Levanič je prepričan, da malo delo izboljšuje položaj vseh skupin. Foto: MMC RTV SLO
Levanič je prepričan, da malo delo izboljšuje položaj vseh skupin. Foto: MMC RTV SLO

V največji koalicijski stranki SD so prepričani, da vse skupine, ki bodo malo delo lahko opravljale, z zakonom le pridobivajo, je zatrdil Dejan Levanič (SD). Študenti in sindikati so si s svojimi argumenti tudi protislovni, pravi Levanič; medtem ko študenti izpostavljajo previsoke omejitve malega dela sindikati opozarjajo pred zlorabami in pred nevarnostjo izrinjanja rednega zaposlovanja na račun malega dela.

Poslanka Majda Potrata meni, da je v vseh razpravah mogoče razbrati osnovno nerazumevanje tega, kaj zakon prinaša. Malo delo pomeni le dodatno možnost zaslužka za osebe, ki že imajo urejen primarni status in iz tega uživajo določene pravice, je pojasnila.

Manipuliranje s pravicami žensk
Predsednica ženskega foruma SD Ljubica Zgonec Zorko se je odzvala tudi na opozorila sindikatov, da bo malo delo škodovalo položaju žensk. Toda po njenih besedah nas strah pred tem, katere pravice bi lahko ženske izgubile z malim delom, ne sme ohromiti do te mere, da ne bi nič naredili. Opozarja na manipulacijo ob izpostavljanju ženskih pravic.

V ZSSS se čudijo
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so nad ravnanjem SD začudeni in tudi zaskrbljeni. Medtem ko je "demagogija" ZSSS podprta s podatki mednarodnih inštitucij, "demagogija političnih nosilcev promocije zakona o malem delu pa je podprta z izrazito pavšalnimi in mestoma tudi žaljivimi argumenti".

Zadnji v vrsti teh "argumentov" je po mnenju ZSSS izjava Levaniča pred nekaj dnevi, da "verjame, da obstaja vezana trgovina med študentsko organizacijo in sindikati". Na ZSSS poudarjajo, da je javna razprava o zakonu o malem delu preveč resna in pomembna, da bi se spustila na že tako nizko raven političnega diskreditiranja.