Kaj so žičničarji sploh storili za prilagoditev spremembi koledarja, se sprašuje minister Lukšič. Foto: MMC RTV SLO
Kaj so žičničarji sploh storili za prilagoditev spremembi koledarja, se sprašuje minister Lukšič. Foto: MMC RTV SLO

Gospodarstvo ne more reševati težav na račun šolstva.

Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport
Žičnica
Bo zaradi enotnih počitnic na smučiščih gneča? Foto: MMC RTV SLO


Šolsko ministrstvo mora morebitni sklep o ponovni ločitvi zimskih počitnic sprejeti najpozneje do konca marca. "Če so negativni učinki res tako veliki, kot trdijo nekateri, bomo odločitev obžalovali in zadeve takoj vrnili nazaj," je na neformalnem pogovoru dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.
Po Lukšičevih besedah so do zamisli o enotnih zimskih počitnicah prišli po daljših pogovorih z ravnatelji, učitelji in starši, iz vrst katerih so prihajala opozorila, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah. Lukšič je spomnil, da se je na začetku decembra lani prvič zbrala posebna delovna skupina za evalvacijo učinkov združitve zimskih počitnic. Ministrstvo bo preverilo učinke enotnih počitnic tudi z dvema raziskavama, ki bosta pokazali, kako je sprememba šolskega koledarja vplivala na družinsko preživljanje počitnic.
Lukšič: Pokažite konkretne podatke
Ob tem je Lukšič pozval žičničarje in turistične delavce, naj s konkretnimi podatki podprejo svoje trditve o tem, da bodo zaradi združitve zimskih počitnic utrpeli 15 milijonov evrov izgube. Minister pričakuje tudi podatke za leti 1993 in 1994, ko sta izpadla dva tedna počitnic. Lukšič je izrazil dvom, da bodo žičničarji zaradi enotnih zimskih počitnic utrpeli tako veliko izgubo. Svoj dvom je minister podkrepil s podatkom, da pet največjih slovenskih žičniških naprav oziroma smučišč na leto skupno ustvari dohodek 20 milijonov evrov.

Minister vztraja pri svoji presoji, da "gospodarstvo ne more reševati svojih težav na račun šolstva". Ob tem se je Lukšič vprašal, kaj so žičničarji in turistični delavci poleg tega, da strašijo z izgubo, sploh storili za to, da bi se prilagodili spremembi šolskega koledarja.

Tudi gospodarsko ministrstvo o dodatni škodi
Šolsko ministrstvo je lani spremenilo pravilnik o šolskem koledarju v srednjih in osnovnih šolah, s katerim je določilo, da zimske počitnice po vsej Sloveniji trajajo en teden in se začnejo tretji ponedeljek v februarju. Prej razdeljene zimske počitnice je ministrstvo združilo, s tem pa spravilo v slabo voljo turistične delavce. Po mnenju ministrstva za gospodarstvo se bo poenotenje zimskih počitnic za slovenski turizem odražalo v velikem neposrednem izpadu prihodka, ki naj bi znašal znaša kar od deset do 15 milijonov evrov.

Gospodarstvo ne more reševati težav na račun šolstva.

Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport