Minister za zdravje Borut Miklavčič pravi, da obisk farmacevtov v bolnišnici po spremenjeni zakonodaji ne bo več mogoč. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Borut Miklavčič pravi, da obisk farmacevtov v bolnišnici po spremenjeni zakonodaji ne bo več mogoč. Foto: MMC RTV SLO
Miklavčič napoveduje spremembo zakonodaje

"Obisk farmacevtov med rednim delovnim časom v bolnišnici ne bo mogoč. Definitivno ne bo mogoč!" je o spremembah dejal minister za zdravje. Kot se je razvedelo v preteklih dneh, naj bi družba Novartis in njena slovenska podružnica domnevno podkupovali zdravnike in funkcionarje na Balkanu.

Novartis preiskuje Evropska komisija
Sicer pa so v torek predstavniki Evropske komisije nenapovedano izvedli preiskavo v generičnem delu švicarskega Novartisa, družbi Sandoz, ki je lastnica slovenskega Leka. Kot so sporočili iz Novartisa, so predstavniki EK-ja obiskali Sandozove prostore v Franciji, več o preiskavi pa niso razkrili. V EK-ju so se za preiskavo odločili zaradi suma omejevalnih poslovnih praks in zlorabe prevladujočega tržnega položaja.

Poleg Sandoza je EK preiskal vsaj še dve drugi evropski farmacevtski družbi - preiskavo sta namreč potrdila francoski Sanofi Aventis in francoska podružnica nemškega Ratiopharma. Bruselj sicer ni razkril imen družb, ki jih preiskuje.

Bruselj: Preiskava le predhoden korak
Iz Bruslja so v torek sporočili, da preiskava prostorov podjetja še nikakor ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila pravo konkurence EU-ja, saj je to le predhodni korak. Za končanje preiskav ni določen nikakršen rok, njihovo trajanje pa je odvisno od vrste dejavnikov, med katerimi so kompleksnost primera, pripravljenost podjetij na sodelovanje s komisijo in uporaba pravice podjetij do obrambe.

Evropska komisija je sicer julija sprožila formalno preiskavo zaradi suma kršenja pravil konkurence proti farmacevtskemu podjetju Les Laboratoires Servier glede spornih poslovnih ravnanj in zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Francosko podjetje naj bi sklepalo nezakonite posle z vrsto proizvajalcev generičnih zdravil, med katerimi so poleg novomeške Krke še Lupin, Matrix, Niche Generics in Teva.

Miklavčič napoveduje spremembo zakonodaje