Zunanji minister Logar se bo z ameriškim kolegom v ZDA srečal štiri mesece po Pompeovem obisku Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zunanji minister Logar se bo z ameriškim kolegom v ZDA srečal štiri mesece po Pompeovem obisku Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Zunanji minister Anže Logar v ZDA odhaja na povabilo ameriškega kolega Mika Pompea. V Washingtonu se bosta srečala v začetku naslednjega tedna. Gre za povratni obisk po obisku ameriškega zunanjega ministra v Sloveniji avgusta letos, so po Logarjevi napovedi na skupni seji odborov DZ-ja za zunanjo politiko iz zadeve EU-ja sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Pompeo se je s slovenskim političnim vrhom avgusta srečal na Bledu, kjer sta z Logarjem podpisala tudi izjavo o varnosti telekomunikacijskih omrežij 5G.

Logar se na obisk k ameriškemu zunanjemu ministru sicer odpravlja tik pred iztekom njegove funkcije. Mike Pompeo bo namreč skupaj z predsednikom Donaldom Trumpom Belo hišo zapustil 20. januarja, ko bo vodenje ZDA prevzel novoizvoljeni Joe Biden. Logarjeva napoved obiska ZDA in srečanja z ministrom iz aktualne administracije Donalda Trumpa pozornost vzbuja tudi zato, ker slovenska vlada uradno še ni čestitala novoizvoljenemu predsedniku Joeju Bidnu, je pa slovenski premier Janez Janša že dan po volitvah zapisal, da je precej jasno, da so Američani predsednika Trumpa izvolili še za štiri leta.

Janša na obisk k izraelskemu premierju

Ob tem so iz urada predsednika vlade sporočili, da se Janez Janša prihodnji teden odpravlja na obisk v Izrael, kamor ga je aprila povabil tamkajšnji premier Benjamin Netanjahu.

Kot so sporočili iz Janševega  urada, je Janšo izraelski premier Netanjahu v Izrael povabil aprila, ko mu je čestital ob imenovanju na funkcijo predsednika vlade. Foto: Reuters
Kot so sporočili iz Janševega urada, je Janšo izraelski premier Netanjahu v Izrael povabil aprila, ko mu je čestital ob imenovanju na funkcijo predsednika vlade. Foto: Reuters

"Obisk predstavlja potrditev dobrih in tradicionalno prijateljskih odnosov med državama in priložnost za izmenjavo mnenj in pogovore o ključnih zunanjepolitičnih temah (Sirija, Irak, Iran, bližnjevzhodni mirovni proces) in nadaljnjem sodelovanju na področjih kibernetske varnosti in umetne inteligence, kjer je Izrael ena vodilnih držav na svetu," so sporočili iz Janševega urada.

Janša se bo v okviru uradnega dela obiska, ki bo potekal 8. decembra, srečal tako z izraelskim premierjem Netanjahujem kot s predsednikom Reuvenom Rivlinom in ministrom za zunanje zadeve Gabijem Aškenazijem. Pred začetkom uradnega obiska se bo Janša srečal tudi s predstavniki podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij, ki mu bodo predstavili svoje delovanje in možnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji, so zapisali v uradu.

Odbora o pismu in tvitih

V DZ-ju opozicija proti Janševi zunanji politiki, koalicija s svojimi sklepi

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko in zadeve EU-ja sta na skupni seji na zahtevo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB razpravljala o zunanjepolitičnih stališčih premierja Janeza Janše, zlasti o njegovem spornem tvitanju in pismu evropskim voditeljem o vladavini prava. Janše na seji ni bilo, ga je pa branil zunanji minister Logar.

Nik Prebil (LMŠ) in Matjaž Nemec (SD) sta v imenu predlagateljev sklica seje poudarila, da premier s svojimi stališči, ki jih pogosto izraža kar na Twitterju, krši strateške dokumente o zunanji politiki, teh stališč pa ne usklajuje niti na vladi s preostalimi ministri, kaj šele z državnim zborom.

Da vlada ne krši zavez iz strateških dokumentov, Janša ne škodi ugledu Slovenije, pa je poudarjal zunanji minister. Ocenil je, da je za to odgovorna opozicija, tudi s takšnimi sejami. Take razprave so po mnenju Logarja "tekma navzdol", ki ne koristi ne koaliciji ne opoziciji. "Če umažeš državo v tujini, to ni dobro," je poudaril.

Obstrukcija opozicije

Zaradi postopkovnih zapletov je opozicija sicer po več kot petih urah napovedala obstrukcijo in zapustila sejo. Ta se je nadaljevala še skoraj uro in pol zgolj s koalicijskimi poslanci, ki so nato zavrnili predlagane sklepe opozicije. Z njimi bi odbora obsodila dejanja Janše kot neprimerna in škodljiva za ugled Slovenije ter pozvala vlado k spoštovanju dogovorjenega kompromisa v Evropski uniji glede finančnega svežnja, temeljnih vrednot EU-ja in obveščanja DZ-ja o stališčih, ki jih zastopa v EU-ju.

So pa podprli pet sklepov, ki so jih predlagale koalicijske stranke: podprli so prizadevanja vlade za iskanje dogovora o novem večletnem proračunu EU-ja in skladu za okrevanje, predsednika vlade pa pozvali, "da naredi vse, kar je v njegovi moči, za dosego soglasne podpore držav članic prihodnjemu finančnemu okviru EU-ja". Podpirajo tudi "vsestranski razvoj dobrih odnosov med Slovenijo in ZDA". Podprli so tudi vlado, "da svojo funkcijo predstavljanja, zastopanja in uveljavljanja stališč v institucijah EU-ja opravlja v skladu z ustavo in zakonom o sodelovanju DZ-ja in vlade o zadevah EU-ja", pa tudi, "da državni zbor tudi v prihodnje predloži vsa stališča Slovenije, ki jih zastopa v Evropskem svetu in Svetu EU-ja".