Maturanti imajo do četrtka čas za vpogled v svoje izpitne pole. Foto: MMC RTV SLO
Maturanti imajo do četrtka čas za vpogled v svoje izpitne pole. Foto: MMC RTV SLO

V maturi se kaže veliko delo dijakov in učencev. Moja mantra od nekdaj je, da se trud, ki ga pedagogi in dijaki vložijo, slej ali prej obrestuje.

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje
Maturanti odpisali, zaposlitve in univerze čakajo?
Večina je maturo opravila

Po podatkih državnega izpitnega centra je bilo med omenjenimi kandidati neuspešnih 439 dijakov ali 6,5 odstotka. Splošni uspeh omenjenih kandidatov je v povprečju 20,04 točke, kar je nekoliko manj kot lani. Zlatih maturantov je letos 318, prihajajo pa s 44 slovenskih šol. Izmed teh je vseh 34 možnih točk doseglo 17 kandidatk in dva kandidata, drugi pa so dosegli od 30 do 33 točk.

Izmed 107 kandidatov uspešnih 20,56 odstotka
Izmed 107 kandidatov, ki so splošno maturo opravljali prvič pri 21 letih, jih je bilo letos uspešnih 22 oziroma 20,56 odstotka. Izmed 90 kandidatov, ki so splošno maturo opravljali prvič po uspešno opravljenem maturitetnem tečaju, pa je bilo uspešnih 58 oziroma 64,44 odstotka.

Le lažje kršitve
Pri splošni maturi so po besedah namestnika predsednika Državne komisije za splošno maturo Gregorja Mohorčiča obravnavali nekatere lažje kršitve, vendar so ugotovili, da te ne vplivajo na verodostojnost ocenjevanja. Povedal je še, da je bila zahtevnost letošnjih izpitov primerljiva s prejšnjimi leti.

K spomladanskemu roku splošne mature se je sicer na 85 šolah po Sloveniji prijavilo 8.966 kandidatov, izpitov pa se jih je udeležilo 7.814. Največ kandidatov se je mature udeležilo v osrednjeslovenski regiji, in sicer 2.607, najmanj pa v zasavski regiji, kjer jih je bilo 79.

Več kot 80 odstotkov dijakov rezultat preverilo po spletu
Dijaki so bili o doseženih rezultatih na šolah obveščeni danes, svoj dosežek pa so si lahko že zgodaj zjutraj ogledali tudi s pomočjo šifre na spletu. To je danes do 9. ure storilo več kot 80 odstotkov dijakov, do 25. julija pa bodo izvedeli še, ali so sprejeti na želeni študij.

Do četrtka čas za vpogled v pole
Direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc je na novinarski konferenci ob predstavitvi rezultatov povedal, da imajo dijaki do vključno četrtka čas, da oddajo vlogo za vpogled v svoje izpitne pole. Morebiten obrazložen ugovor na ocenjevanje pa morajo oddati naslednji dan po vpogledu. K jesenskemu izpitnemu roku splošne mature se lahko prijavijo na šoli najpozneje do torka.

Poklicno maturo uspešno opravilo 7.468 kandidatov oziroma 91,98 odstotka
Danes so predstavili tudi rezultate poklicne mature, ki jo je letos prvič v celoti opravljalo 8.119 kandidatov, kar je manj kot lani, ko je bilo takšnih kandidatov 8.764. Izpite je letos uspešno opravilo 7.468 kandidatov oziroma 91,98 odstotka, o svojem uspehu pa so bili obveščeni že prejšnji teden. Vseh zlatih maturantov je 221, prihajajo pa z 71 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Dijaki so lahko opravljali tudi mednarodno maturo, za katero se je letos odločilo 63 dijakov iz Slovenije in 20 tujcev. Izmed vseh dijakov je bilo 29 zlatih maturantov, vseh 45 možnih točk pa je dosegel kandidat II. gimnazije Maribor. Mednarodna matura je sicer potekala na omenjeni mariborski gimnaziji, na gimnaziji Bežigrad in na gimnaziji Kranj.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je dijakom čestital za opravljeno maturo in jim zaželel uspešen študij. "V maturi se kaže veliko delo dijakov in učencev. Moja mantra od nekdaj je, da se trud, ki ga pedagogi in dijaki vložijo, slej ali prej obrestuje," je dejal. Povedal je še, da letošnji rezultati ne odstopajo od rezultatov preteklih let, in ob tem pojasnil, da vsaj za letos ne načrtujejo sprememb zakona o maturi. "Matura, takšna, kot je, ostaja," je dejal in dodal, da deluje dobro.

V maturi se kaže veliko delo dijakov in učencev. Moja mantra od nekdaj je, da se trud, ki ga pedagogi in dijaki vložijo, slej ali prej obrestuje.

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje
Maturanti odpisali, zaposlitve in univerze čakajo?
Večina je maturo opravila