Rudi Medved, poslanec LMŠ-ja in nekdanji minister za javno upravo, opozarja, da če se napaka, zaradi katere sedem naselij in s tem 811 volivcev ni navedenih v zakonu, ne odpravi, referendumsko glasovanje o noveli zakona o vodah ne bi bilo legitimno. Foto: BoBo/Borut Živulović
Rudi Medved, poslanec LMŠ-ja in nekdanji minister za javno upravo, opozarja, da če se napaka, zaradi katere sedem naselij in s tem 811 volivcev ni navedenih v zakonu, ne odpravi, referendumsko glasovanje o noveli zakona o vodah ne bi bilo legitimno. Foto: BoBo/Borut Živulović

Če se napaka, zaradi katere sedem naselij in s tem 811 volivcev ni navedenih v zakonu, ne odpravi, referendumsko glasovanje o noveli zakona o vodah ne bi bilo legitimno, je dejal Medved.

"Predstavljajte si, da je jutri treba določiti volišča bodisi za parlamentarne volitve bodisi za referendum in ugotovite, da sedmih naselij preprosto ni, je izbrisanih," je ob robu seje DZ-ja povedal Medved.

Tisto, kar se po besedah poslanca LMŠ-ja zdi še posebej čudno pri tem, je, da je minister za javno upravo Boštjan Koritnik kar nekaj časa vedel za ta zaplet, pa ni odreagiral. "Ne vem, kaj je čakal. Gre za površnost, ker je prelaganje krivde nenehno na Excelove tabele, tudi v tem primeru se to dogaja, popolnoma neprimerno," je dejal Medved.

Takoj ko so ugotovili, da se je ta napaka zgodila, bi po Medvedovem mnenju morala vlada ali pa skupina poslancev v državni zbor vložiti novelo zakona. Še posebej zato, ker je pred vrati referendum o noveli zakona o vodah.

V LMŠ-ju so ministra pozvali k odpravi napake. To je Medved problematiziral tudi na ponedeljkovi seji odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor, ker, kot je dejal, "nekako ne pristanemo na to, da bi padla kakršna koli senca dvoma na glasovanje na referendumu".

Ministrstvo: Veliko bolj realna možnost, da bo situacija rešena do 11. julija

Kot so povedali v kabinetu ministra Koritnika, ugibati, zakaj se je ta napaka zgodila, ni produktivno. Najpozneje v sredo bo koalicija dobila popravljeno verzijo zakona, so napovedali in izrazili upanje, da bo težava po nujnih postopkih pravočasno odpravljena in bo lahko referendum potekal skladno s pravili.

Pri tem ocenjujejo, da je veliko realnejša možnost, da bo situacija rešena do 11. julija, in ne do 4. julija, ko naj bi predvidoma potekal referendum.

Ministrstvo se bo na to problematiko javno odzvalo v sredo, so napovedali. Na ponedeljkovi seji omenjenega parlamentarnega odbora, na kateri so obravnavali in soglasno sprejeli odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, je sodeloval tudi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Vučko je pojasnil, da je volilna komisija s to problematiko seznanjena. Poslance je pozval, naj stopijo volivcem naproti in tehnično napako z novelo zakona čim prej odpravijo. Po njegovem mnenju je sicer dovolj časa, da DZ napako po nujnem postopku odpravi.