Cepljenje maturantov se bo začelo čez en teden, 23. aprila. Foto: BoBo
Cepljenje maturantov se bo začelo čez en teden, 23. aprila. Foto: BoBo

Po četrtkovi odločitvi vlade, ki je že petič spremenila strategijo cepljenja, je završalo. Za spremembe se je namreč odločila kljub nasprotovanju stroke. Med prednostne skupine za cepljenje je uvrstila dijake, ki bodo opravljali maturo, in tiste zaposlene, ki pri njeni izvedbi neposredno sodelujejo. Cepljenje obojih naj bi se začelo 23. aprila.

Janša je na Twitterju sicer zapisal, da je to, da se v cepilno strategijo vključi tudi 18.000 dijakov, predlagalo ministrstvo za zdravje ob navzočnosti strokovne svetovalne skupine in da temu nihče ni nasprotoval. A stališče posvetovalne skupine za cepljenje je jasno, kar kaže tudi zapisnik seje. V njem je zapisano naslednje: "Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju se ne strinjajo s tem, da se maturante uvrsti v prednostno skupino za cepljenje, ker ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni covid-19 in so v državi trenutno v ospredju druge zdravstvene prioritete za cepljenje."

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za TV Slovenija dodala: "Kar večinsko smo menili, da se s to prerazporeditvijo prioritet ne strinjamo." Beovićeva je še pojasnila, da tudi pri cepljenju diplomatov in do neke mere šolnikov ni bilo podpore stroke, a se je vlada odločila drugače. Roman Jerala s Kemijskega inštituta pa opozarja, da se tako razkraja solidarnost, ki bi bila potrebna, da bi država najprej poskrbela za svoje najbolj ogrožene prebivalce.

Časovnica mature ostaja nespremenjena, so popoldne sporočili z ministrstva za izobraževanje, je v TV Dnevniku poročala Petra Prešeren. Ostajajo pa odprta številna vprašanja glede podrobnosti izvedbe mature. Prav tako še vedno ni jasno, kdaj se bo začelo samotestiranje za učence in dijake.

Pogovor z Bojano Beović o cepljenju maturantov
Člani posvetovalne skupine se niso strinjali s cepljenjem maturantov
Maturantje bodo cepljeni prihodnji petek

Matura se bo z esejem iz materinščine začela že čez manj kot tri tedne

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je dopoldne na vladni novinarski konferenci poudarila, da bodo maturante cepili prednostno, "ker gre za izpostavljeno skupino mladih ljudi, ki se mora osrediniti na zrelostni izpit in lahko že manjša negotovost ključno prispeva k uspehu na maturi".

Maturanti so v nacionalni strategiji cepljenja uvrščeni v skupino skupaj s starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki. V prednostni skupini so tudi starši posebej ranljivih kronično bolnih otrok.

"Omogočiti želimo, da se bodo dijaki čim bolj sproščeno pripravili na zrelostni izpit in ga opravljali v čim bolj zdravem okolju. Cepljenje je prostovoljno. Tisti, ki se boste odločili za cepljenje, se morate še danes ali ponedeljek do 12. ure prijaviti v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča," je opozorila.

Cepljenje maturantov se bo začelo čez en teden, saj bodo tako ustrezno zaščiteni do glavnine maturitetnih izpitov, ki bodo konec maja. Matura se bo sicer začela z esejem iz materinščine 4. maja.

Časovnica ostaja nespremenjena. Maturantje in sodelujoči pri maturi bodo prednostno cepljeni.

Maturanti bodo, kot je navedla Vesna Kerstin Petrič, cepljeni s cepivom proizvajalca AstraZeneca razen v redkih primerih mlajših od 18. let, ki bodo cepljeni s cepivom Pfizer. Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, pa bodo po njenih besedah "morali spoštovati ukrepe, za katere se dogovarjamo z ministrstvom za šolstvo".

Čeprav se odloča v zadnjem trenutku, predsednica zveze srednjih šol Fani Al-Mansour podpira vse, kar je v korist dijakom. Zavrača pa vsakršno nepotrebno vznemirjanje ob morebitni preložitvi mature. "Nima pomena prestavljati maturo, če se piše esej na začetku maja. In če se v tem obdobju določi obdobje cepljenja, je potem še dovolj časa, da potem dijaki v miru konec maja pristopijo k maturi," je povedala za Radio Slovenija.

Pogovor z ravnateljico Slovenske gimnazije v Celovcu o maturi pri njih