Info hiša je preverila, koliko denarja za reprezentanco so zapravili nekateri ministri v vladi Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Info hiša je preverila, koliko denarja za reprezentanco so zapravili nekateri ministri v vladi Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Senko Pličanič
Po številu delovnih kosil močno odstopa ravno Pličanič, ki je imel v gostilni Vila As v obdobju, ki ga je pokrila raziskava, več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi. Foto: BoBo
Ministrstva razsipno z javnim denarjem

V okviru projekta "Naš denar, naše informacije", ki ga je izvedel inštitut za zasebnost in dostop do javnih informacij Info hiša, so raziskovali porabo sredstev za reprezentanco na ministrstvu za obrambo, ministrstvu za pravosodje, ministrstvu za finance, ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvu za kulturo in na ministrstvu za zunanje zadeve v času vlade Alenke Bratušek v obdobju od 20. 3. 2013 do 13. 7. 2014.

Kot navajajo v Info hiši, so ugotovili, da so na ministrstvu za finance "radi dobro spali", saj pri stroških prenočitev niso skoparili, tudi če je šlo za državnega sekretarja oziroma direktorja direktorata. V nekaterih primerih so stroški prenočitev znašali tudi okoli 300 evrov na noč.

Pregled porabe je tudi razkril, da so nekateri nekdanji ministri, še posebej pri tem izstopa nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič, zapravili precej reprezentančnih sredstev za alkoholne pijače.

Uredba, ki ureja porabo javnih sredstev za reprezentanco, pravi, da se kot stroški pogostitve na uradnih in delovnih sestankih, ki jih priredi funkcionar, štejejo le stroški hladnih in toplih brezalkoholnih pijač, sadja in izjemoma prigrizkov. Stroški pa smejo znašati največ 5 evrov na osebo na uradnih sestankih in 2 eura na osebo na delovnih sestankih. Omenjena uredba tudi določa, da stroški delovnih in uradnih kosil in večerij, ki jih priredi funkcionar skupaj s pijačo, ne smejo presegati 50 evrov na osebo.

6.800 evrov za kosila v gostilni AS
Po številu delovnih kosil močno odstopa ravno Pličanič, ki je imel v gostilni Vila As v obdobju, ki ga je pokrila raziskava, več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi. Stroški za kosila v Vili As so znašali 6.800 evrov.

"Pomemben del stroškov delovnih sestankov oziroma kosil v Vili As predstavljajo alkoholne pijače. Med njimi je bila očitno najbolj priljubljena Malvazija As, takoj za njo pa Rose Batič. Tudi če sta bili na sestanku oziroma kosilu le dve osebi, sta se pili v buteljkah (ne v kozarcih). Včasih so udeleženci sestanka oziroma kosila v Vili As rabili tudi kaj močnejšega. Recimo Jacka Danielsa, Chivas Regal, Aperol spritz … Po kozarcih pa se je najbolj pogosto pil dišeči traminec Steyer," so zapisali v Info hiši.

"Ostale restavracije, v katerih se je porabljala reprezentanca ministra oziroma ministrstva za pravosodje (Moderna kulinarika, Terme Krka, JGZ Brdo, Terme Čatež), niso tako zelo »zanimive«, saj je šlo očitno za različna »službena srečanja«, ki pa so bila vsa (!kako slovensko!) pospremljena tudi z alkoholom. In ne, nikakršni svetohlinci nismo in tudi nam se zdi kozarec vina ob kosilu povsem sprejemljiv. Ko pa stroški za alkoholne pijače dosežejo skoraj tretjino računa, kot je to v primeru računa Terme Krka z dne 29. 1. 2014 (na fakturi v skupni višini 1.857,20 evra, je skupni znesek za alkoholne pijače 517,00 evra), smo prepričani, da je bila zdrava mera presežena, pa tudi poslovni bonton slej ko prej vsaj ogrožen," menijo v Info hiši.

Na ostalih ministrstvih pa razen zelo površnega evidentiranja stroškov reprezentance, na kar sklepajo iz manjkajočih naročilnic in faktur, niso zaznali odklonov od pričakovanega. "To lahko pomeni, da je vse v skladu s predpisi, pričakovanji in pravo mero, lahko pa pomeni, da je dokumentacija tako pomanjkljiva, da dejanskega stanja ni mogoče z gotovostjo ugotoviti," še ugotavljajo v Info hiši.

Ministrstva razsipno z javnim denarjem