Kustec glede izvedbe mature: Vse je pod kontrolo

Kot je v Dnevniku Televizije Slovenija znova dejala ministrica za šolstvo Simona Kustec, bo matura potekala nemoteno, kot je bilo dogovorjeno v mesecu decembru. "Kar je zdaj ključno, je, da se maturanti mirno pripravljate na ta preizkus zrelosti. Vse je zagotovljeno, seveda pa je v času aktualnih epidemioloških razmer potrebno še določene protokole, predvsem zdravstvenega in epidemiološkega dela, razdelati, in to počnemo v tem trenutku," je dejala ministrica.

Podrobnosti o izvedbi letošnje mature je pričakovati v prihodnjem tednu. Kot je pojasnila ministrica, Republiški izpitni center skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ-jem pripravlja in usklajuje zadnje protokole, predvsem tiste, ki so povezani s karantenami in zagotavljanjem ustreznega prostora za pisanje mature. "Vam pa lahko že zdaj zagotovim, da je vse pod kontrolo, vse je v redu, vse bo pripravljeno na najbolj možen varen način," je dejala Simona Kustec.

Sorodna novica Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb prvič po 18. marcu pod 800

Prijave na cepljenje do ponedeljka do 12. ure

Po odločitvi vlade se bodo v petek lahko cepili maturanti, ki so po novem uvrščeni med prednostne skupine. Teh je sicer skupno dobrih 18 tisoč. Večino bodo cepili s cepivom AstraZenece, mlajše od 18 let pa s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech. Na cepljenje se lahko prijavijo do ponedeljka do 12. ure pri cepilnem centru zdravstvenega doma, pristojnega za območje, kjer imajo stalno prebivališče.

Odločitev vlade, da maturante uvrsti med prednostne skupine v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja in jim tako olajša položaj, pa med maturanti sproža tudi številne dileme in pomisleke. "Glede na to, da smo cele dneve v istih prostorih, z istimi ljudmi in da bodo maturitetni izpiti potekali v enakih okoliščinah, se mi to ne zdi potrebno," je o cepljenju maturantov za Televizijo Slovenija povedala dijakinja 4. letnika Gimnazije Bežigrad Špela Cverle.

"Večina jih najde razlog za to, da bi se cepili, zato da jim bodo ukrepi omogočali več svobode," pa je dejal maturant Nikolaj Novak. Po besedah maturanta bežigrajske gimnazije se bodo nekateri sicer cepili, ker se ne bojijo samo virusa, ampak predvsem tega, da ne bodo mogli pisati zaradi okužb, ki bi se lahko pojavile v razredu.

V ponedeljek bi se moralo sicer začeti tudi samotestiranje dijakov. Večina šol je teste že prevzela, niso pa še dobile navodil, zato bodo po poročanju Televizije Slovenija z začetkom samotestiranja počakale.

Različni odzivi in zanimanje maturantov

Odzivi maturantov na možnost cepljenja so po državi različni. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Barbara Vidmajer, v štirih pomurskih zdravstvenih domovih do zdaj še niso imeli nobene prijave, saj je informacija o cepljenju maturantov prišla zelo pozno.

Drugače pa je v Grosuplju, kjer so nad odzivom presenečeni. "Klici so se začeli, mislim, da takoj po prvi najavi v petek ob pol dvanajstih. So začeli klicati mame in maturantje sami, ali se lahko že naročijo, in smo jih takoj potem na aplikaciji, ki jo imamo za naročanje, obvestili, kako se lahko naročijo," je za Televizijo Slovenija povedala direktorica ZD-ja Grosuplje Štefka Zaviršek.

V mariborskem zdravstvenem domu so v 48 urah prejeli 15 prijavljenih maturantov za cepljenje. "Pričakujemo še nekaj prijav do jutrišnjega dneva do 12. ure," je za Televizijo Slovenija povedal pomočnik direktorja ZD-ja Maribor Aleksander Jus.

Sorodna novica Kdo je predlagal spremembo, da se v cepilno strategijo vključi tudi 18.000 dijakov?
Cepljenje maturantov je predlagala državna komisija za splošno maturo, člani posvetovalne skupine za cepljenje pa se s predlogom niso strinjali. Foto: BoBo
Cepljenje maturantov je predlagala državna komisija za splošno maturo, člani posvetovalne skupine za cepljenje pa se s predlogom niso strinjali. Foto: BoBo

Nestrinjanje strokovne skupine za cepljenje

Cepljenje maturantov je predlagala državna komisija za splošno maturo, ne ministrstvo za zdravje, kot je sprva tvitnil predsednik vlade Janez Janša, je v petek poročala TV Slovenija.

"Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju se ne strinjajo s tem, da se maturanti uvrstijo v prednostno skupino za cepljenje, ker ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni covid-19 in so v državi trenutno v ospredju druge zdravstvene prioritete za cepljenje," je razvidno iz zapisnika seje. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za TV Slovenija dodala: "Kar večinsko smo menili, da se s to prerazporeditvijo prioritet ne strinjamo."

Študenti opozarjajo na zapostavljenost

Na vlado se te dni s posebnim pozivom obračajo študenti. "Smo izgubljena generacija," so zapisali in opozorili, da so "ena najbolj zapostavljenih skupin brez perspektive za prihodnost". Študenti opozarjajo, da so se zaradi zaprtja fakultet in študentskih domov znašli v brezizhodnem položaju, da je njihovo znanje pomanjkljivo, opozarjajo na izpad praktičnega dela ter na za mnoge veliko finančno stisko. Na vlado so naslovili 10 zelo konkretnih zahtev.

"Tisti študenti, ki obiskujejo seminarje, se lahko v skupinah do deset že izobražujejo na fakultetah. Tako je že nekaj mesecev," je za Televizijo Slovenija dejala ministrica Simona Kustec. Po njenih besedah se bodo takoj, ko bo celotna država stopila v oranžno fazo, na fakultete varno vrnili vsi študenti. "Ves čas sem v stalni komunikaciji tako s predstavniki študentov kot tudi s predstavniki univerz. Vsi skupaj razumemo in se trudimo, da se bo to čim prej lahko zgodilo," je dejala ministrica.