Prizor z mature iz tujega jezika. Foto: BoBo
Prizor z mature iz tujega jezika. Foto: BoBo

Maturante je vlada s prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Možnost za prijavo so maturanti imeli do ponedeljka do 12. ure, cepljenje maturantov pa so pristojni napovedali za petek.

Maturante bodo cepili s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Takih je 47.

Število odmerkov cepiva, ki so jih na NIJZ-ju naročili cepilni centri, ni nujno enako številu prijavljenih maturantov na cepljenje, so še pojasnili na NIJZ-ju. V nekaterih cepilnih centrih imajo namreč še neporabljene odmerke cepiva in so v ponedeljek samo donaročili odmerke za prijavljene dijake.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so do 12. ure našteli 1255 prijav za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili za Slovensko tiskovno agencijo.

V mariborskem zdravstvenem domu se je do poldneva na cepljenje proti covidu-19 prijavilo skupno 239 maturantov in pet njihovih učiteljev, je povedal direktor Jernej Završnik. Glede na to, da je na mariborskem območju okoli 1800 maturantov, to pomeni, da se jih je za zdaj pripravljenih cepiti 13 odstotkov.

Glede na dosedanje izkušnje Završnik meni, da bo do petka še več dijakov izkazalo interes za cepljenje, a je težava, da lahko cepivo naročijo le na osnovi poimenskega seznama oseb, ki se želijo cepiti. Završnik je zato predlagal, da bi se cepilnemu centru omogočilo naročilo cepiva za vseh 1800 maturantov. "Če bomo šli v to, naj se zagotovi cepivo za vse maturante. Cepivo, ki se morda ne bo uporabilo, lahko potem uporabimo za druge, saj imamo na seznamu dovolj interesentov. Pretekli konec tedna se nam je dodatno naročilo za cepljenje skoraj 500 ljudi," je povedal.

Pogovor s predsednico Dijaške organizacije Slovenije

Zanimanje v Celju, Kopru, Novi Gorici ...

V celjski zdravstveni dom je do 13. ure prispelo 112 prijav maturantov. Kot so še sporočili, bo ZD Celje cepil maturante, ki stanujejo na območju, ki ga pokriva zdravstveni dom, in maturante, ki imajo v ZD-ju Celje izbranega osebnega pediatra. Maturante bodo cepili v petek od 10.30 naprej v cepilnem centru v dvorani Golovec. Cepljeni bodo le prijavljeni maturanti, so še opozorili.

V Zdravstvenem domu Koper so prejeli 102 prijavi za cepljenje, od tega je 92 maturantov in deset učiteljev, ki bodo sodelovali pri sami maturi in še niso bili cepljeni, je povedala strokovna direktorica ZD-ja Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čeprav Kolander Bizjakova ne ve natančno, za kolikšen delež maturantov gre, pa ocenjuje, da je bil odziv dijakov precejšen. ZD Koper sicer pokriva območje štirih srednjih šol.

Na Severnem Primorskem se je za cepljenje odločilo 285 maturantov in 23 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. V tolminskem zdravstvenem domu so potrdili prijave na cepljenje za 23 maturantov, v ajdovskem za 110 in v idrijskem za 41. V novogoriškem zdravstvenem domu pa se je prijavilo 111 maturantov in 23 zaposlenih, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature in doslej še niso bili cepljeni.

Pomočnica direktorice za zdravstveno nego novogoriškega zdravstvenega doma Mojca Vidic je dodala, da so že po prijavi klicali nekateri starši in želeli odjaviti svoje otroke, vendar nimajo poimenskega seznama in tega ne morejo narediti. Opozorila je tudi, da so tokrat izpadli tisti dijaki, ki imajo zaključne izpite, in ne mature, vendar so ti prav tako pomembni za dokončanje njihovega študija.

Izjemno majhno zanimanje za cepljenje med maturanti

Kacin: Dijaki bodo kmalu ugotovili, da to prinaša precej prednosti

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na novinarski konferenci dejala, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin je ob robu slovesnosti ob počastitvi 30. obletnice sprejetja zakona o vojaški dolžnosti dejal, da interesa maturantov za cepljenje ne komentira. Je pa ocenil, da dijaki malo vedo o tem, a verjame, da "bodo prav kmalu ugotovili, da to prinaša precej prednosti, stabilnosti in bistveno manj izzivov, kot se zdi".

Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki pa še niso dokončni, bo poklicno in splošno maturo v letošnjem šolskem letu opravljalo nekaj manj kot 17.000 dijakov.
Časovnica izvedbe mature po navedbah ministrstva ostaja nespremenjena, več podrobnosti o njenih izvedbi pa je pričakovati na novinarski konferenci, predvidoma v sredo.

Kako bo z maturanti, ki bodo v času mature v karanteni?

Dijaki zaključnih letnikov imajo veliko vprašanj, kako bodo v primeru karantene opravljali maturo. Po besedah Logarjeve je bilo izdano priporočilo, naj maturanti v primeru karantene zaradi tveganega stika opravijo PCR-testiranje 24 ur pred izpitom. Če bo test negativen, bodo po posebnih pogojih lahko pisali oziroma opravljali ustni izpit mature.

Sorodna novica Kustec: "Vse je pod kontrolo, matura bo potekala kot dogovorjeno"

Samotestiranje dijakov in učencev

In še druga novost za dijake ter učence višjih razredov osnovnih šol, ki še ni popolnoma dorečena: samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom ob ponedeljkih pred začetkom pouka. To bi se moralo začeti že pretekli petek, a hitrih testov še ni bilo. 300.000 testov kitajskega proizvajalca Joysbio (Tianjin) Biotechnology je namreč prispelo v četrtek v državni logistični center Roje, Slovenija jih je kupila iz skupnega razpisa EU-ja. Zdaj so že pri regijskih štabih civilne zaščite.

Na vprašanje, kdaj bi se lahko začelo samotestiranje dijakov, je Logarjeva odgovorila, da trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki validira teste. Zaključena naj bi bila v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati.

Na ministrstvu za zdravje pa so ob tem pojasnili, da agencija validira vse teste, ki pridejo v državo, saj so standardi EU-ja in držav članic različni, v našem primeru so višji od evropskih. Ob vprašanju, kako to, da testov niso validirali na podlagi posameznega testa še pred prihodom celotne pošiljke, ki je v prejšnjem tednu tudi zamujala, pa so dodali, da bi verjetno zelo težko prej prejeli posamezen test, saj da so morali dobavo na hitro organizirati.

Ravnatelji osnovnih šol predlagali samotestiranje učencev v domačem okolju

Gregor Pečan. Foto: Zajem zaslona
Gregor Pečan. Foto: Zajem zaslona

Ravnatelji osnovnih šol so na ponedeljkovi predstavitvi poteka samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja predlagali, da bi se učenci testirali v domačem okolju, in ne v šoli, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan.

Po Pečanovih besedah so ravnatelji opozorili na neustreznost izvajanja testiranja v šolah in predlagali, da bi se učenci testirali doma, tudi zato, ker je do zdaj izražen interes za samotestiranje nizek, okoli petine. Kot je opozoril, to prinaša številne težave, med drugim tudi stigmatizacijo tistih, ki se bodo testirali, kot tudi tistih, ki se ne bodo.

Ravnatelji so opozorili tudi na to, da bo veliko izvedbenih težav, ti pa se po šolah iz različnih okolij tudi precej razlikujejo. Sprašujejo se tudi, ali bo testiranje posegalo v pouk in kako bo organizirano delo, medtem ko se bodo eni testirali in drugi ne.

Pečan je še opomnil, da je pred začetkom samotestiranja v šolah treba zbrati poimenska soglasja, časa za to pa da bo zelo malo. V osnovnih šolah namreč še čakajo na okrožnico ministrstva z navodili in terminom začetka testiranja. Kdaj se bo to začelo, za zdaj še ni jasno.

Začetek samotestiranja v šolah se odmika