Nove varnostne razmere zahtevajo nova pooblastila, pravijo na ministrstvu in policiji. Foto: BoBo
Nove varnostne razmere zahtevajo nova pooblastila, pravijo na ministrstvu in policiji. Foto: BoBo
Policiji očitki o preveč represivnem zakonu
Policija: Spremembe so nujne zaradi novih groženj

Zakon o nalogah in pooblastilih policije je bil sprejet leta 2013, a so po dveh letih izvajanja zakona na policiji in ministrstvu ocenili, da so posamezne določbe v zakonu pomanjkljive, nepopolne in da policija nima nekaterih pooblastil, potrebnih, da bi uspešno opravljala določene naloge, je pojasnil namestnik generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Zdravko Mele.

Osnutek novele med drugim predvideva, da bi policisti po novem lahko uporabljali električni paralizator, imeli bi možnost avtomatiziranega prepoznavanja registrskih tablic ter zbirali bi lahko podatke o letalskih potnikih.

A zaradi novih pooblastil so se pojavili očitki, med drugim so kritični tudi pri informacijskem pooblaščencu in Amnesty International Slovenija.

Bobnarjeva: Povsem neutemeljeni očitki
Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je očitke zavrnila, rekoč, da želijo zagotoviti varnost in varovanje človekovih pravic. "Zato težko razumemo posamezne odgovorne, ki netočno, pavšalno in tudi zavajajoče iz svojih varnih pisarn kritizirajo predlagane rešitve brez nekih konkretnih boljših rešitev. Enako kot pri zdravju se tudi pri varnosti zavemo, kako pomembna je šele, ko jo izgubimo," je dejala in poudarila, da je varnost ravno tako kot svoboda ena od osnovnih človekovih pravic. Obenem je povedala, da so upoštevali večino pripomb informacijske pooblaščenke.

Popolnoma nekorektni pa so po njenem mnenju tudi očitki, da je predlog zakona usmerjen v policijsko državo, saj da predlog predvideva številne varovalke in omejitve v posameznih členih. Tako se na primer podatki, ki jih bodo zbrali pri avtomatski zaznavi registrskih tablic, ne bodo hranili in ne obdelovali. Pri uporabi električnega paralizatorja so predvideli tudi, da bo imel vsak paralizator nameščeno kamero, poleg tega pa je ob uporabi paralizatorja predvidena tudi takojšnja medicinska pomoč.

"Iskali smo primerno ravnovesje med zasebnostjo in varnostjo. Mislimo, da smo našli to ravnovesje v največji možni meri," je sklenila. Zakon bo na vladi predvidoma septembra.

Policiji očitki o preveč represivnem zakonu
Policija: Spremembe so nujne zaradi novih groženj