Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ministru za varnost Bosne in Hercegovine Nenadu Nešiću v telefonskem pogovoru predstavil skupno pobudo Slovenije in Hrvaške, ki sta jo naslovila na evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, da se Evropska komisija čim hitreje in dejavneje zavzame za sklenitev statusnega sporazuma med Evropsko mejno in obalno stražo (Frontex) ter Bosno in Hercegovino.

Ob tem je znova poudaril, da je učinkovito upravljanje migracij skupna naloga držav v celotni regiji in širše, pri tem pa je ključno dobro mednarodno sodelovanje, so sporočili z ministrstva. Nešić je ob tem Poklukarja seznanil s trenutnim stanjem na področju migracij v Bosni in Hercegovini.

Sorodna novica Poklukar: Ne gre za kontrolo meje s Hrvaško. Gašperlin: Težave povzroča zakonodaja EU-ja.

Poklukar se je v četrtek ob robu zasedanja notranjih ministrov EU-ja v Bruslju sešel tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Govorila sta o skupnih dejavnostih za preprečevanje nezakonitih migracij, pri čemer sta se strinjala, da je izvor težave v tretjih državah.

Zato sta evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson pozvala, naj se komisija bolj angažira pri dogovarjanju o sporazumu med BiH-om in agencijo Frontex. Ta bi omogočil, da bi Frontex pomagal pri varovanju meja po celotnem ozemlju BiH-a. Komisarka je po Božinovićevih besedah zagotovila, da bo storila vse, kar lahko, o tem pa bo kmalu govorila tudi z oblastmi BiH-a.