Tomaž Merše je prepričan, da ima zakon veliko nedorečenosti, ki lahko vodijo do zlorabe otrok. Foto: BoBo
Tomaž Merše je prepričan, da ima zakon veliko nedorečenosti, ki lahko vodijo do zlorabe otrok. Foto: BoBo

Merše, predsednik društva Družinska pobuda, ki je pripravilo kompromisni predlog družinskega zakonika, je prepričan, da nihče ni ponudil pogovorov o kompromisu, ampak so se predlagatelji sami odločili, kaj naj bi bil kompromis.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

"Mislim, da je v Sloveniji še dovolj zdravega razuma in posluha za koristi otrok, da bo zakonik na referendumu zavrnjen. Na referendumu bom glasoval proti družinskemu zakoniku, saj ta bistveno premalo ščiti koristi otrok, prinaša polno pravnih nejasnosti in možnosti zlorab. Prepričan sem, da je bolje, da se zakonik zavrne in pozneje napiše boljšega," utemeljuje Merše.

Opozarja, da nova definicija družine določa, da oče otroka, ki ne živi več skupaj z njim in materjo, ni član družine. "Res vključujoče," pravi in dodaja, da je težava pri družinskem zakoniku ta, "da ne gre za urejanje istospolnih družin, ampak za pojmovanje zakonske zveze in družine, kot jo poznamo in pojmujemo drugi". "Redefinicija družine se v zakoniku izvede skozi povsem spremenjen pogled na družino."