Slovenija
George Bush, Helmut Kohl
Dokument Bele hiše, ki smo ga pridobili, razkriva zanimiv telefonski pogovor med Washingtonom in Bonnom 24. junija 1991. Ob koncu pogovora je nemški kancler Helmut Kohl opozoril na zaostrovanje razmer v Jugoslaviji. Čeprav je poudaril, da ni za razpad Jugoslavije, je jasno izrazil svoje pomisleke. Foto: George Bush Presidential Library and Museum
Prepis telefonskega pogovora, Helmut Kohl, George Bush
Prepis telefonskega pogovora med Helmutom Kohlm in Georgeem Bushem, ki je potekal 24. junija 1991. Za povečavo klikni na sliko. Foto: MMC RTV SLO

Mednarodne podpore za osamosvojitev Slovenije ni bilo

Šele vojna v Sloveniji je zdramila Evropo in ZDA
24. junij 2016 ob 13:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Še dan pred razglasitvijo neodvisnosti Slovenije si Evropa in Amerika prihodnosti brez Jugoslavije nista mogli predstavljati. Slovensko vodstvo je prejemalo številne grožnje iz tujine in seveda iz Beograda, naj ne uresniči plebiscitarne odločitve, češ da Slovenije mednarodna skupnost ne bo nikoli priznala kot samostojne države.

Dokument Bele hiše, ki smo ga pridobili, razkriva zanimiv telefonski pogovor med Washingtonom in Bonnom 24. junija 1991. Ob koncu pogovora je nemški kancler Helmut Kohl opozoril na zaostrovanje razmer v Jugoslaviji. Čeprav je poudaril, da ni za razpad Jugoslavije, je jasno izrazil svoje pomisleke: "Nekaj mi ni niti najmanj všeč, namreč da se Srbi zanašajo na to, da se vsi zavzemamo za enotno državo, ne glede na interese Hrvatov. George, odkrit bom. To mi povzroča vedno več težav. Mi, Nemci, smo zahtevali pravico do samoodločbe in jo uveljavili. Zato seveda ne morem te pravice odreči Slovencem in drugim etničnim skupinam v Jugoslaviji."

Transkript telefonskega pogovora med Helmutom Kohlom in Georgeem Bushem si lahko preberete tukaj. Dokument je v angleščini.

Ameriški predsednik George Bush je pogovor preusmeril k državnemu sekretarju Jamesu Bakerju, ki se je ravno vrnil z maratonskih pogajanj v Beogradu, kjer se je 21. junija 1991 ločeno srečal tudi s slovenskim republiškim vodstvom in po srečanju na vprašanje Televizije Slovenija zabrusil, da ZDA ne bodo priznale morebitne enostranske razglasitve slovenske neodvisnosti in da takšno potezo tudi odsvetujejo, če predtem ne pride do dogovora z zveznimi oblastmi. Baker je nemškemu kanclerju Kohlu potarnal: "Precej potrt sem, potem ko sem se ves dan obširno pogovarjal z vsemi republiškimi predsedniki ter s predsednikom vlade in z zunanjim ministrom. Predlagal sem, da premislijo o tehnični pomoči dvanajsterice; pripravili bi nov temelj za enotno jugoslovansko državo, morda novo ustavo, ki bi upoštevala željo Slovenije in Hrvaške po demokraciji in večji avtonomiji. Mislim pa, da bi morala ta prizadevanja voditi Evropa."

Kohl je odvrnil, da se bo Evropska skupnost lotila te zadeve, a kot največjo oviro navedel Srbe, ki ne kažejo interesa za sodelovanje. Baker je dejal, da tudi zvezne oblasti pod vodstvom premierja Markovića ne kažejo pripravljenosti za pomoč tujine, in zaskrbljeno nadaljeval: "Mislim, da razmere zelo hitro postajajo kritične, gospod kancler, če upoštevate, da se v nekaterih republikah nekatere strani oborožujejo. Če izbruhne nasilje, se prelivanje krvi lahko hitro razširi."Kohl je sklenil, da se strinja s takim razumevanjem dogajanja in predlagal, da se slišita čez nekaj dni, ko bo imel tudi nove informacije o razvoju dogodkov.

Kljub nasprotovanju in celo grožnjam mednarodne skupnosti je Slovenija 25. junija 1991 razglasila neodvisnost. Evropska skupnost in ZDA so odločitev slovenske in hrvaške skupščine obsodile, kar ni bilo presenečenje, saj sta uporabi pravice do samoodločbe nasproti stali Helsinška in Pariška listina Konference za varnost in sodelovanje v Evropi, ki sta jamčili nedotakljivost evropskih meja.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Margaret Tutwiler je po razglasitvi neodvisnosti kategorično sporočila, da enostranski koraki Slovenije in Hrvaške ne bodo spremenili ameriške obravnave teh dveh republik kot sestavnih delov Jugoslavije in da ZDA še naprej priznavajo in podpirajo ozemeljsko celovitost Jugoslavije. Napad jugoslovanske armade na Slovenijo je končno zdramil mednarodno skupnost. Začelo se je posredovanje evropske trojke.

Za nemško podporo slovenskim prizadevanjem pa je bil odločilen 2. julij 1991, ko letalo z nemškim zunanjim ministrom Genscherjem ni moglo pristati v Ljubljani, ampak se je moral Genscher s slovenskim vodstvom sestati na železniški postaji v Beljaku v Avstriji. Tudi ameriški državni sekretar Baker je 3. julija 1991 le sporočil, da je jugoslovanska vojska prekoračila meje pri uporabi sile. Kljub temu je mednarodna skupnost še naprej vztrajala, da je mogoče najti rešitev znotraj meja Jugoslavije, da gre torej za lokalni konflikt. Tudi generalni sekretar OZN-a Javier Pérez de Cuéllar je glede razmer v Sloveniji dejal, da Združeni narodi nimajo kaj storiti, saj Slovenija ni država.

Zato je morala Slovenija pokazati veliko diplomatske spretnosti, odločnosti in trme, da si je začela pridobivati podporo za mednarodno priznanje, kar je bilo še vse poletje in jesen leta 1991 vse prej kot samoumevno.

Več do zdaj neznanih podrobnosti iz obdobja osamosvajanja v Dosjeju a la Greta Garbo.

Dejan Ladika, RTV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
slorevolucija
# 24.06.2016 ob 13:35
To, da nekdo nasprotuje tvoji odločitvi, ni nikakršno merilo za pravilnost te odločitve. Vedno se najde kdo, ki te preprosto ne razume ali pa ga tvoja odločitev ogroža oz. mu dela škodo. Mislim, da smo se kljub vsemu leta 1990 odločili pravilno, ne glede na to kaj so nam potem skuhali naši velesposobni politiki.
mlamat
# 24.06.2016 ob 13:30
Tudi proti današnji osamosvojitvi Velike Britanije so bili vsi, vključno z Obamo in vsemi velikimi korporacijami in bankami.

Potrebno je verjeti v samega vase in imeti principe.
Nisem Robot
# 24.06.2016 ob 14:22
vprašanje ostaja - kako lahko desetletja kradeš iz nečesa kar je bilo tako zanič... ;)
weylakuc
# 24.06.2016 ob 13:59
Še dobro da nam je pred 25 letimi uspelo zadevo izpeljati kakor se je na koncu zgodilo.

Zdaj praznujemo že 25 let lastne države, naj bo naslednjih 25 še boljših.

Vse najboljše Slovenija!
stewie
# 24.06.2016 ob 13:49
Zanimivo, kako si desni politiki v Sloveniji (in njihovi pristaši) danes prisvajajo osamosvojitev države in pljuvajo po drugače mislečih, da jim osamosvojitev konec leta 1990 ni bila intimni cilj. Obenem pa lezejo nekam vsem tem zahodnim politikom, katerih stališče je bilo do slovenske osamosvojitve še precej bolj negativno. Ampak saj smo dvojnih meril pri njih že navajeni (po enih tujcih je treba pljuvat, drugim pa se dobrikat, pa ne na osnovi nacionalsti, ampak na osnovi bogastva in vpliva).
Wasabi
# 24.06.2016 ob 13:43
Kak bullshit nam servirajo. A to fopajo otroke, ki se takrat še rodili niso? Vsen je bilo v interesu, da se Juga sesuje in pokrade. Brez skrbi.
kovalenkov
# 24.06.2016 ob 13:38
Dajte no verjet zgodbicam. Tako Evropa, kot Amerika sta podpihovali nacionalistične težnje v jugoslovanskih republikah. Predvsem zato, da bi se dokopali do trga in uničili neprijetnega nasprotnika z dobrimi vezami na bližnjem vzhodu (preko gibanja neuvrščenih).
Ja, na vzven že niso kazali, kako močno si želijo razpada Jugoslavije, saj so si tako izboljšali pogajalska stališča (nekaj, česar naši politiki pač ne zastopijo) in nas prislili v marsikaj. Navznoter se je pa samo čakalo, kdaj bo počilo.

To, da je umrlo nekaj milijonov ljudi, je pa pač posredna škoda. Pa še posel je prineslo prodajalcem orožja.
Guliarth
# 24.06.2016 ob 14:34
Osamosvojitelji so hkrati ohromitelji. Derejo se naj živi Slovenija, v mislih pa imajo le denar.
liliputput
# 24.06.2016 ob 13:43
Najbolj so zavlačevali Ameriji z Bušakom na čelu. Če ne bi bilo pritiskov iz Evrope in drugih držav (Afrika,Azija...) bi nas priznali zadnji!!!
janez100
# 24.06.2016 ob 14:59
Vesel sem, da smo se osamosvojili!
Teh 25 let je bilo daleč od idealnih, a možnosti za napredek so neomejene. Za začetek nehajte kritizirat vse po vrsti in naredite kaj! Če mislite, da smo tik pred koncem - zakaj vas ne vidim s transparentom pred vlado, kjer kričite in zahtevate spremembe?
Zakaj na volitvah verjamete, kar vam servirajo mediji, namesto da bi si prebrali vsaj program strank in volili ter potem stali za tem?
In nazadnje, zakaj doma in v službi ne naredite tistih nujnih izboljšav, ki bi jih radi? Tam začnimo vsi skupaj in verjamem, da se bodo stvari obrnile na bolje.

Slovenija, srečno in na novih 25!
ijagodn1
# 24.06.2016 ob 13:59
V Juguslaviji smo bili prvi, daleč pred vsemi (6),
danes kot sLOVEnija pa top 20 - 30 na svetu.
Seveda bi lahko bilo še boljše ampak to je že druga zgodba.
mlamat
# 24.06.2016 ob 13:49
Mene pa je kot Slovenca danes sram, da novinarji kot Barbara Šurk na Politico.eu pišejo, da so Evropejci s slovenskim potnim listom.
S1026146
# 24.06.2016 ob 14:39
Si niso mogli predstavljati? Kaj to so spet bučke, glede na to, da je bil razpad Juge lepo korigiran iz zahoda? Ne ga spet biksat MMC.
JM
# 24.06.2016 ob 14:31
fora je v tem da tile osamosvojitelji v tujini niso nikoli dobili nikakršnih zasluge za razpad yugoslavije zato pa vsi zafustrirani že 25 let posiljujejo s to osamosvojitvijo, mi pa se še kar upiramo. !!!
model
# 24.06.2016 ob 13:41
Tudi sam mislim da je bila odločitev na mestu. Meni samo stanje ni toliko važno, kot to, da imamo državo, kulturo in da ni treba pet himne v tujem jeziku. Kakor tudi, da je samo slovenščina uradni jezik. In da mi ni treba gledat v vsaki javni ustanovi sliko določenega osebka. Ma raje gledam Janšo, Kučana al pa Drnovška na sliki kot Titota.
Follow Me
# 24.06.2016 ob 13:38
Enkrat prvi danes zadnji.
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 16:35
Evo, sedaj nam bodo desni razložili da so vsi zahodni politiki, ki so nasprotovali v bistvu komunisti.

lol
KLIPAN
# 24.06.2016 ob 15:08
Evo, sedaj nam bodo desni razložili da so vsi zahodni politiki, ki so nasprotovali v bistvu komunisti.
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 14:17
Srecno Slovenija se naprej, imamo moznost da razvijemo dobro druzbo v kateri bomo vsi skupaj lepse ziveli, prispevek k temu pa mora dati vsak posameznik, nismo levi, nismo desni, crni ali beli, kakrsni koli, smo prebivalci Slovenije, ki nam more biti mar kako se upravlja z drzavo in kako bomo ziveli!

Vse dobro se naprej dragi sodrzavljani, vsi ki zivite tukaj, vse najboljse draga domovina.
Nisem Robot
# 24.06.2016 ob 14:33
puhlico*
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 14:33
vprašanje ostaja - kako lahko desetletja kradeš iz nečesa kar je bilo tako zanič... ;)

To vprašanje je samo dokaz, kako skorumpirane elite lažejo narodu. Še danes kradejo vse tisto, kar je nastalo v prejšnji državi.
Postavlja se še eno vprašanje: kaj smo ustvarili v 25 letih samostojnosti. Kolikor vem smo ustvarili visoke finančne dolgove (47 milijard dolarjev), potem se pa že neha.
rooster
# 24.06.2016 ob 14:32
Enkrat prvi danes zadnji.

daj, napisi se kaksno puhljico
Nisem Robot
# 24.06.2016 ob 13:55
edini dan, ko smo bli složni z našimi južnimi sosedi...
gkrosl
# 25.06.2016 ob 06:23
... razpadanje balkanske multikulturne skupnosti, ki je nastajala eno tisočletje ...
Že ta stavek pove dovolj o NPjevi naivnosti.
utegurovic
# 24.06.2016 ob 20:38
podpore ne, je bla kar njihova organizacija.
stari maček
# 24.06.2016 ob 17:00
Raje gledam Kučana in Drnovška JJ nikakor ne raje 10 slik Tita.
JM
# 24.06.2016 ob 13:52
leta 91 bi lahko rešili to Slovenijo le tako da bi komunisti izdali Jna skrivališče velikega vodje in ga odpeljali v beograd.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 17:22
Bolj ko se oddaljujemo od osamosvojitve Slovenije , več je laži , tudi medijske.!Vse to - zavračanja ,so bile le plod političnih igric ,kajti vedelo se je ,da razpad Vzhodnega bloka pomeni spremembe ,pa če se za to ljudje strinjajo ali ne.A šlo je v prid Sloveniji in to je najvažnejše.!
božo1
# 25.06.2016 ob 18:41
Če dosledno in malo bolj poglobljeno preberemo in razmislimo kaj piše že v tem članku, nam mora biti veliko tega bolj jasno.
gkrosl
# 25.06.2016 ob 06:10
NoriPlanet

# 24.06.2016 ob 14:28
Ne lažite narodu:

Agent CIA: Jugoslavijo sta razbili ZDA i Nemčija

Robert Baer, bivši visoki pripadnik in oficir CIA je novinarjem razkril dejstva.


Ja in podobni naj bi poskrbeli, da v VB zmaga "Remain"
BS
topol
# 24.06.2016 ob 22:29
Kogar nočejo priznati, ta ni priznan. Severni Ciper, Pridnestrje, Kurdistan, Abhazija, Južna Osetija. Ciper že 42 let, oni drugi čez 20. Svet upravljajo veliki. Kakor jim paše, tako je.
Jugoslavija je bila urejena država, ki je nadzirala svoje ozemlje in meje. Brez pomoči sosednjih in daljnih držav ne bi bilo možno ustvariti republiških vojska. Kupce orožja za Slovenijo ali Hrvaško, bi aretirali in poslali v Beograd. Tako pa so tajne službe sosednjih držav omogočile, da se Slovenija oboroži. Zagotovo so to vedeli tudi v Beogradu, a so namerno gledali proč. Vsi uporniki imajo tujo pomoč. Mislite, da so Severni Irci zganjali terorizem brez tuje podpore? Ko pa jo ni bilo več, pa so položili orožje in podpisali premirje, ker so videli, da več ne gre.
Voditelj Jugoslavije je v mednarodnem merilu nekaj pomenil, voditelj Slovenije pač ne, niti ostalih držav naslednic. V svetu pomeni moč velikost države, bogastvo, število prebivalstva in oborožitev. Erdogan zato lahko reče: predstavljam veliko državo, obogateli smo in imam mogočno vojsko. Le nekaj na svetu jih je, ki mi bodo ukazovali, ostalim bom pa jaz. Voditelj Jugoslavije se je enakovredno postavil ob bok Avstriji, Madžarski, Romuniji, Poljski, Belgiji, Nizozemski. Voditelj Slovenije sodi k Litvi, Latviji, Estoniji, Cipru.
Cilj razbitja Jugoslavije: vzpostavitev večjega števila vazalnih državic, ki jim bo lahko ukazovati.
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 18:53
Kobalt
Obstaja dokument, ki potrjuje nalogo datirano na 12.1.1991? Če je to resnica, obstaja tudi dokument, če ne pač lažeš.

Se pravi, da laže pripadnik CIA, ki pač ne govori zgodbice po tvoji všečnosti.
Ti si pa res smešen.
CIA dokumente pa po tvoje menda prodajajo na vsakem bolšjaku, kajne?
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 18:50
Kobalt

Baer je v svoji knjigi med drugim navedel tudi tole:
"dobili smo milijone, da razbijemo Jugoslavijo".
http://www.kurir.rs/vesti/politika/bivsi-agent-cia-dobili-smo-milione-da-razbijemo-jugoslaviju-srebrenica-je-inscenirana-clanak-2190551

In seveda, prej verjamem njegovim pričevanjem, kot pa tvoji nakladariji, ki jo trosiš pod nekim anonimnim uporabniškim imenom.
Prej ko slej bodo vse resnice prišle na dan, če ne zdaj, pa čez desetletje.
CIA je teroristična organizacija in zgodovina jo bo znala postaviti v pravi predal.
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 18:43
Kobalt

Če verjamete, da tuje velesile niso bile vmešane v razpad Jugoslavije, potem ste pač zelo naivni.
Siouxie
# 24.06.2016 ob 17:30
Zelo lep zaključek ...
karton
# 24.06.2016 ob 15:08
model
Tudi sam mislim da je bila odločitev na mestu. Meni samo stanje ni toliko važno, kot to, da imamo državo, kulturo in da ni treba pet himne v tujem jeziku. Kakor tudi, da je samo slovenščina uradni jezik. In da mi ni treba gledat v vsaki javni ustanovi sliko določenega osebka. Ma raje gledam Janšo, Kučana al pa Drnovška na sliki kot Titota.

model v tem je poanta demokracije ...naši tega niso izkoristili v 25 letih
Sklonjen
# 24.06.2016 ob 19:18
@Nori planet

Ne dvomim, da so tisti, ki so izvensodno morili po Sloveniji, v žepu vedno imeli pripravljenih par prepričljivih razlogov za svoje kriminalno početje ... vsaj zgodovina temu pritrjuje! Resnica o teh revolucionarnih hordah, pa vendarle ni bila izbrisana in vedno bolj prihaja na površje ... tudi Strmolskemu Hribarju je ta država morala oprati, od zločincev umazano ime! Mnogo pa jih na tako dejanje še čaka!
Pa vendar ... tvoji komentarjh kažejo, da prav veliko energije za pojasnjevanje zgodovinskih dejstev, tukaj ne gre izgubljati!
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 18:40
Sklonjen
Vprejšnji državi se je v glavnem pridelovali izgubo in zapravljalo tisto, kar so vrli revolucionarji pokradli in zaplenili pomorjenim ali izgnanim gospodarstvenikom, npr. Radu Hribarju Strmolskemu!


Tisto je bil pljunek v morje proti tistemu kar so v 40 letih ustvarili jugoslovanski narodi.
Konec koncev ste imeli priložnost lastnino, ki jo omenjša vrniti pravim lastnikom.
V naši občini se je to storilo. Celo nekaj tovarn se je vnilo predvojnim lastnikom, ki pa so jih podrli in zgradili nakupne centre.
Večina teh, ki jih omenjaš je sodelovala z okupacijsko vojsko, tako da so nekateri izgubili premoženje zaradi izdaje naroda.
QUENDI
# 24.06.2016 ob 18:23
.....Zato je morala Slovenija pokazati veliko diplomatske spretnosti, odločnosti in trme....ampak eni ob obletnici vlagajo ovadbe.....bi raje to storili s svojo silno bojno močjo.......
komsomolec
# 24.06.2016 ob 15:58
25 let laži.
Guliarth
# 24.06.2016 ob 15:16
SLOEXIT
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 14:28
Ne lažite narodu:

Agent CIA: Jugoslavijo sta razbili ZDA i Nemčija

Robert Baer, bivši visoki pripadnik in oficir CIA je novinarjem razkril dejstva.
Sonda
# 24.06.2016 ob 14:18
In danes bi bil rad največji osamosvojitelj ter pridigal in moraliziral ... SRAMOTA!
Bivši uporabnik
# 24.06.2016 ob 21:06
Kobalt

Za mene je tole čisto zadosti, da pomislim tudi na drugo plat kovanca:

http://www.informer.rs/print/43593/vesti/politika/43593/SENZACIONALNO-BIVSI-AGENT-CIA-OTKRIVA-Lazima-smo-rasturili-SFRJ-a-za-sve-smo-okrivili-SRBE

Kjer je dim je tudi ogenj.
Bauerovih knjig nisem nikoli bral, zato tudi ne vem ali obstajajo ali ne. Menda jih je napisal že nekaj. Nikoli se niti nisem nevem kako poglabljal v to tematiko. So me pa njegovi komentarji pripravili do poštenega razmisleka in upam, da bo vsa prikrita resnica nekega dne prišla ven.
Vsekakor razpad Jugoslavije ni trajal nekaj let, ampak se je začel že veliko prej in to zelo načrtovano preko tujih varnostnih služb.
Verjamem tudi sumu, da je bil nacionalizem forsiran in spodbujan od zunaj, saj drugi način za razbitje Jugoslavije praktično ni obstajal. Temu so pripomogli skorumpirani politiki, tuje varnostne službe in predvsem izseljenske kolonije oziroma diaspore.
Če zahod nebi želel jugoslovanske klavnice, potem bi jo lahko že veliko prej učinkovito preprečil. Medtem ko se je na zahodu reklamirala nekakšna multikulturnost, je zahod anemično opazoval razpadanje balkanske multikulturne skupnosti, ki je nastajala eno tisočletje.
Kobalt
# 24.06.2016 ob 17:20

juk je napisal(-a)

Celoten sklop zgodovinarjev trdi da podpore zahoda ni bilo. A Slovenčki in srbski priseljenci vedo več od vseh. Prav neverjetno.


Kdo spada v ta sklop zgodovinarjev? Kokretna imena oz dela, ki si jih prebral. Ali tako kot NP, klofaš na pamet?

Mogoče že trdijo, vendar pa dvomim, da imajo vse dokumente že na voljo. Arhivsko gradivo ima pa včasih pečat zaupnosti več kot 25 let. Vsaj dokler so akterji dogodkov živi, so taki dokumenti zapečateni.

Mogoče je, da se s časom odkrije še kaj, kar na novo spiše zgodovino.
pancho
# 24.06.2016 ob 15:37
Nobeden od teh zahodnih velmož pa ne pove kako so si predstavljali demokratizirano Jugo, katere celovit obstoj bi naj zagovarjali. Morebiti stranke po nacionalnem ključu in v nadaljevanju njihovo povezovanje s sorodnimi iz ostalih republik......? Se bojim, da bi Srbi imeli večino.
Ne ne, Juga enostavno ni mogla obstat.
Sklonjen
# 24.06.2016 ob 14:58
@Noriplanet
"Še danes kradejo vse tisto, kar je nastalo v prejšnji državi."


Vprejšnji državi se je v glavnem pridelovali izgubo in zapravljalo tisto, kar so vrli revolucionarji pokradli in zaplenili pomorjenim ali izgnanim gospodarstvenikom, npr. Radu Hribarju Strmolskemu!
Šentvid
# 24.06.2016 ob 14:02
In sedaj po 25. letih ugotavljamo da je osamosvojitev bila "nepricipijelna " koalicija , jaz zatre ti zame . In sedaj smo kjer smo , skregani , razdeljeni , oropani , uničenega dostojanstva .
Ali bojo in naši vnuku plačevali hir osamosvojite jev , dol od 13,4 milijarde dolarjev iz obdobja 2004-2008 , Bajukovo zadužbino.
Svoboda za bo0ljše jutri.
lp
Kobalt
# 24.06.2016 ob 20:18
Se pravi, da laže pripadnik CIA, ki pač ne govori zgodbice po tvoji všečnosti.
Ti si pa res smešen.
CIA dokumente pa po tvoje menda prodajajo na vsakem bolšjaku, kajne?


No, kot cia agent imaš tudi dostop do take vrste dokumentov. Vsaj Snowden in Assange, delujeta tako, slednji pa sploh agent ni bil, prvi pa FBIjevec. Ti pa meni da agent cie tega ne zmore :)

No, to me pripelje do naslednjega zaključka: če bi ta pripadnik govoril resnico, bi se o njem pogovarjala kot o pokojniku. Cii pripisuješ vsemogočnost, a vseeno je ta Cia tako nesposobna, da ne zmore utišati žvižgača.

Bodi naiven, mi se ti bomo pa smejali.

No, sem ti pa v prejšnjem komentarju navrgel nekaj vprašanj, na katere upam da mi boš odgovoril s fakti. Vzemi si čas :)
Kobalt
# 24.06.2016 ob 17:15

NoriPlanet je napisal(-a)

Ne lažite narodu:

Agent CIA: Jugoslavijo sta razbili ZDA i Nemčija

Robert Baer, bivši visoki pripadnik in oficir CIA je novinarjem razkril dejstva.


In kaj drugega počneš ti, kot da (namerno?) zavajaš? A te ni nič sram? Baer je (bežno) deloval v Jugoslaviji, ja. Kaj pa je tam počel, pa ni nikjer zapisano, razen tale izmišljeni intervju, ki naj bi ga dal za webtribune, in ki ga veselo povzemajo še ostali dvomljivo verodostojni portali.

Tole je z wikipedie: Baer has publicly acknowledged that he worked field assignments, starting ... the former republic of Yugoslavia.

Edina omemba Juge! Edina! In ti nas farbaš z lažnim intervjujem. Diskreditiraš sam sebe. :))

Če na hitro preveriš njegovo bibliografijo (wiki, amazon, worldcat), ni ene knjige, ki bi se tematsko naslanjala na Jugoslavijo. Piše pa o vohunstvu, SA in Iranu - mogoče je kje tu omenjena, če si prebral, prosim citiraj!

Evo, te bom jaz citiral:
Stigao sam helikopterom sa još 3 agenta. Sleteli smo 12. Januara 1991 u Sarajevo. Zadatak nam je bio da pripazimo na navodne teroriste srpske nacionalnosti, koji bi trebali napasti Sarajevo.

Obstaja dokument, ki potrjuje nalogo datirano na 12.1.1991? Če je to resnica, obstaja tudi dokument, če ne pač lažeš.
Kazalo