Veterinarska uprava je dobila le eno obvestilo, da so našli psa, ki se je zadrževal na območju prebežnikov. Foto: BoBo
Veterinarska uprava je dobila le eno obvestilo, da so našli psa, ki se je zadrževal na območju prebežnikov. Foto: BoBo

V Slovenijo je vstopilo že več kot 150.000 prebežnikov. Ob tem so se pojavljale neuradne informacije, da naj bi nekateri prebežniki imeli s seboj tudi svoje hišne ljubljenčke, ki jim grozi odvzem in poznejša evtanazija.

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin navajajo, da so glede živali, najdenih pri prebežnikih, izdali navodila, da če imajo ali zapustijo hišne ali druge živali, je treba takšne živali obravnavati kot vstop živali v EU iz neznanih tretjih držav, če seveda lastnik nima ustreznih dokumentov za žival.

"Uradni veterinar odredi njihovo namestitev v izolatorij najbližje veterinarske ambulante. V izolatoriju je treba ugotoviti morebitno oznako živali (mikročip, tetovažo ...). Če gre za žival znanega lastnika, se žival odda v zavetišče in se sproži običajen postopek," pravijo na UVHVVR-ju.

"Če ni mogoče identificirati lastnika ali obstaja verjetnost, da gre za žival migrantov (kjer ni dokazov o izpolnjevanju zdravstvenih pogojev), se taka žival usmrti v skladu s 1. točko 26. člena Zakona o varstvu živali. Truplo mesojede živali se pošlje na NVI na preiskavo o steklini. Če je prišlo do ugriza, se tak ugriz šteje za ugriz živali, sumljive na steklino," še dodajajo.

Najden le hrvaški pes
Na vprašanje, koliko hišnih ljubljenčkov je bilo odvzetih prebežnikom, na upravi za veterinarstvo pravijo, da so do četrtka prejeli le eno obvestilo o najdenem psu z območja Brežic, kjer so se zadrževali prebežniki.

"Pes je bil, v skladu z zakonodajo (Uredba Sveta in Parlamenta 576/2013 čl. 35) in navodili za izvajanje UVHVVR dostavljen na veterinarsko postajo, kjer so ga pregledali. Ugotovili so, da ima hrvaški pes mikročip in po povezovanju s hrvaško veterinarsko ambulanto je bil ugotovljen tudi lastnik psa. Pes je bil nato vrnjen hrvaškemu lastniku," pravijo na UVHVVR-ju.

Opozorila pred pašo na območjih prebežnikov
Veterinarska uprava je tudi pripravila kratka priporočila, ki jih bodo na območjih, kjer se ali so se zadrževali migranti, veterinarji razdelili lastnikom živali, saj so te lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki se prenašajo z ljudi na živali. Zlasti to velja za živali na pašnikih in živali, ki se krmijo s krmo s travnikov in polj.

"Bodite pozorni na pojav kakršnih koli znakov bolezni pri živalih, ki bi bili lahko posledica trenutne situacije, in to nemudoma sporočite svojemu veterinarju. Če se le da, poskušajte na dvorišču zadržati pse, mačke in perutnino. Živali začasno ne pasite na pašnikih, kjer so ali so se zadrževali migranti," svarijo veterinarji.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.