Sprejetje pravilnika, po katerem bodo zimske počitnice združene na en sam teden,
Sprejetje pravilnika, po katerem bodo zimske počitnice združene na en sam teden, "kaže na to, da nihče na strani države ni pomislil na finančne posledice, ki jih takšna odločitev prinaša", trdijo v SOS-u. Foto: EPA
družina
Po mnenju ministrstva za šolstvo in šport je sprememba pravilnika v korist družin. Foto: European Community

Opozarjajo, da bo ta, na videz majhna sprememba, povzročila hudo gospodarsko škodo. Zaradi izpada tedna počitnic v posameznih občinah v SOS-u ocenjujejo škodo tudi na dva milijona evrov. Skupna škoda zimskih turističnih destinacij pa naj bi po mnenju turističnih delavcev presegala 13 milijonov evrov.

SOS: Ministrstvo je izbralo trenutno najslabši način reševanja problematike
Nekatere občine so že individualno opozorile ministrstvo na pomanjkljivosti novega pravilnika, to pa odgovarja, da je bil pravilnik spremenjen v korist družin in otrok. V Skupnosti občin Slovenije (SOS) so prepričani, da tega "ne gre enačiti s pomenom izpada dohodkov, ki jih bodo na ta račun trpele lokalne skupnosti", in da je omenjeno problematiko mogoče reševati na več načinov, ministrstvo pa je izbralo "za slovensko gospodarstvo ta trenutek najslabši in neugoden način".

Številne slovenske občine se preživljajo tudi s prihodki od turizma. Z združevanjem počitnic ministrstvo za šolstvo in šport "povzroča lokalnim okoljem izjemno gospodarsko škodo, saj predstavlja zimski turizem velik del gospodarskega mozaika", opozarja SOS. Ker prihaja v času gospodarske krize, odločitev predstavlja še posebej "nesprejemljivo in neodgovorno" ravnanje države, so zapisali v izjavi za javnost.

Turizem ena glavnih dejavnosti občin
Država po eni strani podpira razvoj turizma in za njegovo promocijo doma in v tujini namenja sredstva, a po drugi strani "svoj trud s posrednimi aktivnostmi izniči". Sprejetje pravilnika, po katerem bodo zimske počitnice združene na en sam teden, "kaže na to, da nihče na strani države ni pomislil na finančne posledice, ki jih takšna odločitev prinaša", trdijo v SOS-u.

V SOS-u so v razmislek ministrstvu navedli to, da "je turizem ena glavnih, propulzivnih slovenskih dejavnosti v občinah, v katero lokalna okolja vlagajo veliko energije, pozornosti in kapitala". Ministrstvo za šolstvo in šport pozivajo k "odgovornemu ravnanju", saj se poleg nalaganja vedno novih obveznosti "občinam zdaj še s posameznimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi ukinjajo možnosti posrednega ustvarjanja pozitivne gospodarske rasti".

Ministrstvo: Pravilnik v korist družin
Kot je znano, bodo po novem pravilniku prihodnje šolsko leto zimske počitnice za osnovnošolce in dijake po vsej Sloveniji ob istem času, in sicer se bodo začele tretji ponedeljek v februarju. Enotedenske zimske počitnice so do zdaj v zaporednih tednih potekale ločeno za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo.

Na ministrstvu za šolstvo so že v začetku meseca pojasnili, da so prejete pripombe pretehtali, zaenkrat pa sprememb ne bo. Po njihovem je bila sprejeta sprememba pravilnika v korist družin, saj so upoštevali "šolanje otrok družine v različnih krajih oziroma regijah, kar onemogoča skupno počitnikovanje, bistveno manjše število šolajočih otrok, kar zmanjšuje vrvež pri različnih počitniških dejavnostih in enakomerna porazdelitev počitnic prek celotnega šolskega leta."