Zbralo se je več kot 100 protestnikov, ki jih je poleg govornikov naslovilo tudi nekaj raperjev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zbralo se je več kot 100 protestnikov, ki jih je poleg govornikov naslovilo tudi nekaj raperjev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Protest, socialni delavci, pripravništvo, Petra Javšovec
Petra Javšovec je poudarila, da se bojujejo za izvajanje veljavnega in obstoječega zakona. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na pripravništvo čaka na stotine študentov
Protest študentov zaradi pripravništva
Na ulice zaradi neurejenega pripravništva

Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu, študentska organizacija ljubljanske univerze in ŠOS so zaradi neurejene problematike opravljanja pripravništev protestirali pred ministrstvom za delo. Zbralo se je nekaj več kot sto protestnikov.

Protest so organizirali, ker država ni uredila problematike opravljanja pripravništev - še posebej na področju socialnega dela, kjer je največ težav. Pripravništev diplomantov fakultete za socialno delo država ne financira, čeprav so obvezna, medtem ko evropska sredstva, s katerimi so se omenjena pripravništva financirala do zdaj, niso na voljo. Na opravljanje pripravništva tako čaka že več kot 500 diplomantk in diplomantov.
Bojan Regvar, generalni sekretar socialne zbornice, je odgovoril na navedbe državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk, da se čudi podatku, da naj bi 500 diplomantov že dve leti čakalo na pripravništvo, saj da je na zavodu za zaposlovanje trenutno prijavljenih le 37 diplomantov s področja socialnega dela, ki čakajo na prvo zaposlitev. "Na ministrstvu govorijo o 37 pripravnikih, ki so prijavljeni na zavodu, mi pa govorimo o okoli 3000 diplomantih, ki letno diplomirajo na ustreznih fakultetah in bi lahko delali tudi na našem področju. Realna ocena je, da je teh ljudi, ki trenutno iščejo pripravništvo, 500," je dejal.

Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zahteva, naj uredi to vprašanje. Na ministrstvu niso pripravili nobenega konkretnega predloga za ureditev problematike, le izražali "razumevanje" na sestankih, so sporočili protestniki.

"Grozna prihodnost"

"Tu smo zato, da se bojujemo za svoje pravice. Da se začne upoštevati zakon, ki velja že 22 let in nalaga, da je pripravništvo v socialnem varstvu omogočeno," je izjavila Petra Javšovec, soorganizatorka. Na vprašanje, kako vidi svojo prihodnost, če se ureditev ne spremeni, je odvrnila le: "Grozno."
"Prihodnost je težka. Ampak vem, da smo se mi, socialni delavci, pa tudi drugi poklici tukaj že naučili, da je v tem poklicu potreben večni boj. Še naprej se bomo borili, in tudi če nam določene strani to onemogočajo, se ne bomo nikoli predali," je napovedala.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da se bo pripravništvo s področja socialnega dela še naprej financiralo iz evropskih sredstev, vendar to še ni mogoče. Ob tem dodajajo, da črpanje ni odvisno zgolj od ministrstva, ampak je treba pripraviti celoten program, zato se črpanje tudi še ni začelo.

Ministrica: Ta privilegij imajo redki
"Študentje imajo vso pravico protestirati. Moram pa povedati, da bi ta protest veliko bolje razumela, če bi protestirali šolniki, oni namreč niso imeli plačanih pripravništev, ampak volonterska. Pripravniki v socialnem varstvu so imeli vsa ta leta plačana pripravništva. Vsi. Takoj po šolanju so dobili možnost opravljanja dela v praksi kot plačani pripravniki. Ta privilegij imajo na žalost redki," se je na protest odzvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Pojasnila je, da so mladim že novembra lani povedali, da se bodo plačana pripravništva nadaljevala, a ne v takšni obliki, ker za to ni dovolj denarja. "Država mora namreč poskrbeti za vse pripravnike v celotnem javnem sektorju, zato se bo denar po novem delil med vse pripravnike," je zapisala.

Ministrstvo je med drugim predlagalo skrajšanja pripravništva, in denar za to je zagotovoljen, je poudarila in dodala: "Seveda pa pripravništva na področju socialnega varstva niso samo problem našega ministrstva. Težava se začne že pri množičnih vpisih na fakulteto, nadaljuje se v načinu izobraževanja. In tam bi se morale spremembe tudi začeti."

Odziv sindikata MladiPlus na Twitterju:

Na pripravništvo čaka na stotine študentov
Protest študentov zaradi pripravništva
Na ulice zaradi neurejenega pripravništva