Turk svetuje, naj mladi več perspektive najdejo v tehniki, naravoslovju, medicini, manj pa v družboslovju in humanistiki. Foto: BoBo
Turk svetuje, naj mladi več perspektive najdejo v tehniki, naravoslovju, medicini, manj pa v družboslovju in humanistiki. Foto: BoBo

A Turk je vsebino pisma, ki ga bo po napovedih Sindikat vzgoje in izobraževanja v prihodnjih dneh poslal Izobraževalni internacionali, evropskim institucijam in tujim medijem, označil za politikantsko. Sviz je namreč napovedal, da bo tujo javnost seznanil z "destruktivno politiko desne neoliberalne avtokratske vlade na področjih izobraževanja, znanosti in kulture". Te oznake je Turk označil za floskule.

"Vlada Janeza Janše se je očitno odločila uničiti javno izobraževanje in naša dolžnost je, da ji to preprečimo," še navajajo v Svizu. Minister Turk je na to odvrnil, da bo Slovenija ena redkih držav v hudi finančni krizi, ki bo vlaganja na učenca obdržala nad ravnijo vlaganj pred leti debelih krav, in poudaril, da je zmanjšanje teh sredstev v Sloveniji še vedno manjšega obsega kot v državah s primerljivo finančno krizo.

Turk je dejal, da so standardi in normativi v slovenskem šolstvu nadpovprečno blagi, in ponovil, da ima Slovenija zaradi krize okoli 15 odstotkov manj sredstev za izobraževanje kot pred krizo. Na ministrstvu iščejo rešitve, da bo odpuščanje minimalno, je dejal Turk, več o tem pa bodo lahko povedali do konca tedna, ko bodo sklenili pogajanja s Svizom o tem.

Ministrstvo vztraja pri omejitvi vpisov in preferiranju naravoslovja
Glede omejitev vpisov v visokem šolstvu je Turk poudaril, da "ne gre za neke resne omejitve, ki bi resno prizadele posamezne fakultete oziroma možnosti študentov, da se vpišejo na fakulteto". Vpisnih mest bo po ministrovih besedah še vedno več, kot je za študij primernih mladih ljudi.

Ob tem je dejal, da na ministrstvu ne odstopajo od zahteve po 20-odstotnem krčenju vpisnih mest, so pa pripravljeni na predloge posameznih univerz in fakultet, da znotraj iste vsote nekoliko drugače prerazporedijo njihov predlog.

"Mi bomo vpisna mesta zmanjšali odvisno od tega, za katero stroko in vedo gre, ne pa glede na to, ali je to na javni ali zasebni univerzi," je dejal Turk ter ponovil, da daje tako vlada mladim signal, da so nekatera dela bolj in druga manj iskana. Turk mladim svetuje, da več perspektive najdejo v tehniki, naravoslovju, medicini, nekoliko manj pa v družboslovju in humanistiki.

Turk je še dejal, da država univerze financira v kosu in da omejitev vpisa nima finančnih posledic za univerzo.

Turk: Oddelkov na gimnazijah se ne ukinja zaradi varčevanja
Glede ukinjanja oddelkov na nekaterih gimnazijah je Turk dejal, da pri tem ne gre za varčevanje, ampak za nadaljevanje trenda. Tako je dejal, da so tudi lani nekoliko zmanjšali število oddelkov. Število oddelkov v gimnazijah se je po njegovem mnenju v preteklosti pretirano odpiralo. Z ukinjanjem oddelkov pa se postopoma vračajo razmerja vpisanih v gimnazije nazaj v okvirje, ki so normalni v srednji Evropi, je dejal minister Turk.

Glede ustanovitve dodatnega oddelka na škofijski gimnaziji pa je Turk dejal, da v koncesijski pogodbi s škofijsko gimnazijo piše, da se vsakih nekaj let poveča za en oddelek. To je odlična gimnazija, je dodal. Zato se mu zdi prav, da "v gimnazijah, ki so odlične, tudi število oddelkov povečujemo, ker to pomeni, da tudi večjemu številu mladih omogočamo bolj kakovostno šolanje".

Koalicija sindikate kritizira, opozicija razumevajoča
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je dejal, da ne pozna vsebine Svizovega pisma. Dodal pa je, da tisti, ki ne podpira naporov vlade za izboljšanje gospodarskega stanja, "v bistvu sam ruši javni sektor". Če to počnejo sindikati javnega sektorja, "je najbrž težko trditi, da to počne vlada", je nadaljeval.

Po mnenju vodje poslancev SLS-a Mihaela Prevca je pisanje Sviza primeren način opozarjanja, vendar ne ve, ali je to naslovljeno na primerno institucijo. Prevc je dodal, da pravih pogajanj med vlado in sindikati še ni bilo oziroma so sindikati "vladi pokazali hrbet". Za nastope Branimirja Štruklja pa je dejal, da so "so včasih že precej sovražno nastrojeni proti tej vladi, žal lahko tudi politično motivirani".

Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS-a, je takšno pisanje označil za odločitev sindikatov, ki to možnost imajo. Po njegovih besedah pa mora vsak pomesti pred svojim pragom, tudi sindikati.

Za NSi je pismo Sviza neargumentirano, z njim pa bodo predstavniki sindikatov zgolj okrnili mednarodni ugled Slovenije.

Bolj razumljivi do pisanja Sviza so v opoziciji. Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je dejal, da je Janša že nekajkrat obveščal javnost, "ko je bil v malo drugačnem položaju, nazadnje pa je tudi sam obveščal javnost, kaj se bo s Slovenijo dogajalo".

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je dejal, da glede na to, da "dialog z vlado ni mogoč in so posledice njenega ravnanja lahko katastrofalne za razvoj izobraževanja", ni ovir, da bi na to opozorili na način, kot to dela Sviz.