Trije mušketirji za ureditev pripravništva na področju socialnega varstva. Od leve proti desni: Mateja, Dino in Patricija. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Trije mušketirji za ureditev pripravništva na področju socialnega varstva. Od leve proti desni: Mateja, Dino in Patricija. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Anja Kopač Mrak
Bo ministrica dr. Anja Kopač Mrak našla denar za zahteve študentske skupine? Foto: BoBo

Gre za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mi teh enakih možnosti nismo imeli

Patricija Vidonja
Iskalci dela
Na pripravništvo čaka 500 diplomantov socialnega varstva. Foto: BoBo
Študentsko pobudo so podprli številni centri za socialno delo. Foto: MMC RTV SLO

Na protestu nas bo podprla tudi slovenska "raperska scena", kot so Zlatko, Doša, Mirko in drugi. Protest bo bolj glasbeno usmerjen, ne bo ravno žur, ampak z glasbo bi radi opozorili na našo problematiko

Mateja Mlinarič

Mladi študentski aktivisti Patricija Vidonja, Mateja Mlinarič in Dino Černivec so za MMC pojasnili, da so študentsko skupino za pritisk na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve organizirali iz obupa, ker je stanje glede pripravništev na področju socialnega varstva nevzdržno. Po letu 2010 so se pripravništva financirala iz evropskih sredstev, zdaj je ta denar presahnil, država pa zaradi varčevanja ni namenila nadomestnih sredstev.

Patricija izpostavlja, da zakon o socialnem varstvu v 69. členu določa, da je strokovni izpit pogoj, da lahko postanejo socialni delavci v socialnem varstvu. Aprila 2013 je bil razpisan zadnji razpis za pripravništva, od takrat pa se ni premaknilo nič. Mladi diplomanti so se nabirali, zdaj jih je že okoli 500, in čakali na pripravništva, ki jih ni bilo več.

Na pripravništvo čakajo že dve leti, to pripravništvo pa jim pravzaprav po zakonu pripada, saj je pripravništvo obvezno, volontersko pripravništvo pa prepovedano. "Diplomo imajo že dve leti in ne morejo z njo početi nič. Trenutno diplomanti socialnega varstva ne moremo na noben način opravljati pripravništva," položaj opisuje Dino.

Sporno nezanesljivo financiranje iz Bruslja
Denar za pripravništva bi po njegovem mnenju moral priti iz državnega proračuna, ne pa, da so odvisni od bruseljskega financiranja, ki lahko vsak čas presahne. Patricija je dodala, da bi pripravništvo in financiranje moralo biti urejeno dolgoročno, ne pa znova v okviru kratkoročnega projekta, ki se prej ali slej konča in problem se vrne.

Sprva so jih na ministrstvu ignorirali
Študenti so zato ustanovili študentsko skupino in začeli pošiljati dopise na ministrstvo, sprva so jih popolnoma ignorirali, in šele ko so se povezali z delodajalci, ki so stopili na njihovo stran, pa tudi s fakulteto, socialno zbornico in sindikati so jim le odgovorili, a več kot obljub po Dinovih besedah niso dobili.
"O protestu smo razmišljali že lani, pošiljali smo dopis za dopisom in se ni zgodilo nič, sploh nismo vedeli, ali so dopise na ministrstvu dobili. No, ko so nas končno povabili na sestanek, je ministrica Anja Kopač Mrak rekla, da se bo oblikovala delovna skupina in se bo nekaj uredilo do septembra 2015. Na sestanku smo se tudi vsi strinjali, da je pripravništvo v socialnem varstvu zelo pomembno. Od tistega sestanka lani decembra se ni zgodilo nič in to nas je zdaj spodbudilo k akciji," razloge za ultimat ministrstvu in pripravo na protest pojasnjuje Patricija.
Zahtevanih 500 pripravništev
Zahteva študentov je preprosta, in sicer ministrica jim mora odgovoriti z javnim dopisom, ki bo vseboval jasno finančno konstrukcijo za 500 pripravnikov, kar okvirno znaša okoli 10 milijonov evrov, je poudarila Patricija. Če do 17. aprila odgovora ne bo, bodo 21. aprila organizirali protest pred ministrstvom.

Absurd: Kadrov primanjkuje
Patricija pa dodaja še en pereč vidik, namreč, da se "nihče od teh diplomantov ne more zaposliti zaradi prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju. 500 diplomantov je že dve leti na cesti."

Da ni dovolj strokovnega kadra, številni delodajalci pa so preobremenjeni in podpirajo njihova prizadevanja, je izpostavil Dino. Delodajalci bi zaposlovali, pa zaradi varčevalnih ukrepov in ustavitve zaposlovanja v javnem sektorju ne morejo, zdaj pa ni ne pripravnikov ne novih zaposlitev. Kako je to sploh mogoče, da se ne najde denar za takšna pomembna področja, se sprašuje Dino.
"Gre za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mi teh enakih možnosti nismo imeli. Če že ministrstvo pripravništva ukinja, bi potem moralo vsaj odpreti pipico zaposlovanja v javnem sektorju, ne moremo mi kar čakati na borzi, kaj bomo delali?" dodaja Patricija.
Če zahtevam na ministrstvu ne bodo ugodili in ne bodo prekinili nevzdržnega stanja, se bodo protesti nadaljevali, so bili odločni sogovorniki.

Ministrstvo: Ureditev oziroma ukinitev pripravništev

O problematiki pripravništev so z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sporočili, da je vlada naložila vsem ministrstvom in vladnim službam, da vsaka na svojem področju za ministrstvo, organe v sestavi, upravne enote in druge državne organe, javne agencije, javne zavode, javne gospodarske zavode, javne sklade in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti pripravijo analizo opravljanja pripravništev za osebe, ki so pridobile izobrazbo po višješolskih in visokošolskih študijskih programih.
Glede na prejete rezultate analiz bodo trenutne kaotične razmere rešili tako, da bodo na ministrstvu pripravili ureditev oziroma ukinitev opravljanja pripravništva in strokovnih izpitov za posamezna področja, so še zapisali.

Kot smo že poročali, je problem nastal zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, saj evropska finančna sredstva iz nove finančne perspektive še niso na voljo za črpanje. Z ministrstva so sporočili, da delajo vse, kar je v njihovi moči, vključno z iskanjem alternativnih virov financiranja, da bi le projekt pripravništva spet stekel.

Gre za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mi teh enakih možnosti nismo imeli

Patricija Vidonja

Na protestu nas bo podprla tudi slovenska "raperska scena", kot so Zlatko, Doša, Mirko in drugi. Protest bo bolj glasbeno usmerjen, ne bo ravno žur, ampak z glasbo bi radi opozorili na našo problematiko

Mateja Mlinarič