Na posnetku avstrijske televizije ORF naj bi bilo jasno vidno streljanje na vojake JLA. Foto: RTV SLO
Na posnetku avstrijske televizije ORF naj bi bilo jasno vidno streljanje na vojake JLA. Foto: RTV SLO

Zoran Stojković enako kot predsednica Helsinškega monitorja v Sloveniji Neva Miklavčič Predan zatrjuje, da gre za enega prvih vojnih zločinov po izbruhu vojne na Balkanu in napoveduje sprožitev postopkov zoper storilce.

Pravi, da bi se moralo v tem primeru oglasiti tudi haaško sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Ker sodišče ne more več vložiti obtožnice, bomo ta del posla opravili mi, je povedal novinarjem v Beogradu.

Novinarka londonskega časopisa The Independent Slovenijo obtožuje, da je primer na Holmcu končala kljub dokazom o vojnem zločinu. Po navedbah Vesne Perič Zimojnič naj bi Slovenija kljub objavi videoposnetka avstrijske televizije, ki prikazuje smrt treh vojakov JLA-ja, zanikala kakršen koli zločin na Holmcu. Novinarka trdi, da so tam umrli vojaki, stari od 18 do 19 let.

Udeleženci z drugo zgodbo
Medtem je nekdanji častnik JLA-ja za beograjsko Politiko zatrdil, da noben od treh vojakov JLA-a na posnetku ORF-a ni bil ustreljen med poskusom predaje, ampak so vsi padli v boju. Tudi udeleženec spopada pri Holmcu v pogovoru za novosadski Dnevnik trdi, da med domnevno trojko ustreljenih ni Gorana Miletića in Zorana Ješića, ki ju omenja Miklavčič Predanova.