Lestvica šol je naletela na velik odziv. Foto: BoBo
Lestvica šol je naletela na velik odziv. Foto: BoBo
Učilnica
Sviz od šolskega ministrstva zahteva, naj nemudoma pripravi popravke zakonov, ki bodo onemogočili zlorabo prepovedi enostranskih in zavajajočih razvrščanj šol, ki omogočajo oziroma spodbujajo napačna sklepanja o kakovosti strokovnega dela učiteljev in učiteljic. Foto: EPA
Lestvica najboljših šol močno razburja

Raziskovalna skupina z mariborske fakultete Alma Mater Europaea je pripravila lestvico "najuspešnejših osnovnih in srednjih šol", pri čemer se je opirala na rezultate nacionalnega preverjanja znanja oziroma splošne mature.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so nad lestvicama presečeni: "Ugotavljamo, da je tako imenovana raziskovalna skupina pri fakulteti Alma Mater Europea pripravila lestvico osnovnih in srednjih šol, ki naj bi sicer rangirala šole, v resnici pa služi izključno samopromociji avtorjev, verjetno zgolj naključno, tik pred informativnimi dnevi."

V letu 2014 ne mature ne preverjanja znanja še ni bilo
Poudarjajo, da lestvica nič ne pove o kakovosti šol, ampak samo, "kakšna je bila v nekem trenutku raven znanja enega dela osnovnošolske in srednješolske generacije na točno določenem preizkusu znanja". Pri tem pa dodajajo: "Poleg tega nikakor ne more veljati za leto 2014, saj v letu 2014 še nista bila izvedena niti nacionalno preverjanje znanja niti matura." Prepričani so, da je metodologija raziskave zelo pomankljiva, "izstopajo arbitrarnost posameznih odločitev brez argumentacije in neodgovorna raba podatkov brez upoštevanja značilnosti šolskega sistema in uporabljenih podatkov".

Nad raziskavo so zgroženi tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, kjer poudarjajo, da na rezultate takšnih preverjanj znanj vplivajo "številni družbeno-ekonomski dejavniki, kot so socialna struktura učencev in njihovih družin, prizadevnost, delo in resnost učencev, pogoji za delo na posamezni šoli".

Raziskovalci kršili zakon, Sviz preverja možnost tožbe
Ob tem pa v Svizu opozarjajo še: "Metodološko povsem nestrokovna obdelava podatkov, ki je številnim šolam naredila nepopravljivo krivico, je v nasprotju z Zakonom o osnovni šoli (64. člen) in Zakonom o maturi (18. a člen), ki eksplicitno prepovedujeta tovrstno razvrščanje šol. SVIZ s svojo pravno pisarno zato že preverja možnost tožbe proti fakulteti Alma Mater Europaea, ki zavaja s podatki in krši zakone."

Na ministrstvu so sporočilo za javnost sklenili z vprašanjem, čemu naj bi tovrstna razvrstitev služila? "Če je namen lahkotna zabava, provokacija ali promocija posameznikov in/ali institucij, potem je vsakršen komentar odveč. Če pa želi biti v pomoč učencem/dijakom, staršem, učiteljem, šolam in šolskemu sistemu, pa svojega namena ni dosegla," si odgovarjajo.

Lestvica najboljših šol močno razburja