Mesec je že pred kongresom napovedal, da bi bil morebitni vnovični mandat koordinatorja v vsakem primeru njegov zadnji mandat na čelu Levice. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Mesec je že pred kongresom napovedal, da bi bil morebitni vnovični mandat koordinatorja v vsakem primeru njegov zadnji mandat na čelu Levice. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V novi svet Levice je bilo na kongresu od 25 voljenih članov v svet stranke izvoljenih 15 iz t. i. levega krila, kot je poslanec Miha Kordiš poimenoval strujo članstva, ki je kritična do aktualnega vodenja in opozarja, da je šla stranka preveč proti sredini in da se mora vrniti na levico. Prav Kordiš je dobil tudi največ glasov članov stranke.

"V Levici bomo imeli zdaj 21 dni do sklica konstitutivne seje novega sveta, v tem času bodo potekale kandidature za izvršni odbor in predstavitve kandidatov. Na prvi seji sveta pa volimo koordinatorja stranke, namestnika koordinatorja in člane izvršnega odbora," je v izjavi za javnost postopke pojasnil generalni sekretar Levice Mitja Svete.

Za članstvo v svetu stranke se je sicer potegovalo 63 kandidatov. Nova sestava sveta, ki ga ob voljenih članih sestavlja še največ 24 delegatov lokalnih odborov, bo izmed voljenih članov sveta izvolila tudi člane izvršnega odbora stranke, koordinatorja in njegovega namestnika oziroma namestnico.

Vnovično kandidaturo za vodenje stranke je za zdaj napovedal le njen dosedanji koordinator Luka Mesec, ki pa je v izjavi za javnost povedal, da bo glede na izid kongresa ponudil, da stranke ne bo več vodil. "To je stvar, o kateri se bomo med prvimi pogovorili," je dejal.

Kot je dodal, lahko iz izidov kongresa namreč razbere določeno nezaupnico. "Mislim, da je edino korektno, kar lahko v tem trenutku naredim, da dam na mizo vprašanje, ali se člani in članice sveta strinjajo s tem, da še vodim stranko," je dejal. Še pred konstituiranjem novega sveta pa se bodo "z levim krilom pogovarjali, kako doseči kompromis v stranki, temeljni dogovor pri tem pa je, kdo je primeren vodja stranke", je še napovedal Mesec.

Na vprašanje, ali ga kandidatura za koordinatorja stranke zanima, je Kordiš odgovoril, da bodo v stranki vse rešitve iskali skozi politični dogovor. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na vprašanje, ali ga kandidatura za koordinatorja stranke zanima, je Kordiš odgovoril, da bodo v stranki vse rešitve iskali skozi politični dogovor. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Drugi morebitni protikandidati za mesto koordinatorja sicer niso znani. O tem, ali obstaja možnost, da se do volitev koordinatorja pojavi še kak drug kandidat, pa je vodja poslancev Matej Tašner Vatovec v sredni izjavi novinarjem dejal le, da se v demokraciji lahko pojavi kdor koli.

Kot je v izjavi za javnost dejal poslanec Levice Miha Kordiš, mora moderna leva stranka, če želi biti uspešna pri zagovoru svojih politik, "delovati kot široka politična domovina za vse odtenke rdeče". "V levici smo se z začetkom tega mandata znašli v novi situaciji, ko smo prvič vstopili v vladne strukture in prevzeli mesta na ministrstvih. To je situacija, na katero smo se prilagodili v omejenem obsegu. Naša stranka prepoznava različne strateške usmeritve in te se morajo medsebojno oplajevati, dopolnjevati in živeti skupaj pod skupnim dežnikom Levice" je poudaril. Ob tem je dodal, da kljub različnim pogledom in prioritetam sama možnost delovanja Levice v vladi in koaliciji "na nobeni točki ni bila pod vprašajem".

Tako Mesec kot Kordiš sta sicer poudarila, da je prihodnje korake stranke treba iskati v okviru sodelovanja in političnega dogovora.

Mesec pred kongresom presodil, da med članstvom uživa zadostno podporo

Mesec je sicer pred kongresom presodil, da med članstvom uživa zadostno podporo za ponovno izvolitev. Napovedal pa je tudi, da bi bil to v vsakem primeru njegov zadnji mandat na čelu stranke, kar torej pomeni, da se Levica na naslednje parlamentarne volitve, če bodo te redne, ne bo podala pod njegovim vodstvom, saj volijo vodstvo stranke vsaki dve leti.

Sorodna novica Mesec: Deset let je za Levico šele začetek, "če bomo le znali hoditi skupaj"

Pred volilnim kongresom je bilo sicer v Levici čutiti nekaj nezadovoljstva, del članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu pa je pozval k oblikovanju tako imenovanega "new deala" v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa.

Mesec sicer vse očitke o premiku stranke na sredino zavrača, Vatovec pa je v sredo zatrdil, da razkola v stranki nikoli ni bilo, le različni pogledi na to, kako stranko "odlepiti" od sedanje podpore in se vrniti h koreninam. "To je kritika, ki je prišla iz tako imenovanega levega krila in je po oceni številnih, tudi moji, povsem legitimna in prav je, da se skupaj pogovorimo, kako te različne poglede na delovanje stranke povezati," je prepričan Vatovec. Tako meni, da notranje dogajanje v Levici tudi ne bo vplivalo na njeno delo v koaliciji.

Se obeta menjava na vrhu Levice?