Branimir Štrukelj opozarja, da sploh ni jasno, kaj sporočilo ministrstva pomeni. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj opozarja, da sploh ni jasno, kaj sporočilo ministrstva pomeni. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Turk
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bi moralo v vladno proceduro vložiti predlog sprememb, ki bi delovanje šolstva prilagodilo finančnim omejitvam proračuna za leto 2013. Zaradi napovedane vladne krize so se odločili, da bodo s tem še počakali. Foto: BoBo

Predsednik sindikata Branimir Štrukelj pojasnjuje, da bi Sviz koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja predlagal prestavitev stavke le, če bi vlada do ponedeljka odstopila.

Ker na četrtkovem srečanju s sindikalnimi organizacijami v okviru socialnega sporazuma niso dosegli dogovora, bi moralo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) v vladno proceduro vložiti predlog sprememb, ki bi delovanje šolstva prilagodilo finančnim omejitvam proračuna za leto 2013.

Ker pa ni gotovo, da bo minister Turk sodeloval pri oblikovanju celote sprememb v javnem šolstvu oz. pri uresničevanju tega strateškega cilja, se je odločil, da ta predlog zadrži v pričakovanju razpleta politične krize, so zapisali na MIZKŠ-ju.

"Iz sporočila ni jasno, kaj to pomeni"
"Iz tega sporočila ne vemo, ali to pomeni, da minister vztraja pri spremembi normativov za vrtce glede števila otrok v oddelkih in povečanih obremenitvah za vzgojiteljice in njihove pomočnice. Ne vemo tudi, kaj je za višje šole, za dijaške domove in otroke s posebnimi potrebami," opozarja Štrukelj.

Prepričan je, da je Turk tako na neki način "zamrznil" spreminjanje standardov in normativov za čas politične krize v Sloveniji, za kar tudi v Svizu, kot pravi, ne vedo, kaj to "v resnici pomeni".

Minister Turk je sicer večkrat poudaril, da je strateški cilj ministrstva, da se vlaganja v šolarja oziroma dijaka ne bi spustila pod raven, ki je bila dosežena pred leti "debelih krav", torej pred letom 2005. Prav tako je poudaril, da se večja učinkovitost izobraževalnega sistema doseže postopoma in deloma tudi na račun demografskega večanja števila otrok.