten oddelek pošiljati v karanteno.

Nekaj več kot 17 tisoč dijakov bo opravljalo maturo

Cepljenje maturantov v petek

Medtem potekajo tudi zadnje priprave na cepljenje maturantov, ki jih je vlada s prenovljeno strategijo cepljenja uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Cepili jih bodo s cepivom AstraZenece, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Prijav na cepljenje je sicer do ponedeljka do 12. ure prispelo malo. "Tu smo želeli priti nasproti maturantkam in maturantom, razumemo, kako pomemben je zanje ta del življenja, obdobje preverjanja. Zaradi tega smo po moji osebni presoji iz etičnega razloga, povezanega s samim procesom mature, predlagali takšen ukrep. Vesela sem za vse tiste maturantke in maturante, ki so se za ta ukrep odločili in se bodo cepili," je glede ukrepa cepljenja maturantov dejala ministrica.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature.