Zujf je več kot 26.000 upokojencem protiustavno znižal pokojnino. Foto: BoBo
Zujf je več kot 26.000 upokojencem protiustavno znižal pokojnino. Foto: BoBo
Vlada bo enako obravnavala vse upokojence, ki so bili prizadeti zaradi varčevalnega zakona. Foto: BoBo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v pogovoru za STA poudarila, da bodo spoštovali ustavno odločbo glede varčevalnega zakona, ki je več kot 26.000 upokojencem znižal pokojnino, ob tem pa bodo enako obravnavali tako upokojence, ki so se na to pritožili, kot tiste, ki se niso.

"Treba se je le dogovoriti, na kakšen način bodo sredstva povrnjena. Verjetno bo treba v ta namen pripraviti tehnični zakon. O tem se bomo v koaliciji pogovarjali v kratkem," je dejala Kopač Mrak.

Spomnila je, da bo 8000 upokojencev, ki so se pritožili zaradi znižanih pokojnin po 143. členu zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf) in jim je bilo ugodeno, dobilo odvzeta sredstva vrnjena. "Naša naloga pa je, da ne sprožimo navala vseh ostalih, da se pritožijo in obremenijo sodno vejo oblasti. Tu bo treba še priti do dogovora v koaliciji," je dejala ministrica.

23 milijonov za popravo napake
Prejšnji teden so na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) povedali, da bo znesek poračuna znašal okoli 23 milijonov evrov, če bo na podlagi morebitne nove zakonske ureditve do poračuna upravičenih vseh nekaj več kot 26.000 upokojencev, ki jim je Zujf znižal pokojnine.

"Moje osebno mnenje je, da bi se prizadetim ljudem opravičila v imenu države, ker se je z njimi tako ravnalo. Hkrati pa bi jih prosili za razumevanje, da bi jim sredstva povrnili npr. obročno, da ne bi bilo treba vseh sredstev vrniti že v letošnjem letu, ki je tako kritično," je povedala ministrica.

"Dejstvo je, da bo treba najti sredstva. Kako pa bomo uresničili odločbo ustavnega sodišča, bo stvar dogovora. A uresničili jo bomo," je zatrdila Kopač Mrak.

Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati v soboto, razveljavilo drugi, tretji in četrti odstavek 143. člena Zujfa. Določbe, s katerimi je zakon znižal pokojnino okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun, je namreč spoznalo za neustavne.

Ob tem je sodišče ZPIZ-u naložilo, da mora vsem prejemnikom pokojnin, ki so jim pokojnino odmerili na podlagi razveljavljenih odstavkov 143. člena Zujfa, brez odlašanja izdati nove odločbe.