Novartis naj bi s podkupninami dosegel, da se zdravila uvrstijo na klinične protokole in sezname dovoljenih zdravil. Foto: EPA
Novartis naj bi s podkupninami dosegel, da se zdravila uvrstijo na klinične protokole in sezname dovoljenih zdravil. Foto: EPA
Cepivo
Ravno te dni so v ZDA začeli cepiti proti novi gripi. Foto: MMC RTV SLO

Transparency International je zanikal navedbe Pop tv, da se je odzval na vloženo pritožbo proti Novartisu, ki je 100-odstotni lastnik slovenskega Leka. Institut je pojasnil, da se je na njihovo tajništvo obrnil posameznik, ki želi ostati anonimen. Napotili so ga v svojo pravno-svetovalno službo, ki pomaga žrtvam in pričam koruptivnih dejanj in jih z njihovimi pritožbami napoti k ustreznim organom.

Pop tv je poročal, da naj bi slovenska podružnica Novartisa podkupovala ljudi v Srbiji, Albaniji in Sloveniji. Koncern naj bi za promocijo novega zdravila podkupoval onkologe v Srbiji, funkcionarje ministrstva za zdravje v Albaniji ter svojce in prijatelje slovenskih zdravnikov. Po poročanju komercialne televizije naj bi ovadbo proti Novartisu vložil nekdo v Sloveniji, poslana pa naj bi bila slovenskim in mednarodnim organom pregona.

Odvetnik Zoran Hajtnik je povedal, da obstaja sum, da je Novartis podkupoval v celotni Evropi. "Menimo, da je bila zadeva vodena iz matičnega podjetja Novartis AG iz Švice. Zato nismo želeli, da se obravnavajo le določena dejanja, za katera imamo dokaze in listine, da so bila storjena v Sloveniji, na območju nekdanje Jugoslavije in v Albaniji."

Novartis naj bi podkupoval in plačal izlet v Dubrovnik
Oktobra 2002 naj bi slovenska podružnica Novartisa trem zdravnikom onkološkega inštituta v Beogradu plačala po 10.000 evrov vsakemu za uvrstitev zdravila Aredia na t. i. klinični protokol. Poleg tega naj bi Novartis za sedem mesečnih plač podkupnine ponudil namestniku ministra za zdravje v Albaniji za uvrstitev zdravila Glivec na listo dovoljenih zdravil.

Septembra 2007 naj bi omenjena družba plačala najmanj 30.000 evrov za izlet v Dubrovnik, kjer je potekal simpozij onkoloških zdravnikov. "Izlet v Dubrovnik je sporen zato, ker ni šlo za organiziranje simpozija, ampak za nagrajevanje članov družine, prijateljev, otrok in znancev zdravnikov in je bil čarterski let organiziran posebej zato, da nagradijo družinske člane in prijatelje teh zdravnikov," je povedal Hajtnik. Da bi korupcijo prikrili, naj bi Novartis plačilo aranžmaja Čarobni Dubrovnik plačal kot donator prek izobraževalnega društva znanstvenih delavcev Znanje.

Preiskava poteka v več državah
Novartis vložene ovadbe še ni komentiral, odzvala pa se je evropska institucija za preprečevanje korupcije Transparency International, ki je sporočila, da bo preiskavo koordiniral njihov predstavnik v Švici in da so preiskave sprožili tudi v drugih državah.