Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po petkovih podatkih je z novim koronavirusom okuženih 66 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter 69 otrok v vrtcih in šolah. Kot so objavili na ministrstvu, glede na trenutne podatke ni razloga, da bi se način izvedbe pouka v šolah spreminjal.

Med zaposlenimi v vrtcih je okuženih 10, med zaposlenimi v osnovnih šolah 47, še devet pa je zaposlenih v srednjih šolah.

Poleg tega so pri 22 zaposlenih v vrtcih ugotovili sum na okužbo in so v karanteni, med zaposlenimi v osnovnih šolah je takšnih 100, v srednjih šolah pa devet.

Med vrtčevskimi otroki je na današnji dan v karanteni 20 otrok, poleg tega je v karanteni še 166 osnovnošolcev ter 68 srednješolcev. Okužba z novim koronavirusom pa je na današnji dan potrjena pri treh vrtčevskih otrocih, 41 osnovnošolcih in 25 srednješolcih, so navedli na ministrstvu.

Na ljubljanski univerzi opozarjajo, da je obvezna uporaba mask za profesorje na predavanjih po spremenjenih smernicah, ki jo zapoveduje nov odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja covida-19, praktično neizvedljiva. O tem so obvestili pristojno ministrstvo in ga pozvali, naj kot nadomestilo za maske omogoči vsaj pregrade iz pleksi stekla.

"Po prvotnih smernicah je bilo rečeno, da lahko študenti med predavanji snamejo masko, če v predavalnicah zagotovimo 1,5 metra razdalje. Po novem odloku in spremenjenih smernicah, objavljenih v sredo, pa morajo študenti nositi maske ne glede na varnostno razdaljo tudi v času predavanj, prav tako profesorji," je pojasnil rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

Zaradi tega so profesorji ogorčeni, ker so po Papičevih besedah prepričani, da več ur ne morejo predavati z masko na obrazu. Kot je poudaril, je že za študente težka obremenitev, ko poslušajo več ur predavanja z masko. Da bo pa profesor predaval nekaj ur na dan z masko, poleg tega še z mikrofonom po videopovezavi, je po rektorjevih trditvah praktično neizvedljivo.