Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je po poročanju N1 mandatno-volilno komisijo DZ-ja o Lamutovi odločitvi že obvestil. Zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja oziroma osebnih okoliščin, zaradi katerih je bilo v zadnjem času in bo zaradi okrevanja tudi v prihodnje Lamutovo nadaljnje vodenje komisije oteženo, nepreklicno odstopa z mesta predsednika, je zapisal v obrazložitvi.

Sajovic za novega predsednika komisije predlaga Aleša Rezarja, ki je doslej opravljal naloge namestnika člana komisije. Na mesto nadomestnega člana pa predlagajo Tineta Novaka.

Kot poroča N1, je bil Rezar pred nastopom poslanske funkcije zaposlen v GEN-I in velja še za bolj zvestega podpornika premierja Roberta Goloba kot Lamut. V Gibanju Svoboda je mogoče slišati, da je bil Rezar najglasnejši kritik predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupanič, ko so se pred meseci pojavila razmišljanja o njeni zamenjavi na čelu parlamenta, še poroča portal.

Lamut se je sicer v zadnjem času spopadal z očitki, da ni zadovoljivo pojasnil pravne podlage za to, da je kot predsednik parlamentarne komisije Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) omogočil vpogled v pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ter da naj bi dlje časa zadrževal določeno dokumentacijo, ki jo je posredovala ena od zaslišanih prič. Lamut je vse očitke zavrnil.